«Το πιο σημαντικό απ' όλα είναι να επαναπροσδιορίσουμε το τι σημαίνει ηγεσία στη σύγχρονη πραγματικότητα. Δεν έχει να κάνει πια με το να ελέγχεις τις πηγές ή να ελέγχεις τους ανθρώπους. Σχετίζεται με το να μπορείς να εμπνέεις και να δεσμεύεις τους ανθρώπους στην επίτευξη ενός στόχου» υποστηρίζει ένθερμα η Charlene Li, keynote speaker, στο φετινό 7th People Management Executive Seminar.

Το επιχειρηματικό περιβάλλον αλλάζει διαρκώς και νέες δυνάμεις και προκλήσεις κάνουν την εμφάνισή τους. Με τα περιθώρια για λάθη ή χαμένες ευκαιρίες να στενεύουν, η σωστή διαχείριση των καταστάσεων είναι βασικό χαρακτηριστικό και, πλέον, ζωτικής σημασίας για κάθε ηγέτη. Και ηγέτης σήμερα δεν θεωρείται μόνο αυτός που βρίσκεται στην κορυφή της εργασιακής πυραμίδας αλλά οποιοσδήποτε καλείται να ηγηθεί ενός επιχειρηματικού πλάνου ή μιας ομάδας ανθρώπων. Και φυσικά ηγέτες είναι τα στελέχη του HR αφού καλούνται να διαχειριστούν τον πιο πολύτιμο πόρο κάθε οργανισμού, τους ανθρώπους του.

Με «ανοιχτό» μάνατζμεντ, σε έναν ανοιχτό κόσμο
Τι σημαίνει «ανοιχτό» μάνατζμεντ; Μέχρι πριν από μερικά χρόνια σήμαινε ότι οι εργαζόμενοι μπορούσαν να προσεγγίσουν τους ιεραρχικά ανώτερους με ευκολία. Και για τα τμήματα Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού ότι τα στελέχη τους είχαν πάντα «ανοιχτή» πόρτα. Αλλά σήμερα η ανοιχτή ηγεσία είναι πολλά παραπάνω.

Σε έναν κόσμο που οι τεχνολογίες κοινωνικής δικτύωσης (websites, social media, mobile internet, blogs, forums, instant messaging κ.ά.) επιτρέπουν ή ακόμα και επιβάλλουν την «ανοιχτή» ηγεσία, πόσο έτοιμα είναι τα στελέχη του HR να τη διαχειριστούν;

Γνωρίστε την Charlene Li
Στο φετινό 7th People Management Executive Seminar μια κορυφαία ομιλήτρια, η Charlene Li, αναλαμβάνει να εξηγήσει το πώς και το γιατί της διαχείρισης των ανθρώπων αλλά και πώς η ηγεσία μπορεί να πάψει να ελέγχει και να συνεχίσει να εμπνέει! Ο χαρακτηρισμός «κορυφαία» για την ομιλήτρια δεν προκύπτει αυθαίρετα και καταχρηστικά αλλά απορρέει από το ότι οι απόψεις και η επαγγελματική εμπειρία της Charlene Li είναι περιζήτητες.

Αυτό αποδεικνύεται περίτρανα, εκτός από τις σημαντικές διακρίσεις που η απόφοιτος του Harvard Business School έχει αποσπάσει, και από το ότι στο World Business Forum στην Νέα Υόρκη, κάποιους μήνες νωρίτερα, στάθηκε ως ισότιμη συνομιλήτρια στο πλευρό του Al Gore, αντιπρόεδρου των ΗΠΑ, του Joseph Stiglitz, κατόχου Νόμπελ οικονομίας, του Jack Welch, θρυλικού CEO της General Electric αλλά και άλλων επιφανών προσωπικοτήτων. Οι ηγέτες επιχειρήσεων και ανθρώπων, σε παγκόσμιο επίπεδο, σπεύδουν κατά εκατοντάδες να την ακούσουν και να βρουν τις απαντήσεις που χρειάζονται στις ταχέως εναλλασσόμενες επιχειρηματικές συνθήκες.

Το «Open Leadership, How social technology can transform the way you lead», που αποτελεί και τον τίτλο του δεύτερου, άκρως επιτυχημένου βιβλίου της Charlene Li, που κυκλοφόρησε το 2010, αφορά όσους θέλουν να είναι στελέχη «πρώτης γραμμής» ενός οργανισμού. Και αν αναρωτιέστε τι δουλειά έχει το HR με τις τεχνολογίες κοινωνικής δικτύωσης, σκεφτείτε το ξανά. Το HR δεν είναι που ελέγχει, για παράδειγμα στο LinkedIn, το προφίλ ενός υποψηφίου εργαζόμενου; Το HR δεν είναι που «ανεβάζει» στο εταιρικό intranet μια σημαντική ανακοίνωση; Το HR δεν είναι που διαβάζει στο διαδίκτυο κάτι που αφορά την εταιρεία ή κάποιον εργαζόμενό της;

Η ηγεσία, σε μεγάλο βαθμό, εξασκείται μέσα στις σχέσεις και καθώς οι social technologies έχουν αλλάξει τη φύση των σχέσεων, η ηγεσία πρέπει να αλλάξει. Και δεν υπάρχει ούτε ένα στέλεχος του HR που έχει τα περιθώρια να μην αναπτύξει τις ηγετικές του ικανότητες και να μην ευθυγραμμιστεί πλήρως με τις επιταγές της επαγγελματικής πραγματικότητας. Η Charlene Li έρχεται στην Ελλάδα φέρνοντας ότι πιο φρέσκο στον τρόπο που διαχειρίζεστε τους ανθρώπους.