Κυκλοφόρησαν τα αποτελέσματα της 2ης έρευνας HR Pulse, της Έρευνας που διενεργεί η ICAP People Solutions με τα τελευταία στοιχεία της αγοράς.

Πρόκειται για μια Τριμηνιαία Ηλεκτρονική Έρευνα που καταγράφει άμεσα τον παλμό και τις εξελίξεις σε ένα ζωτικό χώρο, αυτό της Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού που αλλάζει ραγδαία. Η συμμετοχή των εταιρειών που παρέχουν στοιχεία αυξάνεται καθημερινά. Τα αποτελέσματα της πρώτης αναφοράς περιλαμβάνουν τις απαντήσεις που καταχωρήθηκαν μέχρι το τέλος Μαρτίου 2012.

Κάποια από τα ενδεικτικά ευρήματα είναι χαρακτηριστικά:
• συνεχίζονται οι μειώσεις του προσωπικού
• αυξάνονται οι επιχειρήσεις που μειώνουν μισθούς με πρόθεση περαιτέρω κινητικότητας στον τομέα αυτό μετά τα μέσα Μαΐου
• κινείται αυξητικά η πρόθεση μείωσης των παροχών
• έχει αυξηθεί το ποσοστό των επιχειρήσεων που δίνει κατώτατο μικτό μισθό μικρότερο των 1000€ σε νεοπροσληφθέντες με πτυχίο, μεταπτυχιακό σε σύγκριση με το τελευταίο 3μηνο του 2011
• η πλειοψηφία των επιχειρήσεων διατηρεί ή και αυξάνει τη δαπάνη για την Εκπαίδευση, ιδίως αυτήν που σχετίζεται άμεσα με την εργασία
• στο σύνολο των εταιρειών παρατηρείται μεγαλύτερη αξιοποίηση του ΛΑΕΚ
• αυξάνεται η επένδυση των τμημάτων HR στην τεχνολογία
• πολλαπλασιάζονται οι εσωτερικές έρευνες ικανοποίησης των εργαζομένων.

Από τις επιχειρήσεις που απάντησαν στην έρευνα το 57% είναι ελληνικές, το 43% είναι διεθνείς, το 50% πραγματοποιούν τζίρο πάνω από €100+ εκατ. ενώ το 32% είναι εταιρείες παροχής υπηρεσιών, το 23% εμπορικές, το 9% βιομηχανικές, το 13% φαρμακοβιομηχανίες και μόλις το 11% fmcg.

Ο Γιώργος Χάρος, Εκτελεστικός Διευθυντής ICAP People Solutions, δήλωσε σχετικά: «Ενδιαφέρον εξακολουθούν να παρουσιάζουν οι δείκτες ανθρώπινου δυναμικού (HR Metrics) που συλλέγονται συστηματικά, ενώ διαπιστώνουμε τάσεις κατ’ ιδίαν συγκριτικής συλλογής HR metrics, γεγονός ιδιαίτερα ενδιαφέρον για την ανάπτυξη του Ανθρώπινου Δυναμικού στη χώρα μας.

Η ανταπόκριση της αγοράς στην έρευνα αυτή για θέματα Ανθρώπινου Δυναμικού ήταν πολύ θετική και μάλιστα αυξήθηκε το ποσοστό των διεθνών εταιρειών που συμμετείχαν σε αυτήν. Η έρευνα αυτή έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό σε μία καθημερινότητα των επιχειρήσεων που αλλάζει και που η συντεταγμένη πληροφόρηση θα συμβάλει στην ορθή λήψη αποφάσεων.

Οι επαγγελματίες του Ανθρώπινου Δυναμικού έχουν την ανάγκη να γνωρίζουν τι συμβαίνει δίπλα τους και γύρω τους ώστε να μπορούν να λαμβάνουν έγκαιρα σημαντικές αποφάσεις και να τεκμηριώνουν τις επιλογές τους».