Μία ιδιαίτερη έκθεση που λειτουργεί στο Μουσείο Ιστορίας της Ομοσπονδιακής Γερμανίας στη Βόνη, παρουσιάζει τις αλλαγές που επήλθαν στην αγορά εργασίας τα τελευταία 50 χρόνια.

Όπως αναφέρεται μάλιστα, σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε (ΝΒ), οι κυριότερες από αυτές τις αλλαγές προκλήθηκαν από την τεχνολογική πρόοδο και την παγκοσμιοποίηση της οικονομίας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της ΝΒ, ο τίτλος της έκθεσης περιέχει και ένα υπονοούμενο: «Πάνω απ’ όλα η δουλειά» ή σε ελεύθερη μετάφραση «Το βασικό είναι να έχεις δουλειά».

Στο γερμανικό μουσείο εκτίθενται φωτογραφίες, ντοκουμέντα εποχής, μαρτυρίες ακόμα και στολές εργασίας. Εξωπραγματικό κειμήλιο ενός μακρινού παρελθόντος φαντάζει το κόκκινο, μεταπολεμικό τρακτέρ, δώδεκα ίππων, της Πόρσε, σύμβολο της αγροτικής Γερμανίας με το 20% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού να απασχολείται στη γεωργία.

Λίγα πάντως είναι τα επαγγέλματα που έχουν αλλάξει τόσο πολύ τα τελευταία 30-35 χρόνια όσο εκείνο των τραπεζικών υπαλλήλων και των τραπεζιτών. Για παράδειγμα ακόμη και το 1974 δεν υπήρχαν επενδύσεις σε παράγωγα και κεφάλαια υψηλού κινδύνου. Υπήρχε μόνο το γκισέ και η προσωπική επαφή με τον πελάτη.

Το δημοσίευμα της ΝΒ αναφέρει ότι ίσως η πιο ενδιαφέρουσα στιγμή της έκθεσης είναι ένας τοίχος με πέντε ισομεγέθεις οθόνες, οι οποίες παρουσιάζουν σε παράλληλες δράσεις το εντατικό 24ωρο πέντε ανθρώπων σε πέντε διαφορετικές γωνιές του πλανήτη που εργάζονται από κοινού, πιθανότατα χωρίς να το γνωρίζουν, για το ίδιο προϊόν: ένα κινητό τηλέφωνο.

Πηγή: EMEA Business Monitor