Η «Διαχείριση του Ανθρώπινου Δυναμικού στη Νοτιοανατολική Ευρώπη σε ταραχώδεις καιρούς» ήταν το θέμα του φετινού HR Forum που πραγματοποιήθηκε στις 2 Απριλίου στο ξενοδοχείο Sofitel υπό την αιγίδα του ΣΕΒ και την επιστημονική συνεργασία του ALBA Graduate Business School και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τις εργασίες του forum άνοιξε η Μάρθα Μυλωνά, Πρόεδρος του ΣΣΔΠ ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ, Διονύσης Νικολάου και ο Γενικός Διευθυντής της ACCOR SERVICES, Γιάννης Κολοβός.

Ο καθηγητής Leo Dana, Αναλυτής και Σύμβουλος του World Association for Small and Medium Enterprises και ιδιοκτήτης της εφημερίδας Journal of International Entrepreneurship αναφέρθηκε στον τρόπο ενδυνάμωσης του Ανθρώπινου Δυναμικού στις επιχειρήσεις. Μεταξύ άλλων, επικεντρώθηκε στα κίνητρα που πρέπει να δίνονται στους εργαζόμενους προκειμένου να καταστούν περισσότερο αποδοτικοί και δημιουργικοί ενώ υποστήριξε ότι οι managers πρέπει να αναζητούν πιστότητα, αξιοπιστία, κριτική σκέψη και ακεραιότητα από τους εργαζόμενούς τους. Ως σημαντικούς παράγοντες επιτυχίας ανέφερε την αισιοδοξία που μπορεί να εμπνεύσει και να προσφέρει κίνητρο σε ολόκληρη την επιχείρηση αλλά και το ρεαλισμό που σε αντίθεση με τον κυνισμό και την απαισιοδοξία, αυξάνει τη δημιουργικότητα των εργαζομένων και κατ’ επέκταση την κερδοφορία της επιχείρησης.

Ο Rudolf Thurner Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού (EAPM), του Αυστριακού Συνδέσμου Διοίκησης Προσωπικού και HR Director της VERBUND, υποστήριξε ότι είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν νέα εργαλεία προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση, να αξιολογηθούν οι πολιτικές και να μειωθούν οι άσκοπες δαπάνες χωρίς να ζημιωθεί το ανθρώπινο δυναμικό.

Μέρος έρευνας για το μέλλον του HR στην Ευρώπη παρουσίασε ο Pieter Haen, αντιπρόεδρος του ΕΑΡΜ και του Dutch Association for Personnel Management and Organizational Development – NVP. Σύμφωνα με τη μελέτη, που έγινε σε συνεργασία με την εταιρεία συμβούλων Boston Consulting Group, το 1/3 των εταιρειών έχει αποφασίσει να προβεί σε απολύσεις προκειμένου να αντεπεξέλθει στην κρίση ενώ τα μέτρα που λαμβάνουν οι επιχειρήσεις, επηρεάζουν αρνητικά την αποδοτικότητα.

Όταν, ωστόσο μία εταιρεία προσλαμβάνει ένα ταλαντούχο στέλεχος, ενθαρρύνεται η αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη λειτουργία της. Ο P. Haen έκανε λόγο για ένα σχέδιο δράσης που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει το στρατηγικό σχεδιασμό του HR ευθυγραμμισμένο με την εταιρική στρατηγική, την προσαρμογή του εργατικού δυναμικού ανάλογα με τις απαιτήσεις και τις εστιασμένες προσλήψεις ταλαντούχων εργαζόμενων ενώ τόνισε και τη σημασία της ειλικρινούς και σαφούς επικοινωνίας.

Πάνελ με άρωμα Βαλκανίων
Ο ρόλος του HR στην επιχειρηματική αποτελεσματικότητα σε ταραχώδεις περιόδους, ήταν το θέμα του πάνελ που συντόνιζε η καθηγήτρια του ALBA Business Graduate School, Όλγα Επιτροπάκη και στο οποίο συμμετείχαν επαγγελματίες του χώρου από διάφορες χώρες.

Οι επιχειρήσεις οφείλουν να εστιάζουν στη διαφοροποίηση της απόδοσης των ανθρώπων, στα ταλέντα τους και σ’ αυτούς που σημειώνουν εξαιρετικές αποδόσεις, υποστήριξε ο Yigit Oguz Duman, Πρόεδρος του Συνδέσμου Στελεχών Διοίκησης Προσωπικού της Τουρκίας, ενώ η Svetla Stoeva, Πρόεδρος του Συνδέσμου Στελεχών Διοίκησης Προσωπικού της Βουλγαρίας, υποστήριξε ότι καθώς οι δυσκολίες είναι πολλές και η ανάγκη για συνεργασία μεγάλη, τώρα είναι ευκαιρία για τους HR Leaders να βοηθήσουν την επιχείρηση. Η Μάρθα Μυλωνά-Οικονομάκου, αναφέρθηκε σε ένα νέο, αβέβαιο επαγγελματικό και επιχειρηματικό περιβάλλον στο οποίο οι HR Managers, πρέπει να λειτουργούν σαν επιχειρηματικοί στρατηγικοί εταίροι μαζί με τους άλλους διευθυντές.


Προσδοκίες και προκλήσεις
Τόσο οι HR Managers όσο και οι CEOs αναμένουν ότι μέσα από αυτή τη δύσκολη οικονομική περίοδο οι ρόλοι τους θα δυναμώσουν ενώ ως μεγαλύτερη πρόκληση για το HR Management θεωρούν τη δέσμευση, τη διατήρηση και την κινητοποίηση του προσωπικού της εταιρείας. Αυτά είναι ορισμένα από τα συμπεράσματα από την έρευνα “180° Viewpoint HR in turbulent times” που παρουσίασε η Γεωργία Καρτσάνη, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Stanton Chase Αθήνας & Ντουμπάι. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον ΣΣΔΠ και τη Stanton Chase και επικεντρώθηκε σε θέματα όπως οι προκλήσεις και οι προτεραιότητες για το HR Management σε περιόδους οικονομικής ύφεσης, οι προσδοκίες των CEOs αλλά και οι ειδικές δεξιότητες που απαιτούνται να διαθέτουν οι σύγχρονοι HR Directors προκειμένου να διατηρηθεί η υγεία της επιχείρησης.

Από την έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 302 επικεφαλής τμημάτων HR και 330 CEOs, προέκυψε επίσης ότι οι CEOs αναμένουν από τους HR managers την ευθυγράμμιση της στρατηγικής τους με αυτή της εταιρείας, τη διασφάλιση της παρακίνησης των εργαζομένων, τη διατήρηση της καλής εικόνας της εταιρείας αλλά και τη διατήρηση και ανάπτυξη των ταλέντων. Ως απαιτούμενες δεξιότητες για το σημερινό HR Director, θεωρούνται η κατανόηση της αγοράς, οι ικανότητες επικοινωνίας και ηγεσίας και το coaching.

Ομάδες σε περιόδους ύφεσης
Ο τρόπος με τον οποίο οργανώνονται και ανταποκρίνονται οι ομάδες σε περιόδους ύφεσης ήταν το θέμα που ανέπτυξε ο Andrew Grant, Γενικός Διευθυντής της TIRIAN. Ο ομιλητής υπογράμμισε, ότι οι ακραίες συμπεριφορές όπως η υπερβολική αισιοδοξία ή απαισιοδοξία, μπορούν να αποβούν εξίσου επικίνδυνες ενώ παρότρυνε τους HR Managers να θέτουν σαφείς στόχους και να ενθαρρύνουν τους εργαζόμενους να είναι ανοιχτοί στις ευκαιρίες, να διαχειρίζονται τον κίνδυνο και τις συμπεριφορές και να βοηθούν το προσωπικό να είναι πιο αισιόδοξο και λογικό.

HR Managers & CEOs : Σύμμαχοι ενάντια στην κρίση
Στο πάνελ που ακολούθησε, Γενικοί Διευθυντές και Διευθυντές Ανθρώπινου Δυναμικού, υπό το συντονισμό του καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρη Μπουραντά, συζήτησαν τους τρόπους με τους οποίους οι CEO μπορούν να εμπνεύσουν τις ομάδες Ανθρώπινου Δυναμικού της επιχείρησής τους σε δύσκολες περιόδους αλλά και πώς οι Διευθύνσεις HR μπορούν να μεγιστοποιήσουν τα ισχυρά στοιχεία των εργαζομένων της επιχείρησης. Όπως είπε μάλιστα ο καθηγητής είναι ευκαιρία να γίνουμε παρατηρητές του εαυτού μας και να δούμε τα πράγματα περισσότερο με υπαρξιακή ευφυΐα.

Η διάγνωση της ανάγκης, η επίλυση του προβλήματος, η εφαρμογή της επιλεγμένης λύσης και η αξιολόγηση αποτελούν τον κύκλο διαχείρισης της αλλαγής για την αντιμετώπιση της κρίσης, υποστήριξε η Αλίνα Παπαγεωργίου, Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού της VIVARTIA. Το πρόβλημα που καλείται το HR να αντιμετωπίσει είναι η δέσμευση των ανθρώπων ενώ επίσης η ομιλήτρια τόνισε τη σημασία της ανοιχτής και ειλικρινούς επικοινωνίας που θα δημιουργήσουν εμπιστοσύνη.

Οι επιχειρήσεις, δεν αρκεί να έχουν καλούς Managers αλλά ηγέτες, υποστήριξε ο Μιχάλης Προύτζος, Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού της ΙNTRACOM ενώ πρόσθεσε ότι το HR καλείται να διατηρήσει υψηλό το ηθικό των εργαζομένων όταν πραγματοποιούνται απολύσεις. Ο στόχος πρέπει να είναι η εξασφάλιση του Business continuity της εταιρείας, σύμφωνα με τον Μ. Προύτζο ενώ η έμφαση στην ηγεσία και η επένδυση στην ανάπτυξη των εργαζομένων, τόνισε, είναι απαραίτητη στρατηγική για την επιβίωση της εταιρείας.

Ο Ηλίας Μοσχονάς Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού της VODAFONE – PANAFONE, υποστήριξε ότι για να μπορέσει το HR να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κρίσης πρέπει να τοποθετηθεί στη διοίκηση της εταιρείας ενώ ανέφερε τέσσερα σημεία που χρήζουν εστίασης: την προσοχή στον πελάτη, την ομαδική εργασία, την ανοικτή επικοινωνία και την έννοια του «ανήκειν», το να έχει δηλαδή κανείς τη συνολική ευθύνη του έργου του.

Το τμήμα του HR, μπορεί να εγγυηθεί την αίσθηση της ασφάλειας, την ανάπτυξη, την αξιοκρατία και τον αλληλοσεβασμό για τους εργαζόμενους υποστήριξε ο Βασίλης Γουδές, Γενικός Διευθυντής της HOUSE MARKET (IKEA). Σε αυτή την περίπτωση το HR θα έχει καταφέρει να κάνει τους εργαζόμενους να δώσουν την ψυχή τους. Ο Αντώνης Μπαρούνας, Γενικός Διευθυντής, Southeasten Europe της SONY ERICSSON ανέφερε ότι, για πρώτη φορά, οι τρεις από τους έξι στρατηγικούς πυλώνες της Sony, είναι συνδεδεμένοι με το ανθρώπινο δυναμικό και τον άνθρωπο. Συνεχίζοντας, υποστήριξε ότι η εταιρεία ζητά από το HR να διατηρεί το πάθος και την ενέργεια όλου του προσωπικού, να φροντίζει για την ανάπτυξη και τη διατήρηση των ανθρώπων – κλειδιά και να παρέχει προγράμματα εξισορρόπησης προσωπικής και εργασιακής ζωής, ώστε να αποφεύγεται το σύνδρομο burn out των εργαζομένων.

Το όραμα πρέπει να είναι αισιόδοξο και ρεαλιστικό σύμφωνα με τον Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, CEO στα Τσιμέντα ΤΙΤΑΝ ενώ τόνισε τη σημασία της συχνής και ανοικτής επικοινωνίας αλλά κυρίως της ανθρωπιάς, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.