Tα τελευταία χρόνια, η συζήτηση γύρω από το coaching έχει «ανάψει» εντός και εκτός συνόρων. Το HR Professional συνάντησε τις Ολυμπία Μητσοπούλου & Κρύστα Τζελέπη, συνιδρύτριες και managing partners της Humans to Go και συζήτησε μαζί τους για τις εξελίξεις στο coaching, το team coaching και τα μελλοντικά τους σχέδια.

<‘Σελίδα 1: Ο λόγο πίσω από τον συμβολισμό του ονόματος της εταιρείας και τα δυνατά σημεία της H2gO απέναντι στον ανταγωνισμό’>
HR Professional: Το όνομα H2gO παραπέμπει στο νερό. Για ποιο λόγο επιλέξατε το συγκεκριμένο συμβολισμό;

Ολυμπία Μητσοπούλου: Το όνομα της εταιρείας παραπέμπει πράγματι στο νερό. Η …έμπνευσή μας ήταν ότι όπως το νερό αποτελεί το κύριο στοιχείο – συστατικό του ανθρώπινου οργανισμού, έτσι και ο ανθρώπινος παράγοντας είναι το πιο σημαντικό στοιχείο για να μπορέσει να προχωρήσει μια εταιρεία. Άλλωστε αυτό σημαίνει και το “to go” – προχωρώ. Η εταιρεία ξεκίνησε το 2002 πολύ αυθόρμητα μέσα από μια παράλληλη πορεία και συνεργασία που είχαμε διαγράψει και οι δύο μας στο χώρο.

Είμαστε μια εταιρεία μικρή κι εξειδικευμένη, κάτι σαν boutique ποιότητας… Μας αρέσει πολύ αυτό που κάνουμε και φαίνεται ότι οι πελάτες τα εισπράττουν όλα αυτά θετικά, αφού επαναλαμβάνουν τακτικά τις συνεργασίες τους μαζί μας

Κρύστα Τζελέπη: Αυτή τη στιγμή είμαστε μια ομάδα πέντε εκπαιδευμένων επαγγελματιών coaches, με σημαντική εμπειρία σε μεγάλα προγράμματα coaching & training. To υπόβαθρο των μελών της ομάδας μας σχετίζεται με Line management σε μεγάλες εταιρείες από τους χώρους της εκπαίδευσης, του Marketing και με σπουδές στη ψυχολογία και στο business.

Όλοι στην ομάδα της Humans to Go μοιραζόμαστε μία κοινή προσέγγιση και επαγγελματικό μεράκι: μας εμπνέει το ότι βοηθάμε με τα προγράμματά μας στην ανάπτυξη των στελεχών προς μία κατεύθυνση αυτογνωσίας, μάθησης και βελτιωμένων ικανοτήτων. Εισπράττουμε ικανοποίηση και χαρά και απ’ότι δείχνουν και τα αποτελέσματα των προγραμμάτων μας, συμβάλλουμε σε καλύτερα επιχειρηματικά αποτελέσματα.

HR Professional: Ποια είναι τα δυνατά σας σημεία απέναντι στον ανταγωνισμό; Ποιο είναι δηλαδή το ανταγωνιστικό σας πλεονέκτημα;

Κρύστα Τζελέπη: Νομίζω ότι το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα είναι ότι έχουμε επιλέξει να επικεντρωθούμε σε συγκεκριμένα πράγματα όπως το coaching και το mentoring. Αυτό μας έχει δώσει τη δυνατότητα να εξελιχθούμε ως ειδικοί στο θέμα. Για την ακρίβεια, είμαστε η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που επέλεξε να εστιάσει αποκλειστικά σε προγράμματα coaching & mentoring και σε προγράμματα ανάπτυξης στελεχών που συνδυάζουν την ομαδική εκπαίδευση με το εξατομικευμένο coaching.

Έως τώρα, έχουμε εφαρμόσει τα συγκεκριμένα προγράμματά mentoring και coaching σε περισσότερα από 1.500 στελέχη εταιρειών διαφόρων βαθμίδων και θέσεων: από προϊσταμένους εργατών βιομηχανίας μέχρι διευθυντές μεγάλων εταιρειών.

Ολυμπία Μητσοπούλου: Από την πλευρά μας, έχουμε δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην πιστοποίηση και την εκπαίδευση τόσο τη δική μας όσο και των ανθρώπων που απαρτίζουν την ομάδα μας. Στην Humans to Go δε λειτουργούμε σε επίπεδο junior και senior είμαστε όλοι ισάξιοι επαγγελματίες, με συμπληρωματικές ικανότητες και εμπειρίες.

Κρύστα Τζελέπη: Εν ολίγοις, είμαστε μια εταιρεία μικρή κι εξειδικευμένη, κάτι σαν boutique ποιότητας… Μας αρέσει πολύ αυτό που κάνουμε και φαίνεται ότι οι πελάτες τα εισπράττουν όλα αυτά θετικά, αφού επαναλαμβάνουν τακτικά τις συνεργασίες τους μαζί μας, διατηρώντας μακροχρόνιες σχέσεις.

Ολυμπία Μητσοπούλου: Το πελατολόγιό μας αποτελείται από την «αφρόκρεμα», αν μου επιτρέπεται η έκφραση, των εταιρειών στην Ελλάδα. Επίσης, έχουμε πραγματοποιήσει προγράμματα για εταιρείες-πελάτες στο εξωτερικό, όπως για παράδειγμα, για τα κεντρικά της Philip Morris, την CCHBC στην Ελβετία, στη Βουλγαρία, στην Τσεχία, για την S&B στη Γερμανία. Νομίζω ότι αυτές οι εμπειρίες δίνουν γνώσεις, πλούτο εμπειριών κι εναλλακτικές προσεγγίσεις, δηλαδή το να έχει συνεργαστεί κανείς με ανθρώπους και επιχειρήσεις από διαφορετικές εθνικότητες και κουλτούρες.

Επίσης, συνεργαζόμενοι με πελάτες πολυεθνικών εντός και εκτός Ελλάδας, είδαμε την ανάγκη της «τεκμηρίωσης» των standards ποιότητας, από τα πρώτα βήματα της εταιρείας. Για παράδειγμα, έτσι διαπιστώσαμε την ανάγκη της πιστοποίησης στο coaching, πριν από τέσσερα χρόνια. Επίσης, είδαμε τι κάνουν οι ανταγωνιστές μας στην Ευρώπη και ό,τι κάνουμε έχει γνώμονα την δυνατότητά μας να είμαστε «παίκτες» σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
<‘here’>


<‘Σελίδα 2: Οι διεθνείς εξελίξεις στο team coaching και οι μέθοδοι που προσφέρει η H2gO’>
HR Professional: Αναφέρατε ότι παρακολουθείτε τις διεθνείς εξελίξεις σχετικά με το coaching. Πείτε μας λίγα λόγια για το team coaching, που φαίνεται να κερδίζει έδαφος τελευταία στο εξωτερικό.

Ολυμπία Μητσοπούλου: Το team coaching στοχεύει να βοηθήσει μια ομάδα να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά ή να επιτύχει τους στόχους της ή να βελτιώσει τη συνεργασία της, με την υποστήριξη ενός team coach.

Κρύστα Τζελέπη: Ουσιαστικά έχει δημιουργηθεί σαν μια συνέχεια του εξατομικευμένου coaching, από τη στιγμή που παρατηρήθηκε ότι για να αλλάξει ή να βελτιώσει ορισμένα πράγματα ένα άτομο μέσα στην ομάδα, το εξατομικευμένο coaching δεν επαρκεί πάντα. Τα στελέχη λειτουργούν μέσα σε ένα σύστημα και όχι αυτόνομα. Έτσι, η συγκεκριμένη μέθοδος αποτελεί μια πιο ολοκληρωμένη παρέμβαση.

Στην Ελλάδα όπου το εκπαιδευτικό σύστημα δεν είναι δομημένο με τρόπο τέτοιο που να προάγει και να ενισχύει την ομαδικότητα, το team coaching έρχεται να προσφέρει μια μεθοδολογία, η οποία βοηθά τις ομάδες να δουλεύουν πιο αποτελεσματικά

Εντάσσεται στο πλαίσιο του change management, όπως και το coaching. Μερικές ανάγκες που θα μπορούσε να καλύψει: να χρησιμοποιηθεί σε μια καινούρια ομάδα, η οποία προκύπτει από μια συγχώνευση ή σε κάποια άλλη, η οποία υποφέρει από εσωτερικές συγκρούσεις ή έχει μόλις υποδεχτεί νέα μέλη. Επιπλέον, το team coaching θα μπορούσε να εφαρμοστεί από μια ομάδα, η οποία έχει θέσει έναν πολύ σοβαρό στόχο και τα μέλη της, μαζί με τον manager θα επωφελούνταν σημαντικά στην επιτάχυνση του αποτελέσματος.

Ολυμπία Μητσοπούλου: Πιστεύω ότι το team coaching ταιριάζει πολύ στις ανάγκες των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον ελληνικό χώρο. Πράγματι, στη χώρα μας όπου το εκπαιδευτικό σύστημα δεν είναι δομημένο με τρόπο τέτοιο που να προάγει και να ενισχύει την ομαδικότητα, το team coaching έρχεται να προσφέρει μια μεθοδολογία, η οποία βοηθά τις ομάδες να δουλεύουν πιο αποτελεσματικά. Οπότε είναι, ίσως, ακόμα πιο απαραίτητο στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες χώρες του εξωτερικού.

Επίσης, στη συγκεκριμένη περίοδο κατά την οποία οι επιχειρήσεις βιώνουν οικονομικές δυσχέρειες λόγω κρίσης, το team coaching αποτελεί, συγκριτικά με άλλες μεθόδους team building, μία οικονομική και αποτελεσματική λύση.

HR Professional: Πείτε μου λίγα λόγια για τη μέθοδο team coaching που προσφέρει η H2gO.

Κρύστα Τζελέπη: Χρησιμοποιούμε τη μέθοδο του Solution Circle. Μάλιστα, πρόσφατα είχαμε κοντά μας τον Daniel Meier, το δημιουργό του μοντέλου, ο οποίος εκπαίδευσε ολόκληρη την ομάδα μας και μας βοήθησε να γνωρίσουμε σε μεγαλύτερο βάθος το Solution Circle. Κεντρική φιλοσοφία του συγκεκριμένου μοντέλου είναι η εστίαση στις λύσεις και όχι στα προβλήματα.

Ολυμπία Μητσοπούλου: Είναι μια δομημένη μεθοδολογία, η οποία ακολουθεί συγκεκριμένα βήματα και βασίζεται στη σχολή Brief Coaching, η οποία προέρχεται από την οικογενειακή ψυχοθεραπεία και δημιουργήθηκε για να μπορέσουν οι συμμετέχοντες να δουν οφέλη μέσα σε μικρότερο χρονικό διάστημα. Αυτό είναι και ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα επιτυγχάνονται εξαιρετικά εντυπωσιακά αποτελέσματα. Επιπλέον, στο σύνολό του ο προσανατολισμός αυτού του προγράμματος είναι πολύ θετικός, καθώς η άντληση των λύσεων για την ομάδα, προέρχεται από τα δυνατά στοιχεία και τα προτερήματα του κάθε μέλους, αλλά και συνολικά της ομάδας. Τα αποτελέσματα χτίζονται πάνω σε όσα ήδη έχουν επιτευχθεί.
<‘here’>


<‘Σελίδα 3: Τι ρόλο παίζει η πιστοποίηση στο coaching, το πρόγραμμα Fast Track και η διαφορά του Coaching Clinic από το Fast Track’>
HR Professional: Για να επανέλθουμε στην παροχή υπηρεσιών coaching, τι ρόλο παίζει η πιστοποίηση;

Ολυμπία Μητσοπούλου: Η πιστοποίηση, ιδιαίτερα όταν αυτή προέρχεται από έναν ανεξάρτητο έγκριτο φορέα όπως το ICF (InternationaL Coach Federation), είναι ένας τρόπος για να γνωρίζει ο πελάτης ότι ο coach με τoν οποίo συνεργάζεται έχει περάσει από συγκεκριμένη εκπαίδευση, έχει συμπληρώσει ορισμένο αριθμό ωρών επίβλεψης, πρακτικής εξάσκησης αλλά και εξετάσεις: γραπτές & προφορικές. Αυτό δε σημαίνει ότι μόνο όσοι είναι πιστοποιημένοι coaches είναι και αποτελεσματικοί. Η πιστοποίηση αποτελεί, όμως, την ελάχιστη προϋπόθεση, η οποία εγγυάται τη χρήση κάποιων μεθόδων, τον επαγγελματισμό & κώδικα δεοντολογίας και σε κάποιο βαθμό την αποτελεσματικότητα του coach.

Στην Ελλάδα, που η αγορά του coaching βρίσκεται ακόμα στα πρώτα της βήματα, η πιστοποίηση αποδεικνύεται πολύ χρήσιμη και εμείς σαν H2gO, ενδιαφερόμαστε ιδιαίτερα για το θέμα της πιστοποίησης και θέλουμε να συνεισφέρουμε στην ανάπτυξη αυτού του κλάδου, με υψηλά ποιοτικά κριτήρια στον ελληνικό χώρο

Eιδικά στην Ελλάδα, που η αγορά του coaching βρίσκεται ακόμα στα πρώτα της βήματα, η πιστοποίηση αποδεικνύεται πολύ χρήσιμη. Όσον αφορά συγκεκριμένα στην πιστοποίηση του ICF, αποτελεί ακόμα μεγαλύτερη εγγύηση, καθώς υπάρχουν και άλλοι διεθνείς οργανισμοί πιστοποίησης με μικρές απαιτήσεις, οι οποίοι δεν είναι τόσο αυστηροί στις προδιαγραφές τους. Ο ICF είναι ο οργανισμός που αριθμεί περισσότερα απο 17.000 μέλη σε 90 χώρες και από τα οποία περίπου 4.700 μέλη έχουν λάβει πιστοποίηση.

Κρύστα Τζελέπη: Εμείς σαν H2gO, ενδιαφερόμαστε ιδιαίτερα για το θέμα της πιστοποίησης και θέλουμε να συνεισφέρουμε στην ανάπτυξη αυτού του κλάδου, με υψηλά ποιοτικά κριτήρια στον ελληνικό χώρο.

Για αυτό το λόγο συνδιοργανώνουμε με την Coach U, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το Fast Track Program που ικανοποιεί τις εκπαιδευτικές απαιτήσεις του ICF και οδηγεί σταδιακά και μέσα από μια σειρά βημάτων, σε πιστοποίηση από τον οργανισμό.

HR Professional: Μιλήστε μου πιο αναλυτικά για το Fast Track.

Ολυμπία Μητσοπούλου: Καταρχήν η Coach U είναι ένας από τους δύο μεγαλύτερους εκπαιδευτικους οργανισμούς για επαγγελματίες coaches, διεθνώς. Το πρόγραμμα Fast Track είναι ένα εξαήμερο πρόγραμμα βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων coaching, το οποίο σε συνδυασμό με κάποιες άλλες δραστηριότητες δίνει τα απαραίτητα εφόδια στον coach, που επιθυμεί να πιστοποιηθεί από το πρόγραμμα πιστοποίησης του ICF.

HR Professional: Τι διαφορά έχει το Coaching Clinic που πρόσφατα φέρατε στην Ελλάδα από το Fast Track;

Κρύστα Τζελέπη: Ενώ αποτελούν και τα δύο προγράμματα της Coach U, δεν έχουν κοινό προσανατολισμό και εξυπηρετούν διαφορετικούς στόχους. Το Fast Track, έχει διάρκεια 6 ημερών σε αντίθεση με το Coaching Clinic που κρατάει μόλις 2 μέρες. Το πρώτο απευθύνεται σε άτομα που σκοπεύουν να εξασκήσουν το επάγγελμα του coach στο μέλλον. Το Coaching Clinic απευθύνεται σε στελέχη που διοικούν ομάδα και θέλουν να βελτιώσουν τις ικανότητές τους στο coaching και μέσω αυτού την απόδοση της ομάδας τους. Το Coaching Clinic aποτελεί το best seller της Coach U, έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες  και ήδη το έχουν  ολοκληρώσει 40.000 Managers από όλο τον κόσμο.

Ολυμπία Μητσοπούλου: Όταν ένα στέλεχος ολοκληρώσει το Coaching Clinic, γνωρίζει πώς να εφαρμόσει το coaching στην ομάδα του και πώς μέσω του coaching ν’αξιοποιήσει τις δυνατότητες των ανθρώπων του, επιταχύνοντας σημαντικά την ανάπτυξή τους. Από πλευράς «εργαλείων», μυεί τους εκπαιδευόμενους στο μοντέλο του coaching conversation, το οποίο διδάσκει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί ο manager να κατευθύνει μια συζήτηση coaching. Ένα δεύτερο χρήσιμο εργαλείο του Coaching Clinic είναι το Personal Coaching Style Inventory (PCSI), ένα εργαλείο για να μπορεί ο προϊστάμενος να προσαρμόζει το στυλ του στην προσωπικότητα του μέλους της ομάδας, ώστε να τον βοηθήσει στην παρακίνηση και στα αποτελέσματα.

Μάλιστα, οι συμμετέχοντες στο συγκεκριμένο πρόγραμμα υποστηρίζουν ότι, εκτός από το αποτέλεσμα που βλέπουν στην καθημερινή τους εργασία, νιώθουν ότι βελτιώνονται και στις διαπροσωπικές τους σχέσεις.

Κρύστα Τζελέπη: Το συγκεκριμένο πρόγραμμα το έχουμε ήδη πραγματοποιήσει δύο φορές με επιτυχία και αντλώντας έμπνευση από αυτό, έχουμε εγκαινιάσει και ένα νέο κύκλο συναντήσεων: τα Coaching Circles. Αυτές οι συναντήσεις απευθύνονται κυρίως στα άτομα που έχουν ολοκληρώσει το Coaching Clinic και αποτελούν μια ευκαιρία να ξανασυναντηθούν, να ανταλλάξουν best practices και εμπειρίες coaching. Ορισμένες φορές μάλιστα, καλούμε και σημαντικές προσωπικότητες από το χώρο του coaching. Στην πρόσφατη συνάντησή μας στην οποία συμμετείχαν 25 «απόφοιτοι» και πελάτες μας, επίτιμος καλεσμένος ήταν ο Daniel Meier, που προαναφέραμε. Μεταξύ άλλων, μίλησε για την κεντρική ιδέα της προσέγγισής τους, η οποία συνοψίζεται στη ρήση του Albert Einstein  “No problem can be solved by the same awareness that created it”.

Ολυμπία Μητσοπούλου: Ο Daniel με πολύ απλό και ουσιαστικό τρόπο μας υπενθύμισε την ουσία του coaching, εστιαζόμαστε στις Λύσεις, στο ΠΩΣ θα κάνουμε κάτι και όχι στο πρόβλημα και ΓΙΑΤΙ έγινε κάτι.
<‘here’>