Περισσότερες από 370 μοναδικές επιχειρηματικές συναντήσεις, discussion panels και κεντρικές ομιλίες πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του πρώτου καινοτόμου think tank, που θα διαμορφώσει τη μελλοντική HR ατζέντα των ελληνικών επιχειρήσεων.

Σημειώνοντας σημαντική επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη διήμερη συνάντηση κορυφής HR Summit @ Costa Navarino, την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου. Τη μοναδική στην Ελλάδα πρωτοβουλία, παρουσίασε η BOUSSIAS events, με στόχο και όραμα να αποτελέσει το ετήσιο ραντεβού του κλάδου του HR. Συμμετείχαν περισσότερα από 75 στελέχη εταιρειών, ενώ πραγματοποιήθηκαν 370 one to one επιχειρηματικές συναντήσεις.

Μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα, οι συμμετέχοντες, CHROs και HR Directors κορυφαίων εταιρειών από την ελληνική αγορά, συναντήθηκαν με ανώτατα στελέχη εταιρειών παρόχων λύσεων υπηρεσιών και εργαλείων για Διευθύνσεις Ανθρώπινου Δυναμικού. Ταυτόχρονα, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν κεντρικές ομιλίες, στοχευμένα πάνελ συζήτησης και να εμβαθύνουν τις επαγγελματικές τους σχέσεις, αξιοποιώντας τις δυνατότητες δικτύωσης που προσέφερε το καινοτόμο concept event, σε ένα μοναδικό προορισμό, λαμβάνοντας μέρος σε αξέχαστες εμπειρίες.
Το σύνολο των στελεχών και των παρόχων που συμμετείχαν στο HR Summit @ Costa Navarino έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα www.navarinohrsummit.gr.
Χρυσός Χορηγός του HR Summit @ Costa Navarino ήταν η Edenred Greece, Χορηγός Summit Dinner η Linkage και Χορηγός Γεύματος η EY.

«Η ΜΟΝΗ ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ»
«Δεν υπάρχει ένα μέλλον. Υπάρχουν πολλαπλά μέλλοντα και όλα διαμορφώνονται από τις επιλογές του καθενός. Η μόνη βεβαιότητα είναι η αβεβαιότητα». Έτσι ξεκίνησε την ομιλία του με τίτλο «AI and the Future of HR: Navigating the Challenges and Opportunities for CHROs» ο Δημήτρης Δημητριάδης, Futurist, Institute for the Futures and Foresight Research (IFFR DAO).
Στο πλαίσιό της, ανέπτυξε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα στελέχη του κλάδου HR κατά την εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης, ενώ παρουσίασε τις σημαντικές μεγατάσεις: το AI-augmented workforce, το upskill και reskill μέσα στις δομές των εταιρειών, καθώς και τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων με τις νεότερες γενιές εργαζομένων και την εστίαση στην ανθεκτικότητα. «Δεν έχει νόημα να συγκρινόμαστε με την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ), αλλά έχει νόημα να καταλάβουμε πώς λειτουργεί», συνέχισε και εξήγησε το πώς λειτουργεί η Generative AI και τα LLMs, ενώ υπογράμμισε ότι ακόμα η ΤΝ δεν έχει συνειδητότητα. Τέλος, ο ίδιος επισήμανε ότι η ΤΝ δεν θα πάρει τη θέση κάποιου, αλλά θα την πάρει κάποιος που ξέρει να χειρίζεται την ΤΝ.

«O 1 ΣΤΟΥΣ 3 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ»
Η Μαρία Βερούχη, Managing Director της Edenred Greece στην ομιλία της με τίτλο «Τι ζητάνε οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα το 2023; Εκπλήξεις, ανατροπές και το κενό μεταξύ εργαζομένων & εργοδοτών», παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας ικανοποίησης εργαζομένων, την οποία διεξήγαγε η Edenred σε συνεργασία με την Εταιρία Ερευνών FOCUS BARI, υπό την αιγίδα του ΣΔΑΔΕ. Όπως τόνισε, στην έρευνα συμμετείχαν πάνω από 2.000 εργαζόμενοι και πάνω από 160 υψηλόβαθμα HR στελέχη, ενώ -βάσει αποτελεσμάτων- ο 1 στους 3 εργαζόμενους δεν είναι ικανοποιημένος, λόγω κυρίως της πληθωριστικής κρίσης και της αυξημένης κινητικότητας. «Οι 2 στους 3 HR επαγγελματίες δηλώνουν ότι δυσκολεύονται να προσλάβουν νέα ταλέντα, ενώ ο 1 στους 2 αντιμετωπίζει σημαντική δυσκολία στη διατήρηση των ταλέντων», σημείωσε η Μ. Βερούχη και παρέθεσε τους παράγοντες που καθορίζουν την ικανοποίηση του εργαζομένου, εντοπίζοντας διαφορά στις προτεραιότητες εργαζομένων και HR στελεχών. Εν συνεχεία, έγινε αναφορά στις σημαντικές διαφορές που παρατηρούνται σε ό,τι αφορά στις παροχές, με τους εργαζόμενους να αναφέρουν ότι λαμβάνουν κατά μ.ο. 4,7 παροχές, ενώ οι εργοδότες ότι προσφέρουν κατά μ.ο. 7,3 παροχές. Τέλος, η ομιλήτρια εστίασε στις πιο συνηθισμένες παροχές, στην αξιολόγηση των παροχών, αλλά και στους παράγοντες που επηρεάζουν την επιλογή του εργοδότη. «Σημαντική είναι η εσωτερική επικοινωνία και πώς εξηγούμε στον κόσμο κάποια αλλαγή που φέρνουμε μέσα στον οργανισμό», κατέληξε.

ΕΠΙΚΑΙΡΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΥΝ ΤΗ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ HR AGENDA
Η Τεχνητή Νοημοσύνη, οι παροχές και η ψηφιακή κάρτα εργασίας βρέθηκαν στο επίκεντρο του πάνελ που ακολούθησε και το οποίο συντόνισε ο Σωτήρης Σταματίου, Πρόεδρος Δ.Σ. ΣΔΑΔΕ. «Έχουμε να αντιμετωπίσουμε κάτι που νιώθουμε ότι είναι πολύ μεγαλύτερο από εμάς» ανέφερε ο Βασίλης Αδαμίδης, HR & Business Services Director, Nestle Greece/Cyprus/Albania, υπογραμμίζοντας ότι το HR πρέπει να είναι οδηγός σε αυτό τον τεράστιο μετασχηματισμό, ο οποίος αρχίζει και μιμείται την ανθρώπινη συμπεριφορά. «Χρειάζεται να δούμε σε ποιες περιοχές μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτό το εργαλείο που λέγεται ΑΙ και να κάνουμε πιο personalized αυτή τη διάδραση, δημιουργώντας νέες εμπειρίες στους ανθρώπους μας», εξήγησε και, παραθέτοντας ορισμένα παραδείγματα, έκλεισε τονίζοντας ότι η ενασχόληση με την AI κάνει τα στελέχη να αισθάνονται ότι «σπρώχνουν» τα όρια του HR λίγο μακρύτερα.
Από την πλευρά της, η Μαριλένα Σουλογιάννη, HR Director, Edenred Greece εστίασε στο υβριδικό μοντέλο εργασίας και παραδέχτηκε ότι ακόμα αναζητάται ο σωστός τρόπος εφαρμογής του, ενώ επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι «ζητούν ευελιξία στο πώς σχεδιάζουμε τις παροχές, τα μοντέλα αμοιβών και τα action plans». «Πιθανώς οι παροχές να είναι ένας ουσιαστικός τρόπος που δίνει μακροχρόνια αξία, πόσο μάλλον όταν προσαρμόζεται στις ιδιαίτερες ανάγκες των εργαζομένων», κατέληξε.

Στις προκλήσεις που έφερε η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας αναφέρθηκε η Δήμητρα Δασκαλάκη, Γενική Διευθύντρια Οργανωσιακής Ανάπτυξης & Επικοινωνίας, Metro AEBE. Όπως υποστήριξε, «δεν υπήρχε μεγάλο περιθώριο προετοιμασίας αναφορικά με την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας», ενώ επισήμανε το πρόβλημα που ανέκυψε σε σχέση με τη φυσική παρουσία των ατόμων. Αφού παρέθεσε την εμπειρία της σχετικά με τους εντατικούς ελέγχους, σημειώνοντας ότι οι κατά τόπους επιθεωρήσεις δεν είναι ευθυγραμμισμένες και λειτουργούν κατά το δοκούν, εστίασε στα αυστηρά πρόστιμα και αποκάλυψε ότι, σε συζήτησή της με τον Άδωνι Γεωργιάδη, ο Υπουργός επισήμανε ότι το πρόστιμο που επιβαλλόταν στις επιχειρήσεις αν κάποιος εργαζόμενος ξέχναγε να χτυπήσει την κάρτα του, υπάρχει η σκέψη να επιβάλλεται πλέον στον ίδιο τον εργαζόμενο. Αλλά θα είναι η τελευταία λύση. «Παρόλα αυτά, πρόκειται για ένα μέτρο που θα μπορούσε να έχει θετικά αποτελέσματα. Πρέπει να δούμε πώς μπορεί να εφαρμοστεί για το καλό όλων και ως ευκαιρία για μία πιο δίκαιη μεταχείριση των ωραρίων των εργαζομένων», σημείωσε χαρακτηριστικά και έκλεισε κάνοντας αναφορά στο νέο νομοσχέδιο που προβλέπει κάποιους νέους όρους που βοηθούν στη διαχείριση της ψηφιακής κάρτας.

«ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΙΣ ΑΝΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΕΣ ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ»
Με την ομιλία του Θοδωρή Γεωργακόπουλου, συγγραφέα και δημοσιογράφου στην Καθημερινή, με τίτλο «Οι μεγάλες προκλήσεις», ξεκίνησε η δεύτερη και τελευταία ημέρα του HR Summit @ Costa Navarino. Στο πλαίσιό της, ο Θ. Γεωργακόπουλος ανέπτυξε τα δύο μεγάλα φαινόμενα τα οποία επηρεάζουν οριζόντια όλους τους τομείς ανθρώπινης δραστηριότητας, στην Ελλάδα και στον κόσμο: την κλιματική κρίση και το δημογραφικό. Παρουσίασε τα βασικά δεδομένα, τις τάσεις και τα σενάρια για το μέλλον στη δική μας χώρα, και το πώς θα επηρεάσουν τα θέματα της εργασίας, της επιχειρηματικότητας, της οικονομίας και της κοινωνίας, ενώ επεσήμανε πως οι τάσεις αυτές επηρεάζουν σημαντικά και το ανθρώπινο δυναμικό.

Συγκεκριμένα, ο Θ. Γεωργακόπουλος ξεκίνησε αναφερόμενος στην κλιματική κρίση και τις συνέπειές της, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα αποτελεί «hotspot της κλιματικής κρίσης». Στη συνέχεια, εστίασε στο δημογραφικό και στη μετανάστευση, υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα είναι μία χώρα που μικραίνει», αφού και τα δύο ισοζύγια είναι αρνητικά. «Αν δεν αυξάνεται ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός, δεν μπορείς να έχεις οικονομική ανάπτυξη για μεγάλο χρονικό διάστημα», επισήμανε και συμπλήρωσε ότι μέχρι το 2050 ο 1 στους 3 Έλληνες και Ελληνίδες θα είναι άνω των 65 ετών. Ωστόσο, ο Θ. Γεωργακόπουλος εξήγησε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν «ανεκμετάλλευτες δεξαμενές, στις οποίες μπορούμε να δώσουμε έμφαση, να εκπαιδεύσουμε, να δώσουμε κίνητρα και να αφαιρέσουμε εμπόδια, ούτως ώστε περισσότεροι νέοι, περισσότεροι άνθρωποι άνω των 50 και περισσότερες γυναίκες να μπουν στην αγορά εργασίας». Τέλος, ο ίδιος υποστήριξε ότι τα κίνητρα που φέρεται να είναι αποτελεσματικότερα στην αντιμετώπιση του δημογραφικού είναι τα κίνητρα στήριξης της καριέρας των ζευγαριών και όχι τα κίνητρα για να κάνουν παιδιά.

Η ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΚΑΙ Η ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ
«Οι βασικές τάσεις της ελληνικής κοινωνίας σε σχέση με το μέλλον της εργασίας και τις στρατηγικές HR» ήταν ο τίτλος του πάνελ που ακολούθησε, με συντονιστή τον Θοδωρή Γεωργακόπουλο, στο οποίο συμμετείχαν οι Τριαντάφυλλος Αλεξόπουλος, CHRO, Teleperformance Greece και Μαρία Ελένη Αραμπατζή, VP of Human Resources – Greece, AΒ Vassilopoulos. Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκαν η εταιρική κουλτούρα και η τηλεργασία. «Ζητούμενο για εμάς είναι να είμαστε ο καλύτερος καθρέφτης της κοινωνίας μας, προκειμένου να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του πελάτη» δήλωσε η Μ. Ε. Αραμπατζή και αναφέρθηκε στα πολλά προγράμματα και έργα που υλοποιούνται, όπως αυτό για το πώς μπορεί ο οργανισμός να χρησιμοποιεί πιο συμπεριληπτική γλώσσα. «Στόχος μας για την επόμενη χρονιά είναι η ψυχολογική ασφάλεια» επισήμανε και εστίασε στην αναζήτηση της αυθεντικότητας, αλλά και στην έκφραση του equity. «Σε εμάς, το κομμάτι της διαστρωμάτωσης και της κουλτούρας είναι πολύ έντονο», σημείωσε ο Τ. Αλεξόπουλος και εξήγησε ότι η δυναμική της κοινωνίας ακολουθεί τα τελευταία χρόνια τη δυναμική της τεχνολογίας.

«Μία πολιτική ή μία στρατηγική που μπορεί να αποφασίσουμε, σε 6 μήνες ή σε ένα χρόνο, είναι πιθανό να έχει αλλάξει τελείως. Δεν υπάρχουν πλέον μακροχρόνια πλάνα που μπορούμε να θέσουμε, παρά μόνο τις βάσεις», τόνισε και αναφέρθηκε στην τηλεργασία και στη μετεγκατάσταση των εργαζομένων. Έπειτα, ο ίδιος υποστήριξε ότι η κλιματική αλλαγή βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των εργαζομένων, όπως και η ευελιξία, ενώ υπογράμμισε ότι η τηλεργασία έχει έρθει για να μείνει. «Για να μπορέσει ένας οργανισμός να λειτουργήσει με τηλεργασία, απαιτείται στοχοθέτηση, project management, αρμοδιότητες, εμπιστοσύνη, σχέσεις αμεσότητας, και ευελιξία», συμπλήρωσε η Μ. Ε. Αραμπατζή, με τον Τ. Αλεξόπουλο να θέτει και το ζήτημα του employee engagement. «Σημαντική είναι η επικοινωνία, οι μικρές, σύντομες σφιγμομετρήσεις της γνώμης των εργαζομένων και η δημιουργία κοινοτήτων», υπογράμμισε ο CHRO της Teleperformance. Παράλληλα, τόνισε ότι απαιτούνται κίνητρα και benefits για όσους εργάζονται on site, ενώ η VP of Human Resources – Greece, AΒ Vassilopoulos επισήμανε ότι όσο προχωράει η τεχνολογία, θα βοηθά περισσότερο και προς αυτή την κατεύθυνση.

O ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ HR SUMMIT @ COSTA NAVARINO
Με την ολοκλήρωση του event, οι συμμετέχοντες εξέφρασαν τα θετικά τους σχόλια τόσο για τη διοργάνωση όσο και για την όλη εμπειρία, η οποία, εκτός των keynote ομιλιών και των panels, περιλάμβανε ομαδικές δραστηριοτήτες χαλάρωσης, διασκέδασης και σύσφιξης σχέσεων. Ταυτόχρονα, τις εντυπώσεις έκλεψαν και τα 3 sessions με τις One to One συναντήσεις, οι οποίες συνέβαλλαν στο να συζητηθούν μελλοντικές ανάγκες, να παρουσιαστούν νέες λύσεις, αλλά και να δημιουργηθούν νέα πεδία συνεργασίας.