Η γραφειοκρατία, εκτός από την "περίπτωση" της Μολδαβίας, αποτελεί το πιο σημαντικό εμπόδιο στη δραστηριότητα των επιχειρήσεων στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τα "ευρήματα" της λίστας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Όπως επισημαίνεται στην ιστοσελίδα του Φόρουμ, φέτος, η ανταγωνιστικότητα των χωρών της ΝΑ Ευρώπης υποχώρησε έναντι του προηγούμενου έτους. Αλβανία και Βοσνία – Ερζεγοβίνη κατέγραψαν τη μεγαλύτερη, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες, πτώση.

Η Αλβανία τοποθετείται στην 108η, η Βοσνία – Ερζεγοβίνη στην 107η θέση, ενώ οι υπόλοιπες χώρες της περιοχής τοποθετούνται μεταξύ της 42ης και της 108ης θέσης, (Βουλγαρία στην 76η θέση, Κροατία στην 61η , Σερβία στην 85η , Μαυροβούνιο στην 65η), σε “σύνολο” 134 χωρών που περιλαμβάνει η έκθεση για την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα.

Επίσης, σύμφωνα με τη λίστα, η Ρουμανία, το Μαυροβούνιο και η Σλοβενία ήταν οι μόνες χώρες της περιοχής όπου η διαφθορά δεν περιλαμβάνεται στα πέντε μεγαλύτερα προβλήματα, ενώ το έγκλημα και η κλοπή αποτελεί έναν από τα πέντε βασικά αρνητικά «σημεία» στη Σερβία.

Ο δείκτης διεθνούς ανταγωνιστικότητας «μετρά» παράγοντες, όπως οι υποδομές, η λειτουργία της αγοράς εργασίας, το μέγεθος της αγοράς, η μακροοικονομική σταθερότητα, το κλίμα στις επιχειρήσεις και τις αγορές.

Πηγή: Emea Business Monitor