Η κυβέρνηση της Ελβετίας ανακοίνωσε ότι θα υποδιπλασιάσει το 2010 το ποσοστό των μεταναστών από χώρες εκτός ΕΕ που θα λαμβάνουν άδειες εργασίας, επικαλούμενη την υψηλή ανεργία και την ένταση του μεταναστευτικού ρεύματος.

Ακόμη, η ελβετική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα μειώσει και τον αριθμό των μεταναστών από χώρες της ΕΕ στους οποίους θα δίνονται άδειες εργασίας και επιφυλάχθηκε για τη χρήση μιας διάταξης που της επιτρέπει να απαγορεύσει σε εργαζόμενους από χώρες-μέλη της Ένωσης να ζητούν εργασία εντός των συνόρων της, για να προστατεύσει την εγχώρια αγορά της.

Συγκεκριμένα, το κυβερνητικό ανακοινωθέν ανέφερε ότι για τους εργαζόμενους εκτός Ευρώπης «θα εκδοθούν το μέγιστο 2.000 άδειες παραμονής και 3.500 προσωρινές άδειες παραμονής για την επόμενη χρονιά, οι μισές από την τρέχουσα χρονιά». Η ανεργία στην Ελβετία έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο της τετραετίας τον Οκτώβριο, αγγίζοντας το 4% ενώ οι μετανάστες που θα φθάσουν στη χώρα εντός του 2009, αναμένεται να υπερβούν τους 70.000.

Το 2008, η Ελβετία κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση των μόνιμων κατοίκων της τα τελευταία χρόνια, σε σημαντικό βαθμό λόγω της προσέλευσης μεταναστών, που ανήλθε σε ύψος ρεκόρ.

Πηγή: EMEA Business Monitor