Η Λειτουργία και Κουλτούρα ενός οργανισμού, είτε είναι Κράτος, είτε εταιρεία, καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τις οργανωτικές αποφάσεις που παίρνει η Διοίκηση και από την πλευρά αυτή η εξέταση του Νεοελληνικού Κράτους σαν παράδειγμα προς αποφυγή έχει εξαιρετικά διδακτικό χαρακτήρα για τις επιχειρήσεις.

Λειτουργία: Για να λειτουργήσει αποτελεσματικά ένας οργανισμός χρειάζονται:
• Ξεκάθαρες Πολιτικές, Νόμοι και Κανονισμοί (Τί θα κάνουμε).
• Προσεκτικά σχεδιασμένες Διαδικασίες (Πώς να το κάνουμε).
• Άνθρωποι που θέλουν και μπορούν (Ποιος θα το κάνει).

Στον οργανισμό που λέγεται Ελληνικό Κράτος, έχουμε Πολιτικές που είναι πολύπλοκες, Διαδικασίες που είναι γραφειοκρατικές και άτολμα νομικίστικες (αφού οι άνθρωποι που τις σχεδιάζουν, είτε εστιάζουν στο να μην έχουν ευθύνες, είτε δεν γνωρίζουν πώς να σχεδιάσουν) και Ανθρώπους που κατά βάση είναι δυσαρεστημένοι, αλλά ενίοτε και μη ικανοί.

Ίσως γι’ αυτό η Δημόσια Διοίκηση δεν έχει ενσωματώσει στη λειτουργία του Κράτους Δείκτες Αποτελεσματικότητας. Έχει μετρήσει κανείς πόσες ανθρωποώρες εργασίας χρειάζεται ένας ασφαλισμένος να πάρει τα φάρμακά του, ένας φορολογούμενος να πληρώσει τους φόρους του, ένας υπάλληλος του ΙΚΑ να ανασκοπήσει μία αίτηση συνταξιούχου;

Κουλτούρα: Tελευταία έχουμε ακούσει πλήθος αναφορών σε Ιστορικά γεγονότα, τι έκανε ο Θεμιστοκλής στην Ναυμαχία της Σαλαμίνας, ο Λεωνίδας στις Θερμοπύλες, πιθανόν επειδή όταν δεν μπορείς να ελέγξεις τι θα κάνεις, το να ασχολείσαι με το τι έκαναν οι ένδοξοι πρόγονοί σου, δημιουργεί μία όμορφη ψευδαίσθηση σημαντικότητας.

Θα ήθελα όμως να υπενθυμίσω ότι στην Αρχαία Αθήνα, οι Πολίτες εκτός των άλλων:
• Αναλάμβαναν Δημόσια Αξιώματα με κλήρο.
• Ήταν υποχρεωμένοι να αποδείξουν μετά το πέρας της θητείας τους ότι η οικογενειακή τους περιουσία δεν είχε αυξηθεί.
• Σε περίπτωση κακοδιαχείρισης, δεσμευόταν η περιουσία τους.

Αυτοί oι απλοί κανόνες καθόρισαν το Πολιτικό Ήθος και την Κουλτούρα του οργανισμού που λεγόταν Αθηναϊκή Δημοκρατία.

Οι σημερινοί πολιτικοί, με τις πλήθος αναφορές στην Αρχαία Ελλάδα, θα μπορούσαν να εφαρμόσουν τους τρεις απλούς κανόνες των προγόνων μας και παράλληλα να αποφύγουν να «σηκώνουν το Γολγοθά τους», όπως επί λέξη ανέφερε γνωστός βουλευτής και παλαιός εργατοπατέρας.

Και επειδή αυτά μόνο σε ταινίες γίνονται, σας εύχομαι Καλό Καλοκαίρι…

Για τις ερωτήσεις σας: [email protected].