Πως μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι εν μέσω των πολλών προκλήσεων που συμβαίνουν γύρω μας; Πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από το Greater Good Science Center του πανεπιστήμιου του Berkeley καταγράφει σημαντικά insights που απαντούν στο παραπάνω ερώτημα και δίνουν τροφή για σκέψη.

Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι ιδιαίτερα πολύπλοκες αλλά και πολυδιάστατες. Ο τρόπος που τα άτομα καλλιεργούν δεσμούς μεταξύ τους είναι διαφορετικός σε κάθε περίπτωση και σίγουρα επηρεάζεται τόσο από τις εξωτερικές συνθήκες όσο και από τα προσωπικά γνωρίσματα και χαρακτηριστικά κάθε ατόμου. Μάλιστα, η αλληλεπίδραση ανάμεσα στην ψυχική υγεία και τις κοινωνικές συνθήκες είναι έντονη και αναπόφευκτη. Μελέτες έχουν επισημάνει έως σήμερα τη σημαντικότητα των κοινωνικών σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων ως το κλειδί για την ευημερία και ευεξία (wellbeing).

Στη βάση αυτή, το Greater Good Science Center του πανεπιστημίου του Berkeley κάθε χρόνο καταγράφει και δημοσιεύει στο πλαίσιο της έκδοσης «Science of a Meaningful Life» τα 10 πιο σημαντικά ευρήματα (με βάση τη χρονιά που πέρασε) που διαμορφώνουν τον κοινωνικό ιστό και τις ανθρώπινες σχέσεις. Στην αντίστοιχη έκδοση που δημοσιεύτηκε πρόσφατα -Science of a Meaningful Life 2018- παρουσιάζονται ενδιαφέροντα στοιχεία και hints σχετικά με τον θυμό και τη μοναξιά, την αξία της ενσυνειδητότητας και της φροντίδας του εαυτού μας και όχι μόνο.

Πιο συγκεκριμένα, ανάμεσα στα φετινά ευρήματα που μπορούν να βρουν εφαρμογή και σχετίζονται με τον εργασιακό χώρο είναι τα ακόλουθα:

    1 Η ενσυναίσθηση είναι μία σπάνια αρετή

Ετυμολογικά η ενσυναίσθηση υποδηλώνει την επέκταση της αίσθησης του ατόμου πέρα από τον εαυτό του, δηλαδή να μπορεί να μπει στη θέση κάποιου άλλου προσώπου και να βιώσει τα συναισθήματά του. Το Greater Good Science Center υποστηρίζει ότι αν και οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε ότι είμαστε «αρκετά καλοί» σε αυτό, η πραγματικότητα δείχνει το ακριβώς αντίθετο. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Personality and Social Psychology, διεξήγαγε πειράματα με σκοπό να μετρήσει με ακρίβεια την ενσυναίσθηση των ανθρώπων που έλαβαν μέρος. Δίνοντας σαφείς οδηγίες, κάποιοι από τους συμμετέχοντες κλήθηκαν να «μπουν στα παπούτσια» άλλων ανθρώπων ενώ από κάποιους ζητήθηκε να μιμηθούν τις εκφράσεις ενός άλλου προσώπου. Οι ερευνητές βρήκαν ότι η πρώτη ομάδα είχε τα χειρότερα αποτελέσματα και δυσκολεύτηκε πάρα πολύ να «μπει στα παπούτσια» κάποιου άλλου.

Παράλληλα, μία άλλη μελέτη κάλεσε τους συμμετέχοντες να παρατηρήσουν το πρόσωπο κάποιου ατόμου που παρακολουθούσε ένα συναισθηματικά φορτισμένο βίντεο και να καταγράψει το συναίσθημα αυτού του προσώπου. Αντίστοιχα, η άλλη ομάδα των συμμετεχόντων κλήθηκε να παρακολουθήσει η ίδια το βίντεο και να «μαντέψει» το συναίσθημα που θα μπορούσε να προκαλέσει σε ένα τρίτο μέρος. Αυτό που πρόκυψε και εντυπωσίασε τους ερευνητές ήταν ότι η ομάδα που παρατηρούσε άλλους ανθρώπους τις περισσότερες φορές έδινε «λάθος διάγνωση». Το πιο αξιοσημείωτο όλων όμως, είναι το γεγονός ότι όσοι είχαν υψηλή αυτοπεποίθηση και πίστευαν ότι μπορούν να προσδιορίσουν τα συναισθήματα άλλων ανθρώπων, ήταν εκείνοι που τελικά έδιναν «λάθος» απαντήσεις. Το πανεπιστήμιο καταλήγει ότι εκείνο που θα βοηθήσει στην καλλιέργεια της ενσυναίσθησης, είναι να «δουλέψουμε» με τον εαυτό μας και να αναπτύξουμε πρωτίστως την προσωπική μας αυτογνωσία (self-awareness).

    2 Η ενσυνειδητότητα συμβάλει στη διαχείριση του θυμού

Όλοι μας πιθανότατα έχουμε χάσει την ψυχραιμία μας κάποια στιγμή -ίσως φωνάζοντας σε κάποιο συνάδελφο ή και πελάτη. Όμως, τέτοιου είδους εκρήξεις είναι σπάνια αποτελεσματικές ενώ στο τέλος, μας αφήνουν με αισθήματα λύπης, ντροπής και έντονου προβληματισμού. Η διαχείριση του θυμού είναι δύσκολη και απαιτεί πολλή προσπάθεια. Η διεθνής αρθρογραφία επιδεικνύει ότι όλο και περισσότερο η ενσυνειδητότητα είτε επίγνωση ή όπως είναι κυρίως γνωστό στο εργασιακό περιβάλλον, το mindfulness, μπορεί να βοηθήσει όταν νιώθουμε θυμωμένοι και όχι μόνο. Τι σημαίνει όμως ο όρος αυτός; Το mindfulness αναφέρεται στη συνειδητή γνώση των σκέψεων, των συναισθημάτων και όλων των αισθήσεών μας στο περιβάλλον που είμαστε, στην κατάσταση στην οποία κάποιος είναι επικεντρωμένος στην παρούσα στιγμή. Η εν λόγω επίγνωση προέρχεται από τη σκόπιμη και χωρίς επικρίσεις προσήλωση μας στο παρόν και σε ό,τι συμβαίνει. Μάλιστα, μία από τις πιο πρακτικές μεθόδους ανάπτυξης ενσυνειδητότητας είναι ο διαλογισμός.

Η δύναμη της επίγνωσης φαίνεται στη μείωση του θυμού, του άγχους, των αρνητικών συναισθημάτων που επηρεάζουν την καθημερινότητά μας αλλά και στην αύξηση των επιπέδων συγκέντρωσης και προσοχής, της ενσυναίσθησης και της ευεξίας βελτιώνοντας με αυτόν τον τρόπο τη δημιουργικότητα, την απόδοση στην εργασία και την καθημερινότητα μας συνολικά. Μελέτες έχουν επιβεβαιώσει την επιρροή αυτής της κατάστασης σε περιπτώσεις θυμού επίσης, όχι μέσω της καταστολής του αλλά με το να είμαστε ήρεμοι όσοι ώρα βιώνουμε ένα τέτοιο συναίσθημα με αποτέλεσμα την καλύτερη διαχείρισή του.

    3 Η κουλτούρα που υποστηρίζει την ισότητα και την ισονομία προάγει την ευεξία

Άραγε η ισότητα των φύλων επηρεάζει πραγματικά την ευημερία των ανθρώπων σε μία χώρα; Αυτό ήταν το κύριο ερώτημα σε έρευνα που διεξήχθη και δημοσιεύτηκε στο Journal of Happiness Studies. Αντλώντας στοιχεία από τα ευρήματα της World Values Survey -μία μεγάλη συλλογή δεδομένων που παρακολουθεί και καταγράφει τα επίπεδα ευημερίας σε όλο τον κόσμο-, οι ερευνητές εξέτασαν πόσο ευτυχισμένοι αισθάνονται οι άνθρωποι στη Δυτική Ευρώπη, στις Η.Π.Α, στον Καναδά, στην Αυστραλία, στη Νέα Ζηλανδία και στην Ιαπωνία. Κατόπιν, τα δεδομένα αυτά τέθηκαν σε σύγκριση με συγκεκριμένα μέτρα για την ισότητα των φύλων σε κάθε μία από αυτές τις χώρες που αφορούν στο μορφωτικό επίπεδο, το εισόδημα, το προσδόκιμο ζωής, στην ισορροπία των φύλων στο αντίστοιχο κοινοβούλιο κ.ά. Όπως διαπιστώθηκε από τη συγκεκριμένη μελέτη, όσοι ζουν σε χώρες που προάγουν την ισοτιμία και την ισονομία, παρουσιάζουν μεγαλύτερα ποσοστά ευημερίας συνολικά.

Επιπρόσθετα, σκιαγραφώντας την αύξηση του diversity ανά χρόνο μέσα στην ίδια τη χώρα (αντί της σύγκρισης μεταξύ διαφορετικών χωρών), διαπιστώθηκε ανάλογη αύξηση και στα επίπεδα ευημερίας των ανθρώπων. Όπως σημειώνουν οι συντάκτες της εν λόγω έρευνας, «το μέγεθος της επίδρασης της ανισότητας είναι αρκετά έντονο, που σημαίνει ότι οι αλλαγές στο επίπεδο της ανισότητας σχετίζονται με σημαντικές αλλαγές στο επίπεδο της ευημερίας». Παρότι τα αποτελέσματα αυτά παρατηρήθηκαν πιο έντονα στο γυναικείο φύλο, φαίνεται ότι και οι άνδρες τείνουν να επηρεάζονται. Ίσως τελικά μια κουλτούρα ισότητας και ενσωμάτωσης να μειώνει τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις που υπάρχουν αναφορικά με το ανδρικό πρότυπο ή απλώς, μέσω του φαινομένου της επίδρασης (contagion effect), πιο ευτυχισμένες γυναίκες σημαίνει και πιο ευτυχισμένοι άντρες, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έρευνα. Μιλώντας γενικά, η ισότητα συμβάλει στην άνθιση της οικονομίας και αυτό τείνει να αποτυπώνεται και στο εργασιακό γίγνεσθαι όλο και περισσότερο. Τέλος, όταν οι άνθρωποι ζουν και λειτουργούν σε μία κουλτούρα που προασπίζεται και προάγει την ισότητα, καλλιεργείται κλίμα αυτοεκτίμησης, εμπιστοσύνης και αξιών που οδηγεί τους ανθρώπους να μην αισθάνονται υποτίμηση και ως εκ τούτου, να νιώθουν ευτυχισμένοι και να βρίσκουν νόημα σε ό,τι κάνουν.

    4 Τα smartphones μειώνουν το αίσθημα της συμμετοχής και της χαράς

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Experimental Social Psychology διερεύνησε τον τρόπο με τον οποίο τα smartphones επηρεάζουν τις προσωπικές αλληλεπιδράσεις και σχέσεις. Οι 300 συμμετέχοντες κλήθηκαν να γευματίσουν με κάποιο φιλικό ή συγγενικό τους πρόσωπο. Κάποιοι από αυτούς κράτησαν τα κινητά τηλέφωνά τους κοντά τους, ενώ κάποιοι τα έβαλαν στη σίγαση και τα άφησαν πιο πέρα περιορίζοντας έτσι την επαφή μαζί τους. Στη συνέχεια, τα μέλη των δύο ομάδων συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σε σχέση με την εμπειρία τους κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου γεύματος. Τα αποτελέσματα που προέκυψαν είναι εξαιρετικά σημαντικά, αλλά όχι σοκαριστικά και μη αναμενόμενα. Όπως καταγράφηκε, λοιπόν, όσοι από τους συμμετέχοντες δεν είχαν μαζί τους το κινητό τους τηλέφωνο κατά τη διάρκεια αυτού του γεύματος, ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα απόλαυσης και δήλωσαν πιο ευτυχισμένοι σε σχέση με τους υπόλοιπους. Σκεφτείτε, λοιπόν, κατά τη διάρκεια μιας εταιρικής εκδήλωσης να παροτρύνατε τους εργαζόμενους να «αποχωρίστουν» το τηλέφωνό τους. Ποια θα ήταν άραγε τα αποτελέσματα ανάμεσα στις σχέσεις που αναπτύσσονται και τον τρόπο που επικοινωνούν τα στελέχη μεταξύ τους;

    5 Η ευεργετική επίδραση του ύπνου στο αίσθημα της μοναξιάς

Σύμφωνα με το Greater Good Science Center, ο υγιής και επαρκής ύπνος επηρεάζει τις ανθρώπινες σχέσεις, βοηθάει τους ανθρώπους να αποκτήσουν επίγνωση του εαυτού τους αλλά και των άλλων, μειώνει τις προκαταλήψεις και συμβάλει στη μείωση του θυμού. Η έλλειψη ύπνου από τη μεριά της οδηγεί στην απομόνωση του ατόμου το οποίο παρουσιάζει χαμηλά επίπεδα αλληλεπίδρασης με τους άλλους ανθρώπους και μπορεί να αυξήσει με αυτό τον τρόπο τα επίπεδα της μοναξιάς. Συχνά οι άνθρωποι αναφέρουν ότι οι αυξημένες επαγγελματικές τους υποχρεώσεις και οι απαιτήσεις στο εργασιακό τους περιβάλλον επηρεάζουν τις ώρες που αφιερώνουν στην ξεκούρασή τους αλλά και την ποιότητα αυτής τελικά. Μία εταιρεία που μεριμνά για την ευεξία των ανθρώπων της, οφείλει να λάβει σχετικά μέτρα και να υιοθετεί πρακτικές που προασπίζονται την αξία του προσωπικού χρόνου αλλά και της ξεκούρασης.