Το 2030, κάθε οργανισμός θα έχει τεχνολογική υπόσταση και ως εκ τούτου, οι επιχειρήσεις χρειάζεται να σκέπτονται από τώρα πως θα διασφαλίσουν το μέλλον τους, όσον αφορά τις υποδομές και το εργατικό δυναμικό τους, όπως αποκαλύπτει έρευνα της Dell Technologies.
Η έρευνα, της οποίας επικεφαλής είναι το Institute for the Future (IFTF), σε συνεργασία με 20 ειδικούς τεχνολογίας, ακαδημαϊκούς και επιχειρηματίες από όλον τον κόσμο, εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο οι αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, θα μετασχηματίσει τις ζωές μας, αλλά και τον τρόπο εργασίας μας, μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Ενδεικτικά, η έρευνα προβλέπει ότι η κοινωνία θα εισέλθει σε ένα νέο στάδιο, όσον αφορά τη σχέση της με τις μηχανές. Η σχέση αυτή θα χαρακτηρίζεται από, μεταξύ άλλων, ανθρώπους στο κυνήγι εργασίας, τους οποίους οι οργανισμοί, χρησιμοποιώντας προηγμένες συνδυαστικές τεχνολογίες, καθοδηγούμενες από δεδομένα, θα εντοπίζουν ως ταλέντα και θα απασχολούν, όπου κι αν βρίσκονται στον κόσμο.
Παράλληλα, το 2030 η εξάρτηση των ανθρώπων από τις μηχανές θα έχει εξελιχθεί σε μια σχέση συνεργατικότητας, με τους ανθρώπους να παρέχουν από τη δική τους μεριά δεξιότητες, όπως δημιουργικότητα, πάθος και επιχειρηματικό πνεύμα. Ωστόσο, η τεχνολογία δεν θα αντικαταστήσει, κατ’ ανάγκη, τους εργαζομένους, αλλά η διαδικασία εξεύρεσης εργασίας θα αλλάξει. Η δουλειά θα πάψει πλέον να ταυτίζεται με ένα μέρος, αλλά θα είναι μια σειρά από εργασίες. Η μηχανική μάθηση θα καταστήσει τις δεξιότητες και ικανότητες των ατόμων εντοπίσιμες και οι οργανισμοί θα ψάχνουν για τα καλύτερα ταλέντα για συγκεκριμένες εργασίες.
Εν τέλει, εκτιμάται ότι το 85 τοις εκατό των θέσεων εργασίας το 2030 δεν έχει ακόμη επινοηθεί. Ο ρυθμός αλλαγής θα είναι τόσο γρήγορος, που οι άνθρωπο, θα μαθαίνουν «στη στιγμή» χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογίες, όπως επαυξημένη πραγματικότητα και εικονική πραγματικότητα. Η ικανότητα απόκτησης νέων γνώσεων θα είναι πιο πολύτιμη από τη γνώση αυτή καθ’ αυτή.