Η Θάλεια Βουβονίκου, Head of HR Greece & Cyprus της Henkel Hellas, μας μιλά για το όραμα και τις αξίες της εταιρείας, για την ηθική ηγεσία αλλά και για τις αρχές Ισότητας, Διαφορετικότητας και Ενσωμάτωσης που υπηρετούν μέσα από κάθε ενεργό κύτταρο του οργανισμού.

HR Professional: Ποιο είναι το όραμα και οι αξίες της Henkel και πώς εκφράζονται μέσα από τη στρατηγική σας;

Θάλεια Βουβονίκου: Στη Henkel λειτουργούμε με ανθρωποκεντρική προσέγγιση και καθοδηγούμαστε στην καθημερινότητά μας από τις αξίες μας και ένα κοινό όραμα: «Nα γίνουμε οι Πρωτοπόροι Καρδιάς για το Καλό των Επόμενων Γενεών». Για εμάς, ο/η κάθε εργαζόμενος/η είναι μοναδικός/ή και για αυτό, είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε ένα εργασιακό περιβάλλον όπου ο καθένας, η καθεμία από εμάς ακολουθεί το δικό του/της μοναδικό δρόμο προς την ανάπτυξη. Εμείς παραμένουμε απλά κοντά, ως υποστηρικτές της πορείας αυτής. Οι Ηγέτες μας είναι συνοδοιπόροι και υποστηρικτές κάθε μέλους της ευρύτερης ομάδας μας και όλοι μαζί μπορούμε να κατακτήσουμε τους εταιρικούς μας στόχους, χωρίς να σταματάμε να κάνουμε πράξη τα προσωπικά μας όνειρα για ανάπτυξη και πραγμάτωση όλων των προσδοκιών μας. Οι Ηγέτες μας είναι πάνω από όλα ταπεινοί, αντιπροσωπεύουν τη βελτιωμένη, μελλοντική μας ταυτότητα, όπου με γνώμονα την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό προς τον άνθρωπο οδηγούν τους στρατηγικούς μας στόχους προς την αειφορία και τη συνεχή άνοδο. Οι στόχοι μας είναι πάντα αποτέλεσμα εργασίας με συνέπεια, ήθος και προσήλωση στο κοινό μας όραμα. Στο πλαίσιο αυτό, γνωρίζουμε ότι κανένας δεν είναι μόνος/η, αλλά και κανένα θετικό αποτέλεσμα δεν είναι ατομικό. Είναι αποτέλεσμα ομαδικής εργασίας, που βασίζεται στις αρμονικές μας σχέσεις και στο ομαλό και φιλικό εργασιακό κλίμα, που για εμάς αποτελεί μονόδρομο. Για όλα τα παραπάνω, επικοινωνούμε συχνά τις αξίες μας και κρατάμε αποστάσεις, τραβώντας διαχωριστικές «γραμμές» από πρακτικές που δεν συνάδουν με την κουλτούρα μας και το «αποτύπωμα» με το οποίο σχετίζουμε το όνομά μας στην κοινωνία και τις καρδιές των ανθρώπων μας.

HR P.: Με τη διαφορετικότητα να βρίσκεται στην πρώτη «γραμμή» της επικαιρότητας, τι πρωτοβουλίες αναλαμβάνετε;

Θ. Β.: Οι πρακτικές Διαφορετικότητας, Ισότητας και Ενσωμάτωσης είναι μέρος της στρατηγικής μας εδώ και αρκετά χρόνια. Τα τελευταία μόλις έτη, ακούγονται όλο και περισσότερο ως όροι και στις ελληνικές εταιρείες και επιπλέον, ως μία τάση που έρχεται να συμπληρώσει τον τρόπο που αλληλοεπιδρούμε και εργαζόμαστε και στις επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Είναι, όμως, εξαιρετικά σημαντικό αυτές οι έννοιες να ορίζουν ουσιαστικά την καθημερινότητά μας, τον τρόπο που εργαζόμαστε και αντιλαμβανόμαστε τις εργασιακές σχέσεις και να τις βιώνουν οι άνθρωποι στην πράξη και όχι απλά ως μέρος μίας ευρύτερης επικοινωνιακής πολιτικής ή εταιρικής ανακοίνωσης για το εξωτερικό περιβάλλον μίας επιχείρησης.

Στη Ηenkel έχουμε δεσμευτεί να υπηρετούμε τις αρχές Ισότητας, Διαφορετικότητας και Ενσωμάτωσης, μέσα από κάθε ενεργό κύτταρο του οργανισμού μας. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι έχουμε συγκεκριμένο πλάνο δράσης για την υποστήριξη και περαιτέρω ανάπτυξη των αξιών μας και ότι ο κάθε εργαζόμενός μας παίζει ενεργό ρόλο στη διεύρυνση του οράματος αυτού. Οι συνεχείς εκπαιδεύσεις και οι ομιλίες για θέματα Διαφορετικότητας είναι μόνο ένα μικρό δείγμα των ενεργειών μας. Από το 2012 κιόλας, υπάρχουν συγκεκριμένες δομές και συνάδελφοι με εξειδίκευση στα θέματα αυτά, οι οποίοι και συντονίζουν τα ποικίλα πλάνα δράσης μας. Αυτό, ουσιαστικά, σημαίνει ότι η ομάδα υποστήριξης και ανάπτυξης της Διαφορετικότητας είναι ήδη ορισμένη και ασχολείται με συνέπεια για να ενσωματώσει σε όλες τις πρακτικές μας ορισμένες διαδικασίες και βήματα που διασφαλίζουν την ισότητα και τη δικαιοσύνη.

Για εμάς στη Henkel, όλοι οι άνθρωποί μας είναι σημαντικοί και όλοι μπορούν να αναπτυχθούν, χωρίς να πρέπει να αλλάξουν στοιχεία του χαρακτήρα τους. Μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες και δομημένες διαδικασίες, καταφέρνουμε να εμπνεύσουμε και να παροτρύνουμε όλους ανεξαιρέτως τους εργαζομένους μας να είναι παραγωγικοί, καθώς νιώθουν ότι απολαμβάνουν ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα ανάπτυξης. Με την παρακολούθηση συγκεκριμένων δεικτών Διαφορετικότητας και Ισότητας, είμαστε πάντα σε ετοιμότητα, ώστε να αλλάξουμε ή να τροποποιήσουμε «κάτι που γινόταν παλιά», «κάτι που πιστεύαμε χρόνια» ή οτιδήποτε δεν βοηθά στην καλλιέργεια του Ομαδικού Πνεύματος και, συνάμα, μπορεί να προκαλεί δυσάρεστα συναισθήματα σε κάποιο μέλος της ομάδας μας. Επιπλέον, έχουμε μηδενική ανοχή σε συμπεριφορές και πρακτικές που δεν συμβάλλουν στη διατήρηση ενός ήρεμου και ηθικού εργασιακού περιβάλλοντος και σε κάθε μορφή αδικίας. Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρούμε ότι μπορούμε να απολαμβάνουμε όλα τα οφέλη ενός υγιούς εργασιακού κλίματος, το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την αειφόρο ανάπτυξή μας και την περαιτέρω αύξηση της παραγωγικότητας στις ομάδες μας.

HR P.: Πόσο σημαντικό θεωρείτε πως είναι το worklife balance για τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα στη μετά covid εποχή;

Θ. Β.: Διαπιστώνουμε συνεχώς -ειδικά μετά την παγκόσμια υγειονομική κρίση- ότι οι ευτυχισμένοι εργαζόμενοι, οι εργαζόμενοι που μπορούν να απολαμβάνουν ισορροπίες μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, καθώς και να προσαρμόζουν τον τρόπο και τον χώρο εργασίας τους στα δικά τους μοναδικά δεδομένα, τείνουν να είναι πιο επιτυχημένοι σε ό,τι κάνουν. Η νέα εποχή «one size does not fit all» παροτρύνει τις Διοικήσεις των Οργανισμών με την υποστήριξη των HR στελεχών τους, να ανακαλύψουν τρόπους και νέα εργαλεία ως προς την «ευτυχία» των εργαζομένων, σε αντίθεση με παλαιότερα που αρκετές διαδικασίες είχαν ως ζητούμενό τους τον αυστηρό «έλεγχο» των εργαζομένων και δημιουργούσαν ανισότητες ως προς τη διαχείριση όλων των ανθρώπων σαν μία «ομοιόμορφη μάζα». Ο ρόλος μας στη Henkel είναι να προστατεύσουμε την προσωπική ηρεμία, τη σωματική, ψυχική υγεία και ισορροπία του κάθε εργαζομένου μας. Να σεβαστούμε την οικογένειά του/της και να προσαρμοστούμε εμείς στις δικές του/της ανάγκες.

Παρότι είμαστε μία μεγάλη, παγκόσμια ομάδα, φροντίζουμε να ερχόμαστε κοντά με κάθε εργαζόμενό μας, μέσα από εργαλεία που επιτρέπουν την ανοιχτή επικοινωνία και τον διάλογο. Γνωρίζουμε καλά ότι οι άνθρωποί μας είναι η κινητήριος δύναμή μας. Η προστασία τους είναι το κύριο μέλημά μας, για αυτό θέλουμε να νιώθουν μοναδικοί σε κάθε τους βήμα. Λειτουργώντας με κατανόηση σε κάθε πρόβλημά τους, σεβόμαστε την ατομικότητά τους και συζητάμε με ειλικρινές ενδιαφέρον κάθε τι που τους απασχολεί. Έχουμε αξιολογήσει τις μεγάλες αλλαγές της μετά- covid εποχής στις οικογενειακές ισορροπίες, καθώς και στις προτεραιότητες των εργαζομένων μας, που επιθυμούν ακόμα περισσότερο να περνούν ποιοτικό χρόνο με τους αγαπημένους τους και να ζουν ολοκληρωμένες ζωές με ό,τι άλλο επιλέξουν να κάνουν στον ελεύθερό τους χρόνο. Η κανονικότητα είναι ήδη εδώ και δεν θέλουμε, ούτε έχουμε την τάση να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω. Αντιθέτως, αποδεχόμαστε και αγκαλιάζουμε την αλλαγή που θεωρούμε ότι εκτός από αρνητικές, είχε και θετικές συνέπειες στον τρόπο που όλοι πλέον αντιλαμβάνονται και προσαρμόζονται στη νέα πραγματικότητα. Με χαρά και αυτοπεποίθηση για τις πρακτικές μας, καλωσορίζουμε το υβριδικό μοντέλο εργασίας που ήρθε για να μείνει και θα καθορίσει τις εργασιακές σχέσεις του μέλλοντος.

Η τεχνολογία μάς υποστηρίζει στο μεγαλύτερο ποσοστό των εργασιακών μας θέσεων, ώστε να επιτρέπουμε μεγάλη ευελιξία στον χώρο και τον τρόπο εργασίας των συνεργατών μας. Έχουμε θεσπίσει κανόνες αποσύνδεσης και υπενθυμίζουμε συχνά στους συναδέλφους μας την ανάγκη για ξεκούραση και προστασία της καθημερινής τους ισορροπίας μεταξύ εργασίας και της προσωπικής τους ζωής. Επιπρόσθετα, έχουμε σε λειτουργία το δικό μας «ψηφιακό γυμναστήριο» και προγράμματα online «mindfulness». Ειδική ανώνυμη γραμμή ψυχικής υποστήριξης βοηθά όποιον συνάδελφό μας έχει ανάγκη. Βρισκόμαστε όλοι μαζί, όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες σε πιο «χαλαρές» τοποθεσίες ή αίθουσες εργασίας και λαμβάνουμε μέρος σε ομαδικές αθλητικές δραστηριότητες. Γιορτάζουμε μαζί τις επιτυχίες μας, αλλά δημιουργούμε και εναλλακτικές για τα μέλη της ομάδας που δεν μπορούν να παρευρεθούν, χωρίς να τους κρίνουμε. Έχουμε κατανοήσει, πλέον, ότι ο τόπος εργασίας μας δεν καθορίζει ούτε επηρεάζει την ομαδικότητά μας. Η σύμπνοιά μας απορρέει από τις κοινές μας αξίες και τις αδιαπραγμάτευτες αρχές μας, όπου επίκεντρό τους είναι ο σεβασμός και οι καλές μας προθέσεις σε κάθε συνεργασία.

HR P.: Ο Ηθικός Ηγέτης αποτελεί τη νέα τάση σε επίπεδο ηγεσίας. Ποια είναι η θέση σας στο συγκεκριμένο θέμα;

Θ. Β.: Οι νέες γενιές μάς δείχνουν και σχεδόν μάς «επιβάλλουν» με θετικό τρόπο μία νέα τάξη πραγμάτων στη διαχείριση και ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού.
Τα μοντέλα των Ηγετών άλλαξαν αρκετά τα τελευταία έτη και δύσκολα γίνονται, πλέον, αποδεκτές στη συνείδηση των εργαζομένων παρωχημένες πρακτικές, που με γνώμονα τον φόβο ή την ανασφάλεια, προσπαθούσαν να λάβουν αποτελέσματα μονομερώς για την πλευρά του οργανισμού ή και ενός μόνο προσώπου. Οι νέες Διοικήσεις και οι σύγχρονοι Ηγέτες οφείλουν να κατευθύνουν με σεβασμό κάθε μέλος της Ομάδας τους, να προωθούν την ανάπτυξη όλων, εστιάζοντας στις μοναδικές δεξιότητες και στην κατάσταση του κάθε ατόμου, κάθε χρονική στιγμή. Οι

Ηθικοί ηγέτες σχεδιάζουν και καθορίζουν ηθικές πρακτικές διοίκησης σε έναν οργανισμό. Ο/η Ηθικός/ή Ηγέτης/ιδα είναι, καταρχάς, ηθικός/ή σε όλες τις πτυχές της ζωής του/της και αποτελεί το παράδειγμα προς μίμηση για όλους (role model). Ο/η Ηγέτης/ιδα του μέλλοντος για να θεωρηθεί πλέον επιτυχημένος/η δεν πρέπει να πετυχαίνει μόνο στους οικονομικούς στόχους της εταιρείας. Ένας ηγέτης οφείλει να πετυχαίνει, καλλιεργώντας παράλληλα κλίμα εμπιστοσύνης, σύμπνοιας και ενότητας στις ομάδες που κατευθύνει, ενώ επιπλέον ανταμείβει κάθε εργαζόμενο, μοιράζοντας απλόχερα την επιτυχία και την αναγνώριση σε όλα ανεξαιρέτως τα μέλη. Οι Ηγέτες, σε συνεργασία με τα τμήματα ΗR είναι οι κατεξοχήν υπεύθυνοι για την ανάπτυξη των ανθρώπων τους ή για την αποχώρησή τους (regretted losses). Η ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση, στην επαγγελματική πρόοδο και σε παροχές και το θετικό εργασιακό κλίμα είναι η απόδειξη της ύπαρξης Ηθικής ηγεσίας σε έναν σύγχρονο οργανισμό που θέλει να εξακολουθήσει να υπάρχει στα πράγματα.

HR P.: Πού πρέπει να εστιάσουν τα τμήματα HR στο μέλλον; Ποιοι είναι οι δικοί σας μελλοντικοί στόχοι;

Θ. Β.: Θεωρώ ότι τα τμήματα HR στην Ελλάδα πρέπει να κάνουν βήματα προς το σύνολο των εργαζομένων τους και να αναπτύξουν εργαλεία που υποστηρίζουν την αύξηση της παραγωγικότητας, μέσα από καλές και ηθικές πρακτικές. Για να γίνει αυτό, πρέπει να κατανοήσουμε όλοι ότι οι business στόχοι μίας επιχείρησης θα πρέπει να ταυτίζονται με τους προσωπικούς στόχους των εργαζομένων της. Οι ευτυχισμένοι εργαζόμενοι είναι ιδιαιτέρως σημαντικοί για την επίτευξη των στρατηγικών στόχων του οργανισμού αλλά και της ευρύτερης φήμης της εταιρείας στην αγορά.

Για αυτόν τον λόγο, στη Ηenkel -ειδικά τα τελευταία έτη- έχουμε εστιάσει στην υποστήριξη της σωματικής και ψυχικής υγείας των εργαζομένων μας και στην προώθηση υγιούς εργασιακού κλίματος. Σε απόλυτη συνεργασία με τη Διοίκηση της εταιρείας, το ΗR αναζητά επιπλέον τρόπους υποστήριξης του Οράματός μας και έχουμε καταρτήσει συγκεκριμένο πλάνο δράσης για το 2023 προς την περαιτέρω υποστήριξη των εργαζομένων μας, ώστε να νιώθουν χαρούμενοι, ασφαλείς και ισότιμα μέλη μίας μεγάλης οικογένειας.