Οι αλλαγές που συντελέστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα συνεχίσουν να μας επηρεάζουν και στο μέλλον, με τα τμήματα HR να παίζουν σημαντικό ρόλο.

Το προηγούμενο έτος χαρακτηρίστηκε από έντονες αλλαγές και προκλήσεις, με την πανδημική κρίση να επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό κάθε έκφανση της ανθρώπινης δραστηριότητας και τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή να γίνεται γρηγορότερα του αναμενομένου. Είναι ξεκάθαρο, πλέον, πως η πανδημία έχει αναγκάσει και τον πειραματισμό στον χώρο εργασίας, κάτι το οποίο θα χρειαζόταν χρόνια, αν όχι δεκαετίες, με την εργασία εξ αποστάσεως, την επανεξέταση των επαγγελματικών ταξιδιών και την αλλαγή της δια ζώσης εκπαίδευσης σε εικονική/ηλεκτρονική. Το βέβαιο είναι πως οι αλλαγές που συντελέστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020 και του 2021 θα συνεχίσουν να μας επηρεάζουν και στο μέλλον.

Καθώς βαδίζουμε προς το 2022, το πώς δουλεύουμε, από που δουλεύουμε και οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούμε για να παραμείνουμε συνδεδεμένοι με τους συναδέλφους μας και τους πελάτες μας θα αλλάξουν για πάντα. Το New Normal of Work έχει γίνει το Next Normal της εξ’ αποστάσεως εργασίας, της μάθησης, της εργασίας και της συνεργασίας μέσω διαδικτύου, καθώς και της ανάπτυξης ανθεκτικότητας και της συμμετοχής στον χώρο εργασίας.

Συνεπώς, είναι σημαντικό να εστιάσουμε στα νέα HR trends, τα οποία θα παίξουν σπουδαίο ρόλο στη διαμόρφωση της εργασίας του αύριο. Αρχικά, η τηλεργασία και η τηλε-εκπαίδευση των εργαζομένων θα συνεχιστεί με αμείωτους ρυθμούς. Έτσι, το εκάστοτε τμήμα HR θα παίξει σπουδαίο ρόλο στο upskilling των εργαζομένων (βάσει έρευνας του Udemy αυξήθηκε 38% πέρυσι), καθώς και σε διαδικτυακά team building activities, ούτως ώστε να βοηθήσει τους εργαζομένους να νιώθουν μέλη της ομάδας, να μην απομονώνονται και να τους στηρίξει με συνεχή εκπαίδευση.
Στον αγροδιατροφικό τομέα, ειδικά κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, οι δια ζώσης επισκέψεις των πωλητών προς τους πελάτες μειώθηκαν και αντικαταστάθηκαν από τηλεφωνικές κλήσεις. Όλοι ανταποκρίθηκαν γρήγορα και αποτελεσματικά στα νέα δεδομένα, έχοντας όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να πετύχουν τους στόχους τους. Όπως φάνηκε, οι μεγαλύτεροι ηλικιακά εργαζόμενοι ήταν πρόθυμοι να μάθουν νέες -και ψηφιακές- δεξιότητες, ώστε να προσαρμοστούν.

Φέροντας την πολυετή πείρα τους στο προσκήνιο, σε συνδυασμό με την απόκτηση νέων δεξιοτήτων, οι παλαιότερες γενιές έδειξαν μεγάλη ανθεκτικότητα σε μια ρευστή για αυτούς εργασιακή εποχή και έκαναν το κάτι παραπάνω που απαιτούταν ώστε να φέρουν εις πέρας το έργο τους. Αρκετοί, άλλωστε, από τους εργαζόμενους αυτούς τα έχουν καταφέρει περίφημα κατά τη διάρκεια της χρηματοοικονομικής κρίσης. Είχαν επομένως όλα τα ψυχικά και όχι μόνο εφόδια, ώστε να ανταπεξέλθουν και στις πρωτόγνωρες δυσκολίες εξαιτίας του κορωνοϊού.

Επίσης, οι περισσότερες εταιρείες φαίνεται πως θα κρατήσουν ένα ευέλικτο μοντέλο στο μέλλον, βάσει του οποίου οι εργαζόμενοι θα μπορούν να εργάζονται από το σπίτι έως 2-3 φορές την εβδομάδα, ενώ, μετά την υγειονομική κρίση, φαίνεται να αλλάζουν σταδιακά τα στοιχεία προσέλκυσης ταλέντων. Έτσι, ενώ μέχρι πρότινος οι περισσότεροι υποψήφιοι έθεταν ως προτεραιότητα ένα υψηλό και ανταγωνιστικό πακέτο αποδοχών, σήμερα θεωρούν σημαντικότερο το brand name της εργοδότριας εταιρείας και την υψηλή εργασιακή ασφάλεια.
Επιπρόσθετα, τα τμήματα HR θα επικεντρωθούν περισσότερο στις προσλήψεις για θέσεις κυρίως πωλήσεων και τεχνολογίας και πληροφορικής, ενώ σημαντική αύξηση αναμένεται να υπάρξει και στα τμήματα επικοινωνίας και μάρκετινγκ.

Τέλος, παρότι τα τελευταία χρόνια, και ιδιαιτέρως κατά την πανδημία, παρατηρήθηκε σταδιακή αύξηση των συνεντεύξεων μέσω βίντεο, οι προσωπικές συνεντεύξεις, ιδιαίτερα στο τελικό στάδιο του recruitment, θα συνεχίσουν να είναι στις πιο συχνές πρακτικές πρόσληψης και για το μέλλον, καθώς οι hiring managers θα θέλουν να γνωρίσουν το νέο μέλος της ομάδας από κοντά ώστε να είναι σίγουροι για το fit με την υπόλοιπη ομάδα.