Νέα μελέτη φέρνει στο φως τη σχέση μεταξύ του καρκίνου του μαστού στις γυναίκες και τη νυχτερινή εργασία. Οι γυναίκες που εργάζονται τη νύχτα πάνω από δύο φορές την εβδομάδα, έχουν αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με μία νέα επιστημονική έρευνα.

Ο κίνδυνος εμφανίζεται να αυξάνεται σωρευτικά. Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Επιδημιολογίας του Καρκίνου της Δανικής Εταιρείας Καρκίνου, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό για θέματα επαγγελματικής και περιβαλλοντικής υγείας «Occupational and Environmental Medicine», συνέλεξαν στοιχεία για πάνω από 18.500 γυναίκες που εργάζονταν στον δανικό στρατό.

Η μελέτη έδειξε ότι όσες εργάζονταν συχνά σε νυχτερινές βάρδιες, είχαν αυξημένη πιθανότητα κατά 40% να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού ενώ όσες γυναίκες δούλευαν βράδυ πάνω από τρεις φορές την εβδομάδα επί τουλάχιστον έξι χρόνια, ο κίνδυνος ήταν διπλάσιος. Οι γυναίκες που δούλευαν συχνά τη νύχτα και παράλληλα περιέγραψαν τον εαυτό τους ως «πρωινό τύπο», είχαν ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο, σχεδόν τετραπλάσιο σε σχέση με όσες δεν δούλευαν το βράδυ. Περίπου το 10% έως 20% των γυναικών στις σύγχρονες κοινωνίες, ανάλογα με τη χώρα, δουλεύουν περιστασιακά ή μόνιμα το βράδυ.

Όπως είπε ο επικεφαλής του Ινσιτούτου, Δρ Τζόνι Χάνσεν, η γυναικεία νυχτερινή εργασία πιθανώς αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρκίνο του μαστού, αν και η ακριβής αιτία για αυτό είναι ακόμα άγνωστη. Σύμφωνα με τους ερευνητές, μία πιθανή αιτία είναι ότι η εργασία υπό το φως των λαμπτήρων μειώνει την παραγωγή της νυχτερινής ορμόνης μελατονίνης, η οποία φαίνεται να δρα προστατευτικά έναντι ορισμένων μορφών καρκίνου.

Επιπλέον, η νυχτερινή εργασία μπορεί να διαταράξει το βιολογικό (κιρκαδιανό) ρολόι του ανθρώπου και αυτό να επιδράσει αρνητικά στα επιμέρους κυτταρικά «ρολόγια» σε διάφορα όργανα του σώματος, όπως στο στήθος. Ακόμα, η στέρηση του ύπνου εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα, πράγμα που μπορεί να διευκολύνει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.