Η συμμετοχή των γυναικών της Ευρώπης στον ψηφιακό τομέα υστερεί, όπως προκύπτει από τον ετήσιο πίνακα των αποτελεσμάτων για την παρακολούθηση της συμμετοχής των γυναικών στην ψηφιακή οικονομία της ΕΕ, που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την ευκαιρία των γενεθλίων της Άντα Λάβλεϊς (1815-1852), της πρώτης προγραμματίστριας ηλεκτρονικού υπολογιστή στον κόσμο.

Ο πίνακας αποτελεσμάτων «Γυναίκες Στην Ψηφιακή Εποχή» (Women in Digital Scoreboard 2018) δείχνει ότι μόνο ένα στα έξι άτομα που εξειδικεύονται στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (ΤΠΕ) και μόνον ένα στα τρία άτομα με πτυχίο Επιστήμης-Τεχνολογίας-Μηχανικής-Μαθηματικών (STEM) είναι γυναίκα. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι γυναίκες στον τομέα των ΤΠΕ κερδίζουν σχεδόν 20% λιγότερο από τους άνδρες.

Σύμφωνα με την Επίτροπο Μαρίγια Γκαμπριέλ, μεταξύ άλλων, «οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 52% του ευρωπαϊκού πληθυσμού, αλλά μόνο το 17% περίπου των γυναικών εργάζονται σε θέσεις εργασίας που σχετίζονται με τις τεχνολογίες των πληροφοριών και των επικοινωνιών (ΤΠΕ). Πρέπει να αξιοποιηθεί πλήρως το δυναμικό των γυναικών για την προώθηση της ψηφιακής οικονομίας. Οι κυβερνήσεις, οι εταιρείες, οι εκπαιδευτικοί και η κοινωνία των πολιτών πρέπει να λάβουν αποφασιστικά μέτρα για να αλλάξει η τάση αυτή. Όλοι μαζί μπορούμε να προωθήσουμε τα ταλέντα των γυναικών και να διασφαλίσουμε ότι θα τις παροτρύνουμε να στραφούν από νωρίς σε σπουδές στους τομείς των θετικών επιστημών, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών (STEM)».

Παράλληλα, η Φινλανδία, η Σουηδία, το Λουξεμβούργο και η Δανία κατέγραψαν τις τέσσερις υψηλότερες επιδόσεις όσον αφορά στις «Γυναίκες στην Ψηφιακή Εποχή», ενώ η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Ελλάδα (26η θέση) και η Ιταλία κατέγραψαν τις τέσσερις χαμηλότερες. Στην Ελλάδα, οι γυναίκες αποτελούν μόνο το 12,7% των ειδικών του τομέα ΤΠΕ, έναντι μέσου όρου 16,7% στην ΕΕ, ενώ κερδίζουν κατά μέσο όρο 22% λιγότερα των ανδρών (έναντι 19% στην ΕΕ). Στο σύνολο της απασχόλησης στην Ελλάδα το 2017, οι γυναίκες ειδικοί σε ΤΠΕ ήταν μόνο το 0,4%, έναντι 2,5% των ανδρών.
(Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, https://ec.europa.eu)