Όταν αποφάσισε ο Michael J. Gelb να γράψει το βιβλίο «How to Think like Leonardo da Vinci» για ένα πράγμα ήταν σίγουρος: ότι υπάρχουν αρχές που διέπουν την απεριόριστη δημιουργικότητα του Leonardo και ότι αυτές μπορεί ο καθένας από εμάς να τις διδαχθεί, να τις εξασκήσει και έτσι να αυξήσει τη δική του ευφυΐα, δημιουργώντας συνθήκες προσωπικής και επαγγελματικής «Αναγέννησης».

Η συγκεκριμένη ιδέα αναλύεται απλά  με τον όρο uomo universale, δηλαδή ο ιδανικός άνθρωπος της Αναγέννησης που έχει γενικές γνώσεις, είναι ισορροπημένος και με προφανή άνεση κατανοεί και χρησιμοποιεί την τέχνη και την επιστήμη.
Ολόκληρο το βιβλίο, μεταφρασμένο σε 18 γλώσσες, αποτελεί ύμνο στη διάνοια του maestro με τη μορφή βιβλίου εργασιών, με μικρή παράθεση στη θεωρία και περισσότερη εστίαση στην πρακτική εφαρμογή των αρχών.

Παρόλα αυτά, η θεωρία όχι απλά εντυπωσιάζει -αφού περιλαμβάνει και την εκπληκτική βιογραφική παρουσίαση του Leonardo – αλλά εμπνέει ακόμα και τον πιο δύσπιστο περί αλλαγής στάσης ζωής και συμπεριφοράς. Η καταφατική απάντηση στο ερώτημα αν οι 7 βασικές αρχές προσέγγισης στη μάθηση και την ανάπτυξη της ευφυΐας μπορούν να εφαρμοστούν πρακτικά είναι διακριτή σε όλο το βιβλίο.

Η γοητεία του συγκεκριμένου «εγχειριδίου ευφυΐας» βρίσκεται στην έλλειψη του ρομαντισμού της εποχής και στο ουτοπικό κυνήγι της «θετικής σκέψης» που έχει εγκλωβίσει πολλούς στο χρυσό κλουβί της. Η παγκόσμια επιτυχία του βιβλίου έγκειται στις ασκήσεις που παραθέτει για την ανάπτυξη της ευφυΐας και τις πρακτικές εφαρμογές που περιέχει. Η κατανόηση των 7 αρχών του Da Vinci και της διάνοιάς του, που μπορεί να τις μελετήσει και να τις μιμηθεί ο οποιοσδήποτε στην προσωπική και επαγγελματική του ζωή, θα οδηγήσει στην απόλυτα ρεαλιστική αλλαγή σε 7 βασικούς τομείς της ζωής.

Επιπλέον, ο M. J. Gelb εισάγει την ιδέα της «χαρτογράφησης του μυαλού» (mind-mapping) την οποία και έχει καταχωρίσει ως σήμα κατατεθέν. Τα μαθήματα ζωγραφικής στο τρίτο και τελευταίο μέρος του βιβλίου είναι τόσο απλά αλλά και ταυτόχρονα τόσο πολύπλοκα, ώστε μόνο ένα ανοιχτό και «προπονημένο» μυαλό να μπορεί να τα αξιοποιήσει όπως πρέπει.

Η μαγεία ολοκληρώνεται με το γεγονός ότι οι αρχές διαφαίνονται ξεκάθαρα μέσα από τις σημειώσεις του ίδιου του καλλιτέχνη και εικαστικά μέσα από τα σκίτσα και τους πίνακές του. Και επειδή όλες οι ασκήσεις είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να γεμίζουν την καθημερινή μας ζωή με το πνεύμα του μαέστρο, η ανάγνωση του συγκεκριμένου βιβλίου θα σας συνεπάρει.