Η αυτοκινητοβιομηχανία Renault αποφάσισε να κλείσει σχεδόν όλα τα εργοστάσιά της στη Γαλλία για μία ως δύο εβδομάδες, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη μείωση των πωλήσεων, δήλωσε ο Φαμπιέν Γκας, εκπρόσωπος του συνδικάτου CGT στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Ο όμιλος Renault (Renault, Dacia, Samsung), με 80.000 εργαζόμενους σε όλη την Ευρώπη ανακοίνωσε πρόσφατα την κατάργηση 6.000 θέσεων εργασίας, από τις οποίες οι 4.900 στην Γαλλία.

Η Renault δεν αποτελεί τη μοναδική περίπτωση στον κλάδο του αυτοκινήτου που προβαίνει σε μείωση παραγωγής και θέσεων εργασίας. Και ο όμιλος PSA Peugeot Citroen ανακοίνωσε τη μείωση της παραγωγής του στο τέταρτο τρίμηνο, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να αντιμετωπίσει την πτώση στην αγορά αυτοκινήτων.

Την ίδια στιγμή, εκτός λειτουργίας, τουλάχιστον για πέντε εβδομάδες θα παραμείνουν τα εργοστάσια της Daimler, επειδή οι πωλήσεις παγκοσμίως των αυτοκινήτων της μάρκας Mercedes έχουν μειωθεί, αναφέρει δημοσίευμα εφημερίδας, επικαλούμενο εκπρόσωπο της εταιρείας.

Το δημοσίευμα συμπίπτει με την κίνηση της άλλης κολοσσιαίας γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, της BMW, να ανακοινώσει το “πάγωμα” των εργασιών για τέσσερις ημέρες σε ένα από τα εργοστάσιά της, στη Λειψία της ανατολικής Γερμανίας, εν μέσω φόβων ότι η παγκόσμια ύφεση θα είναι σοβαρότερη απ’ ό,τι αρχικά προβλεπόταν.

Οι μηνιαίες αποδοχές των υπαλλήλων της δεν θα επηρεαστούν, αλλά στο προσωπικό δε θα καταβληθούν οι δεδουλευμένες υπερωρίες.