«Όταν το σκοτάδι είναι βαθύ, μπορείς να δεις τ’ αστέρια. Αυτά τα φωτεινά αστέρια αναζητήσαμε και εμείς μέσω του θεσμού των HR Excellence Awards. Φωτεινά παραδείγματα και ελπιδοφόρα μηνύματα από ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στο χώρο του ανθρώπινου Δυναμικού, πιστεύουν στο όραμα τους, βλέπουν τις προκλήσεις σαν ευκαιρίες και συνεχίζουν την προσπάθεια για βελτίωση, με στόχους και αγάπη γι’ αυτό που κάνουν». Με τα λόγια αυτά η πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Ινστιτούτου Μάνατζμεντ Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΜΑΔ) της ΕΕΔΕ, Μαίρη Γεωργιάδου, άνοιξε την ομιλία της στην τελετή απονομής της δεύτερης διοργάνωσης των HR Excellence Awards.

HR PROFESSIONAL: Πώς δημιουργήθηκε ο θεσμός των HR Excellence Awards;

Μαίρη Γεωργιάδου: Ο θεσμός των HR Excellence Awards γεννήθηκε για πρώτη φορά το 2010 σαν ιδέα. Οι ραγδαίες εξελίξεις, προκλήσεις και αλλαγές στο ευρύτερο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον και οι δυσμενείς συνθήκες που βιώνει η Ελλάδα, με άμεσες επιπτώσεις στους εργαζόμενους και στις επιχειρήσεις, καθιστούσαν επιτακτική την ανάγκη συμμετοχής και κινητοποίησης όλων των ενδιαφερομένων μερών για την αντιμετώπιση και επίλυση προβλημάτων που αφορούν στη Διοίκηση του Ανθρώπινου Δυναμικού.

Γνωρίζαμε ότι κάπου εκεί έξω γίνονται μικρά καθημερινά θαύματα και άνθρωποι συνεχίζουν να προσπαθούν για το καλύτερο. Και εμείς οφείλαμε να είμαστε δίπλα τους, να αναδεικνύουμε και να επικροτούμε τις προσπάθειες τους. Αναγνωρίζοντας, ως ΕΙΜΑΔ την υποχρέωση και το καθήκον που είχαμε απέναντι στον Άνθρωπο γενικότερα και ειδικότερα στην κοινότητα του Ανθρώπινου Δυναμικού, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε, και έτσι το 2012 οργανώσαμε για πρώτη φορά τα HR Excellence Awards.

Η επιλογή της Διοικούσας Επιτροπής του ΕΙΜΑΔ, με την έμπρακτη στήριξη της ΕΕΔΕ γενικότερα, να εισαγάγει τον θεσμό των HR Excellence Awards σε μία δύσκολη χρονικά περίοδο για την οικονομία, την αγορά εργασίας και τις επιχειρήσεις στη χώρα μας αποδείχθηκε ορθή. Και αυτό κρίθηκε και στις δύο διοργανώσεις εκ του αποτελέσματος.

HR PROFESSIONAL: Ποιος είναι ο σκοπός της διοργάνωσης και που στοχεύει;

Μαίρη Γεωργιάδου: Ο θεσμός των HR Excellence Awards επιδιώκει να ενθαρρύνει και να στηρίζει έμπρακτα, όσους δραστηριοποιούνται στο χώρο του Ανθρώπινου Δυναμικού, οριοθετώντας το πλαίσιο μέσω του οποίου εντοπίζονται, αναδεικνύονται, δημοσιοποιούνται και επιβραβεύονται επιτυχημένες πρακτικές. Στόχοι μας μέσω του θεσμού των HR Excellence Awards είναι:

α. να εντοπίζουμε και να αναδεικνύουμε επιτυχημένες πρακτικές που συμβάλουν στη δημιουργία αξίας και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και λειτουργίας των επιχειρήσεων, αποτελώντας βέλτιστες περιπτώσεις και παραδείγματα προς μίμηση,
β. να ενισχύουμε την αποτελεσματικότητα της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού και του ρόλου που διαδραματίζει στις επιχειρήσεις σήμερα, και
γ. να ενθαρρύνουμε τη δημιουργία και υιοθέτηση σύγχρονων και καινοτόμων προσεγγίσεων/πρακτικών/πολιτικών στον τρόπο με τον οποίο διοικούνται σήμερα οι άνθρωποι στις επιχειρήσεις που λειτουργούν στη χώρα μας.

Τα βραβεία περιλαμβάνουν τρεις θεματικές ενότητες στις οποίες διαγωνίστηκαν οι συμμετέχοντες που εκτείνονται σε ένα ευρύ πεδίο γύρω από τα Συστήματα Διοίκησης και Ανάπτυξης Ανθρωπίνου Δυναμικού, την Καινοτομία και την Ηγεσία στο Ανθρώπινο Δυναμικό. Στις ενότητες αυτές εντάσσονται δέκα κατηγορίες βραβείων. Φέτος για πρώτη φορά μαζί με τις επιχειρήσεις που βραβεύθηκαν για τις πρακτικές τους στις κατηγορίες αυτές βραβεύθηκαν και οι εταιρείες που βοήθησαν στην ανάπτυξη των πρακτικών αυτών.

HR PROFESSIONAL: Φέτος βραβεύθηκαν συνολικά 22 επιχειρήσεις. Που πιστεύετε ότι οφείλεται η σημαντική αυτή ανταπόκριση του κλάδου;

Μαίρη Γεωργιάδου: Η ανταπόκριση της κοινότητας του HR το 2012 ήταν όντως ενθαρρυντική. Φέτος, όμως, πράγματι η ανταπόκριση στο κάλεσμα του ΕΙΜΑΔ ήταν εντυπωσιακή και η επιτυχία μεγάλη. Επιχειρήσεις που εξακολουθούν να πιστεύουν στον άνθρωπο και στις δυνατότητες του, σαν μοναδικό μοχλό ανάκαμψης και επίλυσης των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν για την επιβίωσή τους, ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας και στήριξαν το εγχείρημα αυτό. Αυτό μας δίνει ακόμη μεγαλύτερη δύναμη να συνεχίσουμε την προσπάθεια θέτοντας κάθε φορά υψηλότερους στόχους. Σε όλες αυτές τις υποψηφιότητες φέτος διαπιστώσαμε κάτι κοινό. Υπήρχαν τρεις κυρίαρχες αρχές, διάχυτες στα κείμενα και στο υλικό που συνόδευε κάθε υποψηφιότητα. Και πιστεύουμε ότι αυτές έκαναν τη διαφορά. Δηλαδή:

1. Το Πάθος, η ευρηματικότητα και η αγάπη των στελεχών της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού γι’ αυτό που κάνουν.
2. Η Δέσμευση της Διοίκησης και του Ηγέτη στις πρωτοβουλίες και στις προσπάθειες της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού.
3. Η Εμπιστοσύνη της Διοίκησης προς τη Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού, η εμπιστοσύνη της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού προς τη Διοίκηση και η εμπιστοσύνη των εργαζομένων για τα οφέλη και την αξία που δημιουργούνται για ένα καλύτερο αύριο για όλους.

Ο ρόλος του HR εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο της επικαιρότητας. Οι επικεφαλής των Διευθύνσεων Ανθρώπινου Δυναμικού βρίσκονται στη πρώτη γραμμή στο πλευρό του επιχειρηματία-ηγέτη, συμμεριζόμενοι το όραμα και τους στόχους του. Από αυτούς αναμένεται να διατηρήσουν την πίστη, το ηθικό και το φρόνημα τους ψηλά, να συνεχίσουν να ενεργούν με προνοητικότητα και δημιουργικότητα, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην προσαρμοστικότητα στις αλλαγές και στις νέες συνθήκες λειτουργίας των επιχειρήσεων και της αγοράς.

Επικεντρώνοντας την προσοχή, τις γνώσεις και τις δυνάμεις τους στην επιτυχία των επιχειρήσεων, μέσω της συνεχούς ανάπτυξης και βελτίωσης της απόδοσης του ανθρώπινου δυναμικού, συμβάλουν στην αύξηση της παραγωγικότητας, της αποδοτικότητας και της θετικής επίδρασης στο τελικό αποτέλεσμα. Με ανοιχτό μυαλό και εξωστρέφεια λειτουργούν ως φορείς αλλαγών και ως υγιή κύτταρα στο DNA των οργανισμών, καταπολεμώντας την απογοήτευση και την αδράνεια. Έτσι, θα καταφέρουν να διατηρήσουν το λύχνο της ελπίδας, της ηθικής, της εμπιστοσύνης, της ανάπτυξης και της ανάκαμψης αναμμένο και φωτεινό.

Η ΕΕΔΕ είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός και το ΕΙΜΑΔ που συγκεντρώνει τα μέλη της που ασχολούνται με το Ανθρώπινο Δυναμικό, έχει ως αποστολή τη συνεχή προσπάθεια για την αναβάθμιση του νευραλγικού ρόλου του HR στις επιχειρήσεις και τον εκσυγχρονισμό του τρόπου διοίκησης. Το ΕΙΜΑΔ λειτουργεί και κινητοποιείται στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της ΕΕΔΕ για την ανάπτυξη, διάδοση και εφαρμογή της επιστήμης και των πρακτικών, μεθόδων και τεχνικών της Διοίκησης και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, την αναβάθμιση του ρόλου του στη διοίκηση της επιχείρησης, καθώς και στην προώθηση, προβολή και διάδοση των αρχών του για την ενίσχυση και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Το ΕΙΜΑΔ και η ΕΕΔΕ συγχαίρουν τις επιχειρήσεις που διακρίθηκαν στα Αριστεία Ανθρώπινου Δυναμικού, και τις διαβεβαιώνουν ότι θα βρίσκονται δίπλα τους για να τις ενθαρρύνουν και να στηρίζουν το δύσκολο έργο των Διευθύνσεων Ανθρώπινου Δυναμικού μέσω συγκεκριμένων δράσεων και σχετικών ενεργειών. Ενώ προσδοκούν να έχουν ως σύμμαχο κάθε επαγγελματία που πιστεύει στον Άνθρωπο και στην αξία που αυτός μπορεί να δημιουργήσει τόσο σε καλές όσο και σε δύσκολες εποχές. Η προσπάθεια για την επιτυχία αυτού του θεσμού θα συνεχιστεί. Τα HR Excellence Awards είναι εδώ και θα μείνουν.


Τελετή απονομής των HR Excellence Awards

Τη Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014, πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής των HR Excellence Awards στο ξενοδοχείο Athenaeum Intercontinental. Με 5 χρυσά, 9 αργυρά, 10 χάλκινα και 2 τιμητικές διακρίσεις βραβεύθηκαν 22 επιχειρήσεις σε εννέα κατηγορίες, ενώ τιμητική διάκριση απέσπασαν και δύο εταιρείες συμβούλων για τη συνεισφορά τους στα προγράμματα που βραβεύθηκαν. Οι κατηγορίες στις οποίες διαγωνίσθηκαν και τα βραβεία που απέσπασαν οι επιχειρήσεaις είναι οι ακόλουθες:

Συστήματα Διοίκησης Ανθρωπίνου Δυναμικού (HR Systems)

  • Στελέχωση, ένταξη και ενσωμάτωση (Recruitment/sourcing, onboarding and assimilation): Αργυρό στη Media Saturn και Χάλκινο στις εταιρείες Public και Συστήματα Sunlight ΑΒΕΕ.
  • Διοίκηση της Απόδοσης – Κουλτούρα υψηλής απόδοσης (Performance Management – High Performance Culture): Χρυσό στη Wind Ελλάς Τηλεπικοινωνίες Α.Ε.Β.Ε.

Καινοτομία (Innovation)

  • Τεχνολογία στο HR (HR Technology): Χάλκινο στην Victus Networks ΑΕ και τιμητική διάκριση στην εταιρεία Talentia που ήταν η σύμβουλος του έργου.
  • Καινοτομία στο HR (Innovation in HR): Τιμητική διάκριση στην Intrasoft International S.A. και Αργυρό στις εταιρείες Job-Pairs και Roche (Hellas) A.E., ενώ τιμητική διάκριση πήρε η ICAP για τη συμμετοχή της στη φάση επιλογής & αξιολόγησης των trainees στο πρόγραμμα της Roche.

Ηγεσία (HR Leadership)

  • Διαχείριση Ταλέντων (Talent Management): Χρυσό στη Μινέρβα Α.Ε. Ελαιουργικών Επιχειρήσεων και Χάλκινο στην PepsiCo Greece ενώ τιμητική διάκριση απονεμήθηκε στην Being Essential για τη συνεισφορά της στην υλοποίηση του έργου.
  • Ψυχολογικά υγιές εργασιακό περιβάλλον (Psychologically Healthy Working Environment) – Ευεξία & Ψυχική υγεία (Wellness & Wellbeing): Χρυσό στην Τράπεζα Πειραιώς και Αργυρό στην PepsiCo Greece.
  • Ηγεσία και Αριστεία στο Ανθρώπινο Δυναμικό (Leadership and People Excellence): Χρυσό στον Όμιλο Ελληνικά Πετρέλαια, Αργυρό στην Performance Technologies A.E., Χάλκινο στις Future Leaders, Hellenic Coaching Association, ISS Facility Services S.A. και Γέφυρα Α.Ε.
  • Διαχείριση αλλαγών – Επαναπροσδιορισμός κουλτούρας και εσωτερική επικοινωνία- Εξαγορές και συγχωνεύσεις (Managing Change. Cultural change. Internal Communication, Mergers and Acquisitions): Αργυρό στις Qualco, OTE-Cosmote και Τράπεζα Πειραιώς.
  • Εκπαίδευση και Ανάπτυξη (Training and Development): Χρυσό στην Metro ΑΕΒΕ, Αργυρό στον Όμιλο Ελληνικά Πετρέλαια, Χάλκινο στις ISS Facility Services S.A. και Performance Technologies A.E. και τιμητική Διάκριση στην Γευσήνους Α.Β.Ε.Ε.

Σημειώνεται ότι οι υποψηφιότητες για τα HR Excellence Awards 2014 περιελάμβαναν προγράμματα που πραγματοποιήθηκαν ή ολοκληρώθηκαν από τον Ιανουάριο του 2013 έως και τον Σεπτέμβριο του 2014.