Εξορθολογισμός των διαδικασιών, επαναπροσδιορισμός της αποτελεσματικότητας και βελτίωση της συνολικής εμπειρίας των εργαζομένων βρέθηκαν στο προσκήνιο, στο πλαίσιο του HR Tech Conference, το οποίο διοργάνωσε χθες, 13 Νοεμβρίου, η Boussias Events. Στο πλαίσιο αυτό, ηγέτες του κλάδου και εμπειρογνώμονες συζήτησαν τις τελευταίες τάσεις και διερεύνησαν βέλτιστες πρακτικές, οι οποίες μπορούν να διαμορφώσουν το μέλλον του HR. Την εκδήλωση άνοιξε η Υφυπουργός Εσωτερικών, Βιβή Χαραλαμπογιάννη, η οποία μίλησε για την ανθρωποκεντρική προσέγγιση την οποία υιοθέτησε το υπουργείο Εσωτερικών ως ο μεγαλύτερος εργοδότης στη χώρα για την προώθηση του μετασχηματισμού του δημόσιου τομέα μέσω των νέων τεχνολογιών.
Ανέφερε ότι, με την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης, της ανάλυσης δεδομένων και των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, το υπουργείο Εσωτερικών εστιάζει στην ενίσχυση της διαφάνειας, στην αποτελεσματικότητα και σε μια προσέγγιση της δημόσιας διοίκησης με επίκεντρο τον πολίτη. Σημείωσε ότι το HR αποτελεί τον πυλώνα για μία στρατηγική ανάπτυξης και αναφέρθηκε σε σχετικές δράσεις του υπουργείου. Μεταξύ αυτών, η στοχοθεσία και αξιολόγηση με εργαλεία AI, όπως ο «Ψηφιακός βοηθός», η ένταξη της νέας τεχνολογίας στις διαδικασίες του Δημοσίου και του HR και επένδυση σε εκπαιδευτικά σεμινάρια και πιλοτικές εφαρμογές, όπως η Mitos, ο στρατηγικός προγραμματισμός του ανθρώπινου δυναμικού σε επίπεδο προσλήψεων και μετακινήσεων, το ενιαίο πλαίσιο δεξιοτήτων κ.ά.
Πιο έντονο το ανθρώπινο στοιχείο στη νέα εποχή του HRM
Στο μέλλον του ανθρώπινου δυναμικού, μέσα από μία ανθρωποκεντρική προσέγγιση ενισχυμένη με τεχνολογίες οι οποίες αναπτύσσονται εκθετικά, αναφέρθηκε ο Καθηγητής Henrik von Scheel, Industry 4.0 Originator I Strategist I Futurist. Σημείωσε ότι στο επίκεντρο κάθε «επανάστασης» και ανατροπής βρίσκεται ο άνθρωπος και το μεγάλο του προτέρημα: η δυνατότητα να προσαρμόζεται, να συνδέεται και, μέσα από αυτήν τη σύνδεση, να αποκτά νέες ικανότητες. Μεταξύ άλλων, μίλησε για την αλλαγή παραδείγματος στα οκτώ εξελικτικά στάδια της Βιομηχανίας 4.0, μεταξύ των οποίων και η επόμενη μεγάλη επανάσταση, η bio(R)evolution, ενώ προχώρησε σε ένα reality check της εφαρμογής της τεχνητής νοημοσύνης και του smart automation στα σύγχρονα δεδομένα.
Αναφέρθηκε στις τάσεις οι οποίες μπορούν να εκσυγχρονίσουν το ανθρώπινο δυναμικό, όπως πιο αυτοματοποιημένα, έξυπνα HR operating models, αυτοματοποιημένες προσλήψεις, credential verification και RPA προσλήψεις, people analytics, data-driven HR και predictive insights, καθώς και οι πλατφόρμες για τη μέτρηση του employee experience. Σχολίασε ότι το μέλλον της εργασίας στηρίζεται στη δημιουργία νέων μοντέλων, στο machine learning και το client engagement. Έδωσε έμφαση στη νέα εποχή του HRM και το rehumanization του κλάδου, με ακόμη πιο έντονη την παρουσία του ανθρώπινου στοιχείου σε αυτήν και κύριο χαρακτηριστικό το custom talent management. Τέλος, υπογράμμισε ότι η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί απλώς ένα εργαλείο, το οποίο θα διευκολύνει το έργο του κλάδου, χωρίς να αντικαταστήσει τον άνθρωπο. Χρειάζεται δε να είναι ενταγμένο πλέον στη στρατηγική των επιχειρήσεων και των τμημάτων HR, ώστε να συμβάλει στην ανάπτυξη και την αύξηση της παραγωγικότητας.