Με το φάσμα της ανεργίας απειλούνται περίπου 7.000 εργαζόμενοι στον χρηματοπιστωτικό τομέα της Ρουμανίας, συνεπεία της διεθνούς κρίσης και των επιπτώσεών της στην τοπική οικονομία.

Αν υπολογιστούν δε και οι «απώλειες» από άλλους κλάδους, όπως οι κατασκευές, το εμπόριο και η βιομηχανία, εκτιμάται ότι, μόνο μέχρι το Μάρτιο, οι θέσεις εργασίας που θα χαθούν θα αγγίξουν τις 40.000.

Τα «μαύρα σύννεφα», ειδικά για το χρηματοπιστωτικό τομέα, τα οποία έκαναν την εμφάνισή τους κατά τους τελευταίους μήνες του 2008, έχουν αρχίσει και «πυκνώνουν» επικίνδυνα πάνω από τον κλάδο και όλες οι εκτιμήσεις μιλούν για ένα ιδιαίτερα δύσκολο πρώτο εξάμηνο το 2009.

Καθοριστικό παράγοντα για την όποια εξέλιξη αναμένεται να αποτελέσει η ίδια η αγορά. Μεγάλοι «παίκτες», όπως εκτιμούν τραπεζικά στελέχη της χώρας, αναμένουν να δουν ποιος θα είναι ο ρυθμός αύξησης των χορηγήσεων για να καθορίσουν τη στάση τους, δεδομένου ότι υπάρχει σκεπτικισμός για σημαντική υποχώρηση των δανειοδοτήσεων.

Πάντως, το γεγονός ότι μεγάλες τράπεζες σε όλο τον κόσμο έχουν ανακοινώσει ότι σκέφτονται να προβούν σε απολύσεις δεν είναι καλός οιωνός για τη Ρουμανία, αφού σε σύνολο 42 χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που έχουν αναπτύξει δραστηριότητα τοπικά, οι 36 είναι ξένων συμφερόντων.

Όπως, μάλιστα, σημειώνεται στον τοπικό Τύπο, ορισμένοι εργαζόμενοι είναι, ήδη, απελπισμένοι, αφού η κρίση ρευστότητας είναι μαζική και φοβούνται ότι θα χάσουν τη θέση τους, μια κι επί μεγάλο χρονικό διάστημα υποαπασχολούνται, έχουν αρχίσει και ψάχνουν για τον επόμενο επαγγελματικό τους προορισμό.

Πηγή: Ημερησία