Την ευκαιρία να αντιληφθούν της αξία της προσωπικής θέλησης και του ανθρώπινου μυαλού έιχαν πάνω από 1.200 άτομα, τα οποία παρευρέθηκαν στο Ετήσιο Συνέδριο Ηγεσίας και Ανθρώπινου Δυναμικού της PricewaterhouseCoopers.

Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο αρκεί να ανακαλύψουμε τη δύναμη που κρύβουμε μέσα μας ήταν το μήνυμα του συνεδρίου με θέμα “The power of Mind – Taking you to another dimension” που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 8 Απριλίου στο θέατρο Badminton. Την παράσταση έκλεψαν οι κεντρικοί ομιλητές Chris Moon και Marc Salem, αφού κατάφεραν να ξεφύγουν από τα συνηθισμένα και να διδάξουν όχι μόνο τρόπους επαγγελματικής βελτίωσης, αλλά και μαθήματα ζωής.

Το συνέδριο εντάσσεται στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της PWC, η οποία έχει ως στόχο την παροχή ευκαιριών, την εκπαιδευτική και επαγγελματική καθοδήγηση προς τους νέους επαγγελματίες και φοιτητές, ώστε περιοριστεί το χάσμα μεταξύ προσφοράς και ζήτησης που επικρατεί σήμερα στην αγορά εργασίας.

«Όνειρα και Πραγματικότητα»
Τα αποτελέσματα της έρευνας «Όνειρα και Πραγματικότητα» που διεξήχθη τον περασμένο Μάρτιο σε 840 στελέχη και 650 φοιτητές παρουσιάστηκαν από τον Αντώνη Χατζηαντωνά, Partner της PWC. Στόχος της έρευνας ήταν να διαπιστωθεί αν οι εργαζόμενοι, 18-45 ετών, σπούδασαν αυτό που επιθυμούσαν και εργάζονται στον τομέα που ονειρεύονταν. Τα αποτελέσματα ανέδειξαν διαχρονικά αναποτελεσματικό επαγγελματικό προσανατολισμό, υψηλό βαθμό ετεροαπασχόλησης, καθώς και περιορισμένη επαγγελματική και εργασιακή ικανοποίηση. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, οι νέοι σπουδάζουν αυτό που τους αρέσει, αλλά λίγοι βρίσκουν σχετική εργασία.

Παράλληλα, έγινε κατανοητό ότι όσοι εντάσσονται στην αγορά εργασίας βρίσκουν δουλειά και δεν την επιλέγουν. Είναι θέμα ανάγκης και φόβου της ανεργίας.

Ανησυχητικό είναι και το γεγονός ότι στη χώρα μας ένας στους 3 υποψηφίους βρίσκει δουλειά μέσω γνωστών. Από την άλλη πλευρά, είναι ενθαρρυντικό ότι το 65,5% των συμμετεχόντων στην έρευνα παραμένει αισιόδοξο για το μέλλον της καριέρας του.


«Ένα βήμα πέρα από τα όριά μας»
Μέσα από τις αφηγήσεις της ίδιας του της ζωής ο C. Moon απέδειξε ότι ο τρόπος που σκεφτόμαστε επηρεάζει σημαντικά όχι μόνο το σώμα, αλλά και ολόκληρη τη ζωή μας. Ο πρώην αξιωματικός του Βρετανικού στρατού, που έχασε το δεξί του πόδι και χέρι κατά τη διάρκεια της εξουδετέρωσης ναρκών στη Μοζαμβίκη το 1995, κατάφερε να πάρει μέρος στους πιο δύσκολους Μαραθωνίους στον κόσμο λίγο καιρό μετά από τον ακρωτηριασμό του. Ο ομιλητής ανέδειξε την αξία της δύναμης της πίστης, χωρίς την οποία δε θα είχε επιβιώσει.

«Είμαστε πλάσματα διανοητικών συνηθειών, αν πιστέψουμε στο στόχο μας μπορούμε να ξεπεράσουμε τα στενά όρια που νομίζουμε ότι έχουμε» είπε χαρακτηριστικά. Η θετική σκέψη, η πίστη στον εαυτό μας, το να εστιάζουμε στα θετικά της κάθε κατάστασης χωρίς να χάνουμε την πραγματικότητα, η επιμονή και η επαφή με τους ανθρώπους είναι τα βασικά σκαλοπάτια προς την ευτυχία. Τα πάντα μπορεί να συμβούν αρκεί να μη νιώθουμε θύματα και να βλέπουμε αυτά που έχουμε όχι αυτά που μας λείπουν. Ο μεγαλύτερος εχθρός μας είναι η αρνητική σκέψη και η αποδοχή της ιδέας ότι τελικά είμαστε θύματα. Μπορεί ο τρόπος που αντιμετωπίζει κάθε άτομο τα προβλήματα να διαφέρει, σημασία έχει η προσπάθεια η επιμονή και η αισιοδοξία.

«Ο αισιόδοξος εντοπίζει τις ευκαιρίες σε περιόδους δυσκολίας ενώ ο απαισιόδοξος τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες σε περιόδους ευκαιρίας» υπογράμμισε ο C. Moon. Έτσι, όπως ο ίδιος μετέτρεψε το μειονέκτημα και την αντιξοότητά του σε ευκαιρία και προσπάθεια για διάκριση παρότρυνε το κοινό να παίρνει δύναμη ακόμα και μέσα από τις πιο δύσκολες καταστάσεις.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, απονεμήθηκαν από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας, Χρίστο Σιάτη, οι 17 υποτροφίες της PwC για το 2008. Οι υποτροφίες αφορούν για προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών πλήρους (για φοιτητές) και μερικής φοίτησης (για στελέχη επιχειρήσεων). Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία εντάσσεται στο Πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της εταιρείας, εστιάζοντας στα νέα και ταλαντούχα στελέχη, παρέχοντάς τους τις ευκαιρίες και την απαραίτητη εκπαιδευτική και επαγγελματική καθοδήγηση, προκειμένου να εξελιχθούν σε ηγέτες του μέλλοντος.

Πρόκειται για σύμπτωση ή μήπως όχι
Στο δεύτερο μέρος του συνεδρίου, ο M. Salem εντυπωσίασε το κοινό επιδεικνύοντας πληθώρα τρόπων για να αξιοποιήσουν σε σημαντικό βαθμό τη δύναμη του εγκεφάλου τους. Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες παγκοσμίως σε θέματα μη-λεκτικής επικοινωνίας.

Το έργο του είναι αποτέλεσμα μελέτης 30 χρόνων του ανθρώπινου Νου και εστιάζει στον «τρόπο με τον οποίο το μυαλό επηρεάζει την πραγματικότητα». Χρησιμοποιώντας τους παρευρισκόμενους και καλώντας αρκετούς από αυτούς επί σκηνής, ο M. Salem απέδειξε πως η παρατηρητικότητα και η αυτοσυγκέντρωση μπορούν σε πολλές περιπτώσεις να βοηθήσουν στον εντοπισμό του ψέματος από συνεργάτες, υφισταμένου ή, ακόμα, και φίλους.

Σε μια ιδιαίτερα εύθυμη ατμόσφαιρα, ο «Mind-Reader” κατάφερε να αναγνωρίσει λέξεις που μόλις δευτερόλεπτα είχαν διαβάσει οι επί σκηνής συνεργάτες του, ενώ έπεισε το κοινό ότι μπορεί να γνωρίζει εκ των προτέρων τις επιλογές των ανθρώπων που μελετά. Το ακροατήριο, ωστόσο, έμεινε άφωνο όταν ο ομιλητής, με κλειστά μάτια διάβασε αριθμούς καρτών και χαρτονομισμάτων, περιέγραψε με λεπτομέρεια προσωπικά αντικείμενα και «αποκάλυψε» ταξιδιωτικές εμπειρίες μερικών συμμετεχόντων.

Career Event
Παράλληλα, στο τέλος του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το ‘Career Event της PwC, όπου οι αριστούχοι φοιτητές που παρακολούθησαν το συνέδριο είχαν συναντήσεις με 37 κορυφαίες επιχειρήσεις. Στόχος ήταν η ενημέρωση των φοιτητών και η δημιουργία μιας γέφυρας για πιθανή απασχόληση των νέων σε αυτές.