Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση «Οι επιπτώσεις των social media στις πρακτικές HR» από το Σύνδεσμο Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού Ελλάδας στις 2 Οκτωβρίου 2013 με την επιστημονική υποστήριξη του ALBA Graduate Business School και τη φιλοξενία του The American College of Greece.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν Γενικοί Διευθυντές, Διευθυντές Ανθρώπινου Δυναμικού και στελέχη, οι οποίοι στο πλαίσιο της συζήτησης αντάλλαξαν απόψεις και εμπειρίες για το ρόλο και τη χρήση των social media από τις Διευθύνσεις Ανθρώπινου Δυναμικού (ΔΑΔ). Στην πρώτη ενότητα του Συνεδρίου με θέμα: «Tα Social Media αλλάζουν τον τρόπο προσέλκυσης των υποψηφίων» ο Οδυσσέας Ντότσικας, Διευθύνων Σύμβουλος τoυ ThinkDigital Group, o Nίκος Μωραιτάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της Workable και η Dr Sanja Licina από το Carrer Builder αναφέρθηκαν στη ραγδαία αλλαγή των παραδοσιακών μεθόδων επιλογής με την όλο και μεγαλύτερη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (Linkedin, facebook κ.λπ.) και την εντυπωσιακή απλοποίηση της όλης διαδικασίας της επιλογής.

Στη δεύτερη ενότητα του Συνεδρίου με θέμα: «Social media και νέοι επιχειρηματικά ήθη» ο Γιώργος Βεινόγλου Διευθύνων Σύμβουλος της ICON Platforms ανέλυσε τη μεθοδολογία της ενδυνάμωσης της δέσμευσης των εργαζομένων μέσω των «παιγνίων», ενώ η Μαρία Λαζαρίμου Διευθύνουσα Σύμβουλος της Advocate Burson- Marsteller τεκμηρίωσε την άποψη ότι τα social media μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σαν πλατφόρμα δημιουργικότητας αλλά και σαν ομπρέλα προστασίας των επιχειρήσεων, αρκεί η χρήση τους να είναι μέσα σε πλαίσιο συγκεκριμένης πολιτικής.

Στην τρίτη ενότητα της εκδήλωσης με θέμα «To HR κινείται social» παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας «Τα social media και το HR» από τη Δρ. Όλγα Επιτροπάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Κάτοχο της Επώνυμης Ακαδημαϊκής Έδρας «Σταύρος Κωστόπουλος» στη Διοίκηση και Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού στο ALBA. Στην έρευνα πήραν μέρος 106 επιχειρήσεις από τις οποίες 59% ήταν πολυεθνικές, 44% δραστηριοποιούνται στο χώρο των υπηρεσιών, 17% στη βιομηχανία και 24,5% στο εμπόριο. Τα σημαντικότερα συμπεράσματα της έρευνας είναι τα εξής:

  • Το 89% των εταιρειών του δείγματος δήλωσε ότι κάνει κάποια χρήση των social media.
  • Η πλειοψηφία (43%) ξεκίνησε να τα χρησιμοποιεί πιο ενεργά τα τελευταία 2 χρόνια.
  • Πρώτο σε χρήση είναι το LinkedIn και ακολουθούν το facebook, τα εταιρικά blogs, το YouTube, το Twitter και το Yammer, ενώ εξαιρετικά περιορισμένη είναι η χρήση μέσων όπως το Pinterest και το Instagram (σχεδ.1).
  • Πρώτα στη χρήση των social media έρχονται τα τμήματα Marketing (53%), ενώ τα τμήματα HR έρχονται δεύτερα με ικανοποιητικά ποσοστά χρήσης (34%).
  • Το 48% των εταιρειών δήλωσε ότι εξακολουθεί να μπλοκάρει την πρόσβαση των εργαζομένων στα social media.
  • Σημαντικότεροι στόχοι χρήσης από τη ΔΑΔ είναι η αναζήτηση και προσέλκυση στελεχών (κυρίως μέσω LinkedIn), η προώθηση του employer brand της εταιρείας (μέσω κυρίως LinkedIn και Facebook καθώς και YouTube & Twitter) και η διασταύρωση πληροφοριών του βιογραφικού υποψηφίου (μέσω LinkedIn και Facebook) (σχεδ. 2).
  • Το 46% των εταιρειών έχει εντάξει τη γνώση των social media στα κριτήρια επιλογής junior στελεχών στη Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού.
  • Το 75% των εταιρειών θεωρεί ότι η χρήση των social media θα είναι σημαντική για το μέλλον της ΔΑΔ. Ως σημαντικότερα οφέλη τονίζουν την προσέλκυση ταλέντου (68%), το ξεκάθαρο employer brand (64%), την καλύτερη εσωτερική επικοινωνία (51%), την ενίσχυση του στρατηγικού ρόλου της ΔΑΔ (45%) και το αίσθημα υπερηφάνειας εργαζομένων (σχεδ. 3).
  • Ως σημαντικότερα εμπόδια εντοπίζονται: η έλλειψη σχετικών γνώσεων (60%), η καχυποψία της ανώτατης διοίκησης (π.χ., φόβος δημόσιας έκθεσης της εταιρείας, χάσιμο χρόνου και μείωση της παραγωγικότητας των εργαζομένων) (55%) και εμπόδια νομικής φύσεως (50%).

Στο πάνελ που ακολούθησε συμμετείχαν o Παναγιώτης Εμμανουηλίδης, Head of HR&O HUB South East Europe & Head of Workforce Planning & HR Operations RMED, Ericsson, ο Γιάννης Κουτράκης, HR Manager Greece and Cyprus, IBM Hellas, η Τολίνα Λιαροπούλου, HR Operations Manager της Upstream και η Χρυσηίς Πουλάκου, εταίρος της νομικής εταιρείας PPLegal.

Κλείνοντας τις εργασίες η Μάρθα Μυλωνά-Οικονομάκου, Πρόεδρος του ΣΔΑΔΕ και Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού SouthEastern Europe DDB ανέφερε «ότι τα σημερινά αλλά κυρίως τα μελλοντικά στελέχη της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού έχουν να αντιμετωπίσουν τις πιο ενδιαφέρουσες και διαφορετικές προκλήσεις ταχύτατων αλλαγών. Η αποτελεσματική υλοποίηση των αλλαγών αυτών θα κάνει τους ίδιους αλλά και τον κλάδο να είναι περιζήτητος».