Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 4 Ιουλίου το συνέδριο «HR in Action» στο Συνεδριακό Κέντρο Δαίς για τρίτη συνεχή χρονιά. Σε ένα συνέδριο-γιορτή για τον κλάδο του Ανθρώπινου Δυναμικού καταξιωμένα στελέχη από ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων παρουσίασαν το έργο και τις δράσεις της ομάδας τους τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο, θέτοντας πάντα ως επίκεντρο τον άνθρωπο και αναδεικνύοντας τη θετική πλευρά της εργασιακής πραγματικότητας.Ηχηρό παρών έδωσε για άλλη μία χρονιά όλη η HR κοινότητα και οι σύμβουλοι του χώρου με 41 ομιλητές, 380 σύνεδρους και 155 διαφορετικές εταιρείες να διαμορφώνουν ενεργά το περιεχόμενο του πιο διαδραστικού HR Event. Με περιεκτικές και πλούσιες σε τεχνογνωσία ομιλίες, με εμπνευσμένες παρουσιάσεις και μεγάλο εύρος της θεματολογίας που αναπτύχθηκε, οι πρακτικές ιδέες, οι άμεσα εφαρμόσιμες λύσεις και το ουσιαστικό networking ήταν μόνο μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά της εκδήλωσης.

Η Μαρία Μωραγιάννη, Director of Career & Alumni Office από το ALBA Graduate Business School at the American College απηύθυνε χαιρετισμό στο συνέδριο και στη συνέχεια συντόνισε τις ομιλίες.

Ενότητα 1

Για το σχέδιο δράσης που ακολούθησαν μετά την πτώχευση της μητρικής τους εταιρείας το 2013, μας μίλησε ο Ιωάννης Μποζοβίτης, Sales & HR Director της Praktiker Hellas. Παραμένοντας σταθεροί στις εταιρικές αξίες όπως υπευθυνότητα, δέσμευση, πάθος, δημιουργικότητα, ισότητα, δικαιοσύνη και μέσα από τη συνεχή επικοινωνία, ανταλλαγή απόψεων και τη γενικότερη εξωστρεφή δράση του τμήματος HR κατάφεραν την επίτευξη των επιθυμητών αποτελεσμάτων με σεβασμό απέναντι στους πελάτες, τους προμηθευτές και τους συναδέλφους.

Για τον πολύπλευρο χαρακτήρα του HR και το ρόλο του μέσα σε έναν οργανισμό έκανε λόγο η Εύη Χατζηιωάννου, Human Resources Senior Manager Greece & East Europe της Barilla Hellas. «Μονόπρακτο για χίλιους ρόλους» ήταν ο τίτλος της παρουσίασής της, με το HR να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την αλλαγή και την εξέλιξη μέσα στην εταιρεία, συνδυάζοντας τα ταλέντα των ανθρώπων με την εταιρική κουλτούρα. «Η εταιρική επιτυχία άλλωστε έρχεται μέσα από τη διαρκή βελτίωση των ανθρώπων καθώς οι άνθρωποι κάνουν τη διαφορά» ανέφερε η ίδια χαρακτηριστικά.

Για τη βελτίωση της δέσμευσης των εργαζομένων σε περίοδο κρίσης έκανε λόγο ο Μανώλης Θεοδωράκης, HR Director Greece & Balkans and Athens Retail Operations Director της Toyota, τονίζοντας τη σημασία που έχει η αναγνώριση της αξίας των εργαζομένων καθώς προάγει την ικανοποίηση αυτών. Η ενίσχυση του employee engagement εξασφαλίζει υψηλό επίπεδο ικανοποίησης των πελατών ενός οργανισμού και αντίστοιχα υψηλές εταιρικές αποδόσεις εξήγησε ο ίδιος.

Τη νέα εποχή του HR που εγκαινιάζουν τα Data Analytics για τη χάραξη της εταιρικής πολιτικής σε επίπεδο recruitment, εκπαίδευσης κ.ά., παρουσίασε η Μαριλίς Αφιώνη, HR Ececutive της Data Communication. Με τo 56% των Διευθύνσεων HR να έχουν αυξήσει τη χρήση των δεδομένων σε σχέση με την προηγούμενη τριετία, και το 23% να δηλώνει ότι η χρήση νέων εργαλείων όπως data analytics βρίσκεται στις προτεραιότητές του, σύμφωνα με σχετική έρευνα που παρουσίασε, τα data analytics θα αποτελέσουν σημαντικό εργαλείο στα χέρια του HR.

Το πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας [email protected]&B, με τη συμμετοχή 25 νέων και διάρκεια 9 μηνών παρουσίασε η Αναστασία Αμβροσιάδου, Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού Νοτίου Ευρώπης της S&B. Τα τρία στάδια της διαδικασίας επιλογής (ηλεκτρονική αίτηση, on line τεστ, συνέντευξη και τεστ προσωπικότητας) καθώς και τη διαδρομή μέσα στην εταιρεία, με εκπαιδεύσεις, ανάληψη καθηκόντων, συγκεκριμένο αντικείμενο εργασίας, καθοδήγηση και αξιολόγηση κάθε τρεις μήνες να εξασφαλίζουν το ξεκίνημα μίας καριέρας, πάντα με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους νέους που πλήττονται περισσότερο από την ανεργία.

Για τις σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης που προσφέρουν στα στελέχη τους καθώς και το mentoring πρόγραμμα job pairs που πραγματοποίησαν σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών έκανε λόγο ο Δημήτρης Δόντας, HR Director της Xerox. Πιο συγκεκριμένα 8 φοιτητές/απόφοιτοι MBA και 8 στελέχη της εταιρείας είχαν την ευκαιρία μέσα από πέντε δημιουργικές συναντήσεις κατά τη διάρκεια του προγράμματος να λάβουν εξίσου θετικά αποτελέσματα, με τους mentees να έρχονται σε επαφή με την αγορά, να ενισχύουν την αυτοπεποίθησή τους και την εταιρεία να προσφέρει ουσιαστικά και να έρχεται σε επαφή με την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Για τη δημιουργία της Vivartia Academy έκανε λόγο η Αλίνα Παπαγεωργίου, Group HR Director της Vivartia. Μία ακαδημία στην οποία συμμετείχαν ως εκπαιδευτές εθελοντές – εργαζόμενοι από όλα τα τμήματα των εταιρειών του ομίλου και την ενεργή συμμετοχή των ανώτατων διευθυντικών στελεχών με θεματολογία που αφορά σε συγκεκριμένες δεξιότητες ή soft skills και μέγιστη διάρκεια μίας ημέρας. Με εξαιρετικό feedback ως προς το περιεχόμενο και τους εισηγητές και με μεγάλη συμμετοχή των στελεχών, εκτός από πολύτιμη εμπειρία η Ακαδημία ενίσχυσε το ομιλικό πνεύμα της Vivartia, αποτελώντας μία win-win πρακτική.

Στο «Management Trainee Program» της Roche Hellas αναφέρθηκε η Μαίρη Τσαγκαράκη, HR Business Partner της εταιρείας. Για μία ακόμη χρονιά 10 νέοι είχαν την ευκαιρία να ενταχθούν στο ετήσιο πρόγραμμα έμμισθης επαγγελματικής εξειδίκευσης και να αποτελέσουν μέλος ενός εξελισσόμενου και πολυεθνικού περιβάλλοντος εργασίας. Μέσα από τα 5 στάδια του προγράμματος (εισαγωγική εκπαίδευση, mentoring, project management, αξιολόγηση και αποφοίτηση) τα οφέλη είναι αμφίπλευρα τόνισε η ίδια.

«Bridging the IT Skills Gap» παρουσίασε η Ρόζα Ταπίνη, HR Manager της Travelplanet24, αναλύοντας τη στρατηγική της εταιρείας τα τελευταία 3 χρόνια αναφορικά με την αναζήτηση, εκπαίδευση και διακράτηση στελεχών σε αυτόν τον τομέα. Πιο συγκεκριμένα, σε μία εποχή όπου εντοπίζεται υψηλή ζήτηση για web developers η εταιρεία κατάφερε να ξεπεράσει αυτό το εμπόδιο μέσα από ανταγωνιστικές αμοιβές, συνεχή εκπαίδευση, δημιουργία career paths και ένα εργασιακό περιβάλλον που επιτρέπει τη δημιουργική κινητοποίηση των στελεχών.

Το πρόγραμμα «V.O.E (Voice of Employees) Ambassadors», παρουσιάστηκε από την Ελένη Μπροκαλάκη, Recruitment Manager της Citibank. Μέσα από τις ενέργειες του προγράμματος αυτού, ενισχύθηκε σημαντικά η δέσμευση των εργαζομένων παρά το δυσμενές περιβάλλον και τις συνεχείς αναδιαρθρώσεις, με την επικοινωνία σε κάθε επίπεδο (VOE blog, newsletters κ.ά.) να αποτελεί τη βάση υλοποίησής του.

Για «Enterprise Mobility» μίλησε ο Αλέξανδρος Κουκουδάκης, Senior Analyst της SCAN Information Systems αναφέροντας σχετικά ότι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα το 70% των οργανισμών σκοπεύει να επενδύσει ή έχει επενδύσει σε CRM, BI και HRM. Τα έξυπνα τηλέφωνα και tablets αποτελούν σημαντικά εργαλεία σήμερα, η σωστή αξιοποίηση και χρήση των οποίων είναι απαραίτητη στο σύγχρονο περιβάλλον εργασίας ακόμη και για το τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού.

Με τίτλο ομιλίας «Diversity & Inclusion @ Henkel» η Θάλεια Βουβονίκου, HR Manager της εταιρείας αναφέρθηκε σε αυτές τις δύο έννοιες και στον τρόπο που η διαφορετικότητα και ο συνυπολογισμός συνέβαλε στην καινοτομία, στη δημιουργικότητα αλλά και την ανάπτυξη. Με ένα δομημένο πλάνο ενεργειών σεβασμού και προώθησης του diversity στο εργασιακό περιβάλλον, τα οφέλη ήταν σημαντικά, ενώ σύμφωνα με την ίδια κάθε άτομο μέσα σε έναν οργανισμό είναι σημαντικό να νιώθει αξία.

Τον ορισμό για το εξαιρετικό εργασιακό περιβάλλον από την πλευρά των εργαζομένων αλλά και τον επιχειρήσεων έδωσε ο Γιώργος Πλωμαρίτης, Διευθυντής Πωλήσεων Ομαδικών & Corporate Business ενώ παρουσίασε τα οφέλη που εξασφαλίζονται μέσα από τα προγράμματα ομαδικής ασφάλισης. Σύμφωνα με σχετική έρευνα στην οποία αναφέρθηκε, η παροχή αυτή βρίσκεται στην πρώτη θέση επιλογής των ανθρώπων μίας επιχείρησης, ενώ φαίνεται να είναι πιο απαραίτητη από ποτέ, καθώς αυξάνει το αίσθημα ασφάλειας των εργαζομένων, αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση των υπηρεσιών του, ενδυναμώνει το employee engagement ενώ ταυτόχρονα αποτελεί κίνητρο για αύξηση της παραγωγικότητας.

«Μία έντονη κουλτούρα καινοτομίας είναι σημαντική για την επιτυχία ενός οργανισμού σήμερα» ανέφερε ο Παναγιώτης Μόρφης, Managing Partner της Dynargie Hellas. Οι αποφάσεις ενός manager επηρεάζουν με άμεσο τρόπο την απόδοση μίας ομάδας, την παρακίνηση και φυσικά τον προϋπολογισμό της εξήγησε ο ίδιος, ενώ στη συνέχεια παρουσίασε πώς ένα management simulation game αποτελεί τη βέλτιστη εναλλακτική των κλασικών μεθόδων εκπαίδευσης προάγοντας με άμεσο τρόπο την καινοτομία.

Με δεδομένο τις συνεχείς αλλαγές της νομοθεσίας σήμερα, η διασφάλιση της νομιμότητας του εργοδότη, αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης μίας επιχείρησης, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Πρασάς, CCO & Chief HR Officer της Epsilon Net, ενώ παρουσίασε τον βέλτιστο τρόπο για να πραγματοποιηθεί αυτό μέσα από τη συνεργασία με τον κατάλληλο εξωτερικό συνεργάτη, επιτυγχάνοντας την άμεση ευθυγράμμιση με τις ανάγκες και τις μεταβαλλόμενες υποχρεώσεις του.


Ενότητα 2

Για τα μεταβαλλόμενα χαρακτηριστικά των εργαζομένων αλλά και της ίδιας της εργασίας μίλησε η Isabelle Moser, People & Change Leader, HR Consulting της PwC Ελλάδας. Η ίδια αναφέρθηκε τόσο στη Γενιά Υ όσο και στη Γενιά Ζ, αναλύοντας τις δεξιότητες και τον τρόπο που επιδρούν στις αλλαγές του εργασιακού περιβάλλοντος, ενώ τόνισε ότι σε μόλις 6 χρόνια από σήμερα το 40% των εργαζομένων θα ανήκουν στη γενιά Ζ, μία γενιά με ιδιαίτερα και διαφορετικά βασικά χαρακτηριστικά που θα επιφέρουν και τις ανάλογες αλλαγές, για τις οποίες τα τμήματα Ανθρώπινου Δυναμικού καλούνται να προετοιμαστούν.

Για το Flexico και τις πρακτικές που εσωκλείει για ευέλικτους τρόπους εργασίας έκανε λόγο η Ναυσικά Πανούση, Senior HR Manager Greece & Operations Greater Balkans της PepsiCo. To Flexico δημιουργήθηκε ώστε να βελτιώσει την Ισορροπία μεταξύ Εργασιακής και προσωπικής ζωής των στελεχών. Αποτελούμενο από τρεις μεγάλες δράσεις: Flexplace (Εργασία από το σπίτι ), Flextime (Ευέλικτη πρωινή προσέλευση) και Flexday (Αποχώρηση από την εργασία τις Παρασκευές στις 16.00) όλοι οι εργαζόμενοι είναι σε θέση να συνδυάζουν καλύτερα την εργασία τους με την καθημερινότητα της προσωπικής τους ζωής, εσωκλείοντας οφέλη και για τον ίδιο τον οργανισμό.

O Γιάννης Κουτράκης, Area HR Leader, South East Europe, από την IBM κατά τη διάρκεια της ομιλίας του «Μάθηση και Μετασχηματισμός» παρουσίασε το πρόγραμμα που ακολουθεί η IBM, και το οποίο περιλαμβάνει 40 ώρες υποχρεωτικής εκπαίδευσης για όλους τους εργαζόμενους. Αναφερόμενος στα ταλέντα και στην καινοτομία που οφείλουν να συναντώνται σε κάθε οργανισμό, πρότεινε ότι η διαδικασία αυτή πρέπει να είναι δημιουργική και συνεργατική για να επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

«Σήμερα η χρήση data & analytics στο σχεδιασμό για τις ανάγκες ενός οργανισμού σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού είναι επιβεβλημένη καθώς οι σχετικές αποφάσεις οφείλουν να στηρίζονται σε δεδομένα και στοιχεία» εξήγησε ο Παναγιώτης Εμμανουηλίδης, Head of Workforce Planning & Analytics Region Mediterranean της Ericsson. Ο τρόπος που χρησιμοποιούνται τα data και τα αποτελέσματα αυτών εξασφαλίζουν ταυτόχρονα και την επιτυχία του σχεδιασμού σε επίπεδο αναγκών, ενώ proactive αποφάσεις είναι εφικτό να καταστούν πιο αποτελεσματικές.

Η Αλεξάνδρα Ελευθερίου, Group HR Director της Printec ανέλυσε τον τρόπο που επαναπροσδιόρισαν το όραμα και τις αξίες με ενεργή παρουσία σε 15 χώρες. Το πλάνο δράσης βασίστηκε σε 4 άξονες. Την επικοινωνία, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα προς ενημέρωση για το όραμα, την αποστολή και τις αξίες του οργανισμού. Τη δέσμευση των εργαζομένων σε αυτές, την ενσωμάτωση των αξιών σε όλες τις διαδικασίες και το role play για την εξασφάλιση των επιθυμητών αποτελεσμάτων.

Για τον τρόπο που συνδέονται τα προγράμματα ανάπτυξης δεξιοτήτων ηγεσίας με τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας μίλησε η Ολυμπία Μητσοπούλου, Managing Partner, Certified Coach & Solution Focused Practitioner της Atom Wave. Με αναφορά σε case study παρουσίασε πώς τα προγράμματα Leadership development έχουν αδιαμφισβήτητα ενεργή συμβολή στην επιτυχία μιας επιχείρησης.

Για το νέο μοντέλο απόδοσης της Leroy Merlin μίλησε η Τόνια Μαύρου HR Director της εταιρείας αναφερόμενη και στον τρόπο που αυτό οδήγησε σε υψηλές εταιρικές αποδόσεις και ενίσχυση των οικονομικών αποτελεσμάτων. Εστιασμένο στην καθοδήγηση των ανθρώπων για υψηλές αποδόσεις και με τη δημιουργία εξατομικευμένων πλάνων ανάπτυξης των στελεχών, το νέο σύστημα αξιολόγησης της απόδοσης που υιοθέτησαν επέφερε σημαντικά οφέλη τόσο για τους συνεργάτες και τους managers όσο και για την ίδια την εταιρεία.

ο Γιάννης Τσαρούχης, Senior Account Manager, HCM Applications, Greece Cyprus Malta MAK της Oracle, παρουσίασε τις λύσεις που προκύπτουν από τη δύναμη της καινοτομίας. Έκανε λόγο για το Oracle cloud που βασίζεται σε 4 πυλώνες: το ταλέντο, τη διορατικότητα, την πρόσβαση στα κοινωνικά δίκτυα και το mobility προσδίδοντας προστιθέμενη αξία σε μία επιχείρηση, απαραίτητη για την εκπλήρωση των σύγχρονων αναγκών της.

Με τίτλο ομιλίας «Performance Management to Drive Results» η Ζωή Γκιννή, HR Business Partner της Marks & Spencer και Certified Master Coach, τόνισε ότι η εμπλοκή των ομάδων στις καθημερινές δραστηριότητες αποτελεί προϋπόθεση για να επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ο προσδιορισμός των κοινών στόχων από την αρχή μίας συνεργασίας είναι απαραίτητος, ενώ ο καθορισμός της απόδοσης που είναι επιθυμητή και η αξιολόγησή σε τακτά χρονικά διαστήματα εξασφαλίζουν την επιτυχία σε κάθε επίπεδο.

«Οι εργαζόμενοι μπερδεύονται όταν δεν έχουν συγκεκριμένο ρόλο» ανέφερε η Μαρία Κατσαρού, Managing Partner της Our World Group. Αναλύοντας το μοντέλο του David Kantor και τα 3 επίπεδά αυτού αποκάλυψε τον τρόπο που ένας ηγέτης μπορεί να είναι εξίσου ικανός και αποτελεσματικός σε έναν οργανισμό. «Ο τρόπος που λειτουργούμε, οι κανόνες και τα όρια που θέτουμε στον εαυτό μας και η γλώσσα που χρησιμοποιούμε στην επικοινωνία μας είναι τομείς που επιδέχονται βελτίωση και καθοδήγηση» σχολίασε η ίδια.

Για την ελληνική αγορά εργασίας και τα νέα χαρακτηριστικά της μίλησε ο Αλέξανδρος Φουρλής, Managing Director του Kariera.gr. Οι χαμηλότερες αμοιβές των νέων, σε συνδυασμό με την ανισορροπία που εντοπίζεται ανάμεσα στην προσφορά και την αντίστοιχη ζήτηση της αγοράς εργασίας αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά αυτής, με τη γενιά Υ να συνεχίζει να διαδραματίζει ενεργό ρόλο στις εξελίξεις.


Ενότητα 3

Ο Κώστας Βαβαρούτας, Head of HR & ExCo Member της RBS, εξήγησε πώς εφαρμόζοντας τις Αξίες μέσα σε έναν οργανισμό μπορούμε να αντλήσουμε σημαντικό όφελος. Value(s) for money λοιπόν, με τις βασικές αξίες να είναι α) η εξυπηρέτηση του πελάτη εστιάζοντας στις ανάγκες του, β) η συνεργασία προάγοντας την ομαδικότητα στο εργασιακό περιβάλλον, γ) η αμεροληψία και διαφορετικότητα και δ) η αξιολόγηση σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. «Η ενσωμάτωση των εταιρικών αξιών στην κουλτούρα της εταιρείας και τα στελέχη της αποτελεί πραγματικά την ειδοποιό διαφορά σήμερα» εξήγησε ο ίδιος.

Ο Κώστας Καδής, Managing Director της Talentia Software Hellas παρουσίασε τα χαρακτηριστικά και τα οφέλη που απορρέουν από ένα Talent Management Software. Σε μία εποχή που τα ταλέντα είναι κρίσιμης σημασίας για τις επιχειρήσεις όπως και η διακράτηση αυτών παρά το γεγονός ότι υπάρχουν διαδικασίες και σχέδιο διαχείρισης αυτών, οι οργανισμοί δηλώνουν απώλεια ταλέντων. Ένα σύστημα διαχείρισης ταλέντων είναι πλέον υποχρεωτικό να διαθέτει και ένα λογισμικό διαχείρισης όλων των πληροφοριών για να λαμβάνονται με ταχύτητα ακριβείς αποφάσεις για τα ταλέντα της που επηρεάζουν πλέον το μέλλον και τα αποτελέσματα μίας επιχείρησης.

Η Άννα Μαμαλάκη, Διευθύντρια Οργανωτικής Ανάπτυξης Ομίλου, Titan Group ανέπτυξε τον τρόπο που εφαρμόζονται οι αξίες μέσα στον Όμιλο. Η ίδια εξήγησε ότι οι αξίες επηρεάζουν κάθε επιλογή που πραγματοποιείται μέσα σε ένα εργασιακό περιβάλλον με τέτοιο τρόπο που να αντανακλάται και στα εταιρικά αποτελέσματα. Βασικές αξίες για τον Όμιλο Titan αποτελούν η ακεραιότητα, η τεχνογνωσία, η συνεχής αυτοβελτίωση, η εταιρική κοινωνική ευθύνη, η δημιουργία αξίας για τον πελάτη και τέλος η επίτευξη αποτελεσμάτων.

«Η τεχνολογία κατέχει σημαντικό ρόλο στις σύγχρονες ανάγκες των επιχειρήσεων» ανέφερε η Κονδυλένια Γουρδουβέλη, HCM/ HRMS Solutions Manager, Enterprise Solutions Business Unit της Uni Systems. Οι οργανισμοί καλούνται να αντιμετωπίσουν πολλούς περιορισμούς, ανάμεσα σε αυτούς τη λειτουργία με ένα ανθρώπινο δυναμικό του οποίου η δομή αποτελείται από πολλές γενιές εργαζομένων, ένα εργασιακό περιβάλλον με χαμηλή δέσμευση και την συνεχή εξέλιξη της τεχνολογίας. Η ανάληψη δράσης σε ένα τέτοιο περιβάλλον έχει ως σύμμαχο την τεχνολογία και τις λύσεις που αναπτύσσονται.

Στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν από τα τέλη του 2010, λόγω της μείωσης που υπήρξε στην υλοποίηση έργων, και στον τρόπο που ανταποκρίθηκαν στα νέα αυτά δεδομένα αναφέρθηκε στην παρουσίασή του ο Ιωάννης Κούμενος, Administration & Human Resources Director, J&P Avax Group of Companies. Η διαμόρφωση ξεκάθαρων στόχων, η αξιοκρατική αξιολόγηση και ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού καθώς και η δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης αποτέλεσαν μερικές από τις βασικές προτεραιότητες του Ομίλου.

«Η τέχνη της επικοινωνίας είναι η γλώσσα της ηγεσίας» ανέφερε χαρακτηριστικά η Νατάσσα Σπύρου, HR Director της Fourlis Holding, αναλύοντας τον τρόπο που αξιοποίησαν τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, και συγκεκριμένα την πλατφόρμα Yammer, προκειμένου να αναπτυχθεί η δέσμευση των εργαζομένων, το συνεργατικό πνεύμα και η ομαδικότητα σε διαφορετικές περιοχές εργασίας του ανθρώπινου δυναμικού με παρουσία σε 5 διαφορετικές χώρες και 120 διαφορετικές τοποθεσίες.

Με τίτλο ομιλίας «Πάθος για τελειότητα» η Τώνια Αρώνη, HR Business Partner και η Σοφία Σκουφάκη, Logistics Leader Greece από την Procter & Gamble ανέπτυξαν τις ενέργειες εκείνες που ενδυνάμωσαν και κινητοποίησαν τους εργαζομένους στο τμήμα Logistics στην Αττική. Πιο συγκεκριμένα βασικός στόχος είναι όλοι οι εργαζόμενοι να προσφέρουν καθημερινά το 100% των δυνατοτήτων τους, ενώ οι managers οφείλουν να αποτελούν τους πρεσβευτές του εταιρικού στόχου και οράματος με την ξεκάθαρη κατεύθυνση να αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχία.

Για την Ομαδική Ασφάλιση προσωπικού ως κλειδί ανάπτυξης μίας win- win σχέσης στα χέρια του HR Manager μίλησε η Άννυ Τρύφων, Διευθύνουσα Σύμβουλος, ΕRB Aσφαλιστικές Υπηρεσίες Α.Ε.Μ.Α. Οι εταιρείες σήμερα οφείλουν να γνωρίζουν τις πραγματικές ανάγκες του «εσωτερικού πελάτη» τους και να παρέχουν λύσεις στα προβλήματά του. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι η Κοινωνική ασφάλιση δεν είναι πλέον δεδομένη η ομαδική ασφάλιση είναι σε θέση να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο ενίσχυσης της σχέσης με τον εργαζόμενο.

Το πρόγραμμα επιβράβευσης των εργαζομένων «Cando» από την Costa Navarino παρουσίασε η Έλενα Γκίκα, HR Director. Το πρόγραμμα αυτό δημιουργήθηκε ώστε να συμβάλει στη διαμόρφωση κουλτούρας που προάγει αξίες όπως ομαδικότητα, ηθική κ.ά. με πλήθος ενεργειών υπό μορφή βιωματικής εκπαίδευσης, διαγωνισμών και παιχνιδιών γνώσεων να δημιουργούν ένα εργασιακό περιβάλλον όπου η φράση «Be Part of Our Story» να λαμβάνει ουσιαστική υπόσταση.

Για εξαιρετικά υψηλό επίπεδο αποδόσεων σημαντικό ρόλο παίζει ο τρόπος που συνδυάζουμε «emotions- behaviour- body and mind» εξήγησε η Ελισάβετ Κάλμπαρη, Executive Coach / Psychologist (MISCP), Founder της Self Balance. Μέσα από εξατομικευμένα προγράμματα που βασίζονται στις αρχές της νευροεπιστήμης και που προάγουν αλλά και εκγυμνάζουν τους 4 αυτούς πυλώνες, είναι εφικτό να αποκομίσουμε σημαντικά οφέλη όπως μείωση άγχους, αύξηση της παραγωγικότητας, μείωση του turnover κ.ά. ανέφερε η ίδια.

Για τους λόγους που τα ταλέντα φεύγουν από μία επιχείρηση μίλησε η Ερατώ Παρασχάκη, Talent & Career Transition Practice Leader της ManpowerGroup, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα εργαλεία και μεθόδους που συμβάλουν στη διακράτηση αυτών μέσα από την παρουσίαση ενός case study. «Οι επιχειρήσεις σήμερα καλούνται να κάνουν περισσότερα με λιγότερα» ανέφερε η ίδια, ενώ το ταλέντο αναδεικνύεται ως το κυριότερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα αυτών.

Τη δημιουργία κουλτούρας σε μία startup επιχείρηση παρουσίασε η Κατερίνα Δρακούλη, Human Resources Manager EMEA της Persado, αναλύοντας τα εμπόδια και τις δυσκολίες που αντιμετωπίστηκαν. Η δημιουργική σκέψη, η καινοτομία και η «εργασία με πάθος» αποτελούν τις βασικές επιδιώξεις της εταιρείας, ενώ η σωστή επικοινωνία, η συμμετοχή, η ανάληψη δράσης και η ενίσχυση του ομαδικού πνεύματος είναι μόνο μερικά από τα χαρακτηριστικά που την έκαναν να ανταποκριθεί με επιτυχία.

Για αλλαγή κουλτούρας μέσω της εκπαίδευσης έκανε λόγο η Λάρα Κάλφα, Head of HR της Media Markt. Η οργανωτική κουλτούρα είναι ένα σύνολο αξιών, «πιστεύω», προτύπων, υποθέσεων και τρόπου σκέψης που αποδέχονται όλα τα μέλη του οργανισμού. Με βασικές αξίες την ομαδικότητα, την ακεραιότητα, τη θετική ψυχολογία, το σεβασμό και την επιχειρηματική σκέψη, η εκπαίδευση σε αυτές και η κοινή αποδοχή τους από το οργανόγραμμα της εταιρείας είναι αυτό που εξασφάλισε θετικά αποτελέσματα.

Στο πρόγραμμα Υγείας & Ευεξίας στην AB Βασιλόπουλος αναφέρθηκε η Ελευθερία Κοτταρίδου, Payroll & Budgeting Manager, το οποίο βασίζεται στην πρόληψη, την φυσική άσκηση, τη συναισθηματική υγεία και τη διατροφή. Η ενημέρωση, η προώθηση αντίστοιχων ενεργειών που ενθαρρύνουν «συνήθειες» και δραστηριότητες που προάγουν την Υγεία και την Ευεξία στο ανθρώπινο δυναμικό είναι μόνο μερικές από τις πρακτικές που επιλέχθηκαν.

Χρυσός Χορηγός: PwC
Μεγάλοι Χορηγοί: Interamerican, Kariera.gr
Χορηγοί: AS Network, Atom-Wave, Being Essential, Data Communication, Dynargie, Epsilon Net, Eurolife ERB, Impact, Linkage, Oracle, Our World Group, SCAN, Self Balance, Talentia, Treasure Lab, Uni Systems Επιστημονικός Συνεργάτης: ALBA Graduate Business School
Crystal Sponsor: Swarovski
Ice Cream Sponsor: Haagen-Dazs
Tailor made Sponsor: Drinkworks
Conference Experience Sponsor: Conferience.com
Χορηγός Εκτυπώσεων: PressiousArvanitidis