«Δεν είναι οι θέσεις που αναδεικνύουν τους ανθρώπους, αλλά οι άνθρωποι που αναδεικνύουν τις θέσεις» – Νικολο Μακιαβελι Ο Niccolo di Bernardo dei Machiavelli, γνωστός ως Νικολό Μακιαβέλι, υπήρξε μία προσωπικότητα που άφησε το στίγμα της στην πολιτική φιλοσοφία. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι αναφέρεται ως ο πατέρας της σύγχρονης πολιτικής επιστήμης. Στο πέρασμα του χρόνου, έχει χαρακτηριστεί ως κυνικός και διεφθαρμένος, ενώ έχει συνδεθεί με την επιρροή που άσκησε μέσα από τα συγγραφικά έργα του σε Χίτλερ και Μουσολίνι. Αυτή, όμως, είναι η μία όψη του νομίσματος.

Μέσα από το πιο δημοφιλές έργο του, τον Ηγεμόνα, που αποτελεί το καταστάλαγμα όλων των σκέψεών του για το πώς μία χώρα οφείλει να κυβερνάται, ο Ν. Μακιαβέλι αναφέρεται στην αξία της αρετής, ένα χαρακτηριστικό που οφείλει κάθε ηγέτης να έχει. Κατά τον ίδιο, ένας επιτυχημένος ηγεμόνας είναι αυτός που διαθέτει virtu, δηλαδή αρετή, με την έννοια ότι μπορεί να προσαρμόζεται στις καταστάσεις και να διαθέτει την κατάλληλη ευελιξία και πυγμή όπου κρίνει σκόπιμο.Αν κρατήσουμε αυτή τη διάσταση της αρετής, θα δούμε ότι τα εν λόγω χαρακτηριστικά συναντώνται στις δεξιότητες που το σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον απαιτεί.

Τα νέα δεδομένα, ο υβριδικός κόσμος στον οποίο εργαζόμαστε και η στρατηγική που χαράσσει κάθε οργανισμός είναι πιο agile από ποτέ. Μήπως, τελικά, η αρετή είναι ένα χαρακτηριστικό που κάθε άνθρωπος καλείται να έχει και κυρίως, μέσα από την εξέλιξή του, να καλλιεργεί; Πλέον, δεν μιλάμε για θέσεις εργασίας, αλλά για ρόλους και αυτό αποδεικνύει πόσο σημαντική είναι η συμβολή του κάθε ανθρώπου στο επιχειρηματικό περιβάλλον, θέτοντας συγκεκριμένους στόχους -ατομικούς και ομαδικούς- που μπορούν να ωφελήσουν και το κοινωνικό σύνολο.
Μέσα από όλα αυτές τις δύσκολες συνθήκες, στις οποίες όλοι κληθήκαμε να ανταποκριθούμε, πρακτικές όπως το coaching απέκτησαν πρωταγωνιστικό ρόλο, επιβεβαιώνοντας την ανάγκη τα στελέχη όλων των βαθμίδων να «θωρακιστούν» και να μπορούν να «αφουγκραστούν» το τι γίνεται.

Οι οργανισμοί που επενδύουν σε αυτό, φαίνεται ότι «βγαίνουν κερδισμένοι», καθώς προσφέρουν στο ανθρώπινο δυναμικό τους τα εφόδια για να αναδείξουν το έργο τους και να εξελιχθούν. Μέσα από το αφιέρωμά μας για το coaching & mentoring και ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις που έχουμε ετοιμάσει για εσάς, θα διαβάσετε γιατί και πώς οι οργανισμοί μπορούν να αξιοποιήσουν το coaching για να σχεδιάσουν το «αφήγημα» του υβριδικού περιβάλλοντος εργασίας και να προσδιορίσουν τη στρατηγική τους για το ανθρώπινο δυναμικό. Στο τεύχος αυτό, θα έχετε την ευκαιρία να διαβάσετε επίσης ποια στοιχεία συνθέτουν το παζλ του φαρμακευτικού κλάδου και των τμημάτων HR, τα στελέχη του οποίου, μέσα από τον ρόλο τους, έχουν διαδραματίσει καταλυτικό και ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση του επιχειρηματικού πλαισίου.

Καλή ανάγνωση!