Η επαγγελματική κατάρτιση ως μοχλός της ανάπτυξης της Ελλάδας, ειδικά στη μεταβαλλόμενη τεχνολογικά εποχή την οποία διανύουμε, βρέθηκε στο επίκεντρο συνέντευξης Τύπου την οποία διοργάνωσε χθες, στο κτίριο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ο Ελληνικός Σύλλογος Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΛΣΕΚΕΚ). Η εκδήλωση αποτελεί και προπομπό του ετήσιου συνεδρίου Επαγγελματικής Κατάρτισης, στις 14-15 Νοεμβρίου, στο Divani Caravel Hotel στην Αθήνα, με αφορμή την επέτειο των 30 χρόνων δράσης του ΕΛΣΕΚΕΚ.

Οι δεξιότητες «όχημα» για ομαλή μετάβαση στην ψηφιακή εποχή
Τη συνέντευξη Τύπου άνοιξε ο Δημήτρης Τζούρος, Αντιπρόεδρος του ΕΛΣΕΚΕΚ και μέλος Δ.Σ του ΕΒΕΑ, ο οποίος επικαλέστηκε τα λόγια του Άνχελ Γκουρία κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, το 2015, ο οποίος σημείωσε ότι κομβικός παράγοντας για την ανάπτυξη της Ελλάδας είναι οι δεξιότητες. Εξήγησε ότι η κατάρτιση αποτελεί τεράστια ανάγκη για τις εταιρείες και τη χώρα, καθώς συμβάλει στην παραγωγικότητα του δυναμικού και την ομαλή και επιτυχή μετάβαση στην ψηφιακή εποχή. Επεσήμανε ότι δεν πάσχουμε από πτυχιούχους, ωστόσο είναι απαραίτητη η διαρκής κατάρτισή τους και μετά το πέρας των σπουδών. Τέλος, σημείωσε ότι το ΕΒΕΑ είναι αποφασισμένο να θέσει το ζήτημα στο επικείμενο συνέδριο και έτοιμο να υποστηρίξει την προσπάθεια με δράσεις κατάρτισης και στήριξης των μελών του και με προτάσεις.

Η κατάρτιση να μην συνδέεται με πολιτικές επιδοματικού χαρακτήρα
Ο Βασίλης Μανωλίτσης, Πρόεδρος του ΕΛΣΕΚΕΚ, περιέγραψε τον στόχο του συλλόγου να προοδεύει και να προσαρμόζεται, προκειμένου να επιτυγχάνει τη βέλτιστη δυνατή κατάρτιση των μελών και ωφελουμένων του. Εξήγησε ότι η αναβάθμιση των δεξιοτήτων του εργαζομένου, αυξάνουν τα οφέλη για τον εκάστοτε εργοδότη του, διασφαλίζει τη θέση εργασίας και αυξάνει τις αποδοχές του. Ανέφερε δε ότι ο σύλλογος επενδύει στο περιεχόμενο, στις εγκαταστάσεις, αλλά και στον εξοπλισμό, προκειμένου να παρέχει στους καταρτιζόμενους μια ολοκληρωμένη εμπειρία. Κάλεσε δε την Κυβέρνηση, μεσαία στελέχη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και στελέχη εταιρειών να πλαισιώσουν το έργο του, να αποκομίσουν τα οφέλη της εμπειρίας του και, από κοινού, να επιτύχουν τη μέγιστη απόδοση. Χαρακτήρισε την επαγγελματική κατάρτιση ως «εργαλείο» το οποίο δεν θα πρέπει να συνδέεται με πολιτικές επιδοματικού χαρακτήρα και ζήτησε ένα θεσμικό πλαίσιο με ξεκάθαρους κανόνες, δίκαιη και διαφανή αξιολόγηση των εκπαιδευτικών υπηρεσιών του ΕΛΣΕΚΕΚ με βάση τους κανόνες της αγοράς, αλλά και τη συμμετοχή του στον σχεδιασμό των προγραμμάτων κατάρτισης.

Αναγκαία διαδρομή για την επαγγελματική επιτυχία
Στις τρεις πρωτογενείς πανελλαδικές έρευνες του ΕΛΣΕΚΕΚ αναφέρθηκε ο Αλέκος Χριστόπουλος, μέλος Δ.Σ, ΕΛΣΕΚΕΚ, με σκοπό να συμβάλουν στη διαμόρφωση συνολικότερης αντίληψης ως προς την προστιθέμενη αξία της επαγγελματικής κατάρτισης, στην αναβάθμιση δεξιοτήτων και τη δημιουργία ανταγωνιστικού δυναμικού. Η Alco ερεύνησε τις στάσεις εργαζομένων, η Data Consultants ανέργων και η Marc επιχειρήσεων. Το δε συνέδριο, όπου θα παρουσιαστούν τα ευρήματα, έχει στόχο να αποδείξει ότι η επαγγελματική κατάρτιση δεν είναι η «δεύτερη επιλογή», αλλά μια αναγκαία διαδρομή για την επαγγελματική επιτυχία.