Με την ανεργία να βρίσκεται σε δυσθεώρητα ύψη σπάζοντας και το φράγμα του 27%, η επιλογή ενός επαγγέλματος με θετικές προοπτικές καθίσταται ακόμα πιο δύσκολη.

Οι νέοι άνθρωποι που μαστίζονται από την ανεργία, υποαπασχόληση, ετεροαπασχόληση στρέφονται πλέον σε πανεπιστημιακά τμήματα που η διέξοδός τους δεν είναι το δημόσιο. Η κρίση που χτυπά την Ελληνική οικονομία έχει αποτυπωθεί και στην έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία συμβούλων εκπαίδευσης και σταδιοδρομίας EMPLOY, με τη βοήθεια του υπευθύνου της μηχανής αναζήτησης αγγελιών εργασίας yourse του Άγγελου Καθαρόπουλου κατέγραψε για το χρονικό διάστημα 1/10/2010 έως και 1/10/2012, 3.212.548 αγγελίες κατανεμημένες σε διάφορους κλάδους εργασίας.

Συγκεκριμένα από τις 3.212.548 αγγελίες το 70% αφορούσε το διάστημα 1/10/2010 έως και 1/10/2011 ενώ για το διάστημα 1/10/2011 έως και 1/10/2012 το ποσοστό ανέρχονταν στο 30% που συνεπάγεται πτώση στον αριθμό αγγελιών ζήτησης σε ποσοστό 57,5%. Όπως δήλωσε ο σύμβουλος σταδιοδρομίας, Κωνσταντίνος Κότιος, στο newsbeast.gr οι κλάδοι που εμφανίζουν σε απόλυτα νούμερα το μεγαλύτερο αριθμό αγγελιών είναι αυτοί των πωλήσεων, της πληροφορικής, των τηλεπικοινωνιών, των τουριστικών, της λιανικής, της αισθητικής και του τομέα υγείας.

Οι επαγγελματικοί τομείς που παρουσιάζουν μικρότερη μείωση στη ζήτησή τους είναι αυτοί της διαχείρισης ποιότητας, των ασφαλειών, του marketing, των ναυτιλιακών, των υποστηρικτικών υπαλλήλων, του ανθρώπινου δυναμικού. Στον αντίποδα στους κλάδους με τη μεγαλύτερη μείωση στη ζήτηση συγκαταλέγονται το δημιουργικό τμήμα, μεσιτικά, ανώτατη διοίκηση, αισθητική, λιανική/ πωλήσεις, λογιστήριο, νομική, τομέας υγείας.

Η κρίση έχει πλήξει κάθε τομέα της οικονομίας όπως αποτυπώνεται και από τη μείωση στον αριθμό αγγελιών που είναι καθολική. Παρόλα αυτά, υπάρχουν κλάδοι που σημειώνουν μικρή μείωση και το μέλλον προβλέπεται ευοίωνο. Το Marketing, τα ναυτιλιακά, τα αγροτικά και τουριστικά επαγγέλματα όπως και η πληροφορική και επικοινωνίες μπορεί να σημειώνουν μείωση, όχι όμως σε τραγικά επίπεδα με βάση το μέγεθος της συρρίκνωσης της ελληνικής οικονομίας.