Στην Hay Group πιστεύουμε ότι το να λειτουργούμε με κοινωνική υπευθυνότητα θα έπρεπε να είναι όχι απλά υποχρέωσή μας, αλλά τρόπος λειτουργίας και φιλοσοφία ζωής. Μέσα από το πρωτοποριακό για την Ελλάδα πρόγραμμα Future Leaders κάναμε ένα ακόμα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι πρόσφατες εξελίξεις στη χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό, μας προκαλούν καθημερινά έντονη ανησυχία και προβληματισμό. Το μέλλον ποτέ δεν έμοιαζε τόσο αβέβαιο όσο σήμερα. Σε αυτή την δύσκολη για την Ελλάδα συγκυρία, η Hay Group έλαβε μια πρωτοβουλία που έδωσε σε όλους τους εμπλεκόμενους μια σημαντική νότα αισιοδοξίας για το μέλλον και απέδειξε ότι μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά, αρκεί να λειτουργήσουμε συλλογικά και να είμαστε έτοιμοι να επενδύσουμε στο μέλλον μας.

Τι είναι και ποιοι συμμετείχαν στο πρόγραμμα Future Leaders;
Η εν λόγω πρωτοβουλία αποτελεί ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και έχει δημιουργηθεί με στόχο να προσφέρει ουσιαστικά στο κοινωνικό σύνολο, προετοιμάζοντας και βοηθώντας τη νέα γενιά να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής. Οι Future Leaders συμμετέχουν ενεργά σε πραγματικά έργα με άμεσο αντίκτυπο στην κοινωνία και υποστηρίζονται από τον επιχειρηματικό κόσμο και την ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας.

Στο πρώτο στην Ελλάδα πρόγραμμα Future Leaders, το οποίο πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2010, συμμετείχαν 26 μεταπτυχιακοί φοιτητές, υπό την καθοδήγηση 8 έμπειρων στελεχών από τις εταιρείες ΑΒ Βασιλόπουλος, Αθηναϊκή Ζυθοποιία, Τράπεζα Πειραιώς και Τιτάν. Σε όλη την διάρκεια του προγράμματος, οι συμμετέχοντες είχαν την υποστήριξη των facilitators της Hay Group.

Συνεργάστηκαν, επίσης, ως υποστηρικτές, εταιρείες και οργανισμοί όπως Better Future, Ελληνική Εταιρία Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) και το ΠΛΑΙΣΙΟ. Επικοινωνιακά υποστηρίζουν την πρωτοβουλία οι: Καθημερινή, Sprint Integrated Communications, BOUSSIAS και SBC Business Channel.

Το έργο της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών
Στο πλαίσιο του προγράμματος, η Hay Group συνεργάστηκε με τρείς Μη – Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς (ΜΚΟ), ένας από τους οποίους είναι και η Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών (ΕΠΠ). Οι κύριοι στόχοι που διέπουν τις δράσεις της ΕΠΠ είναι η επιστημονική έρευνα και η εκπόνηση προγραμμάτων για την προστασία της άγριας ζωής και της βιοποικιλότητας, η εφαρμογή πιλοτικών προγραμμάτων με στόχο τη διατήρηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Πρέσπας σε συνδυασμό με την προώθηση ήπιων μορφών ανάπτυξης.

Η ομάδα που εργάστηκε στο έργο της ΕΠΠ, αποτελείτο από 8 φοιτητές και 3 έμπειρα στελέχη στο ρόλο των Coach και υποστηρίχθηκε από δύο facilitators της Hay Group. Η ομάδα κλήθηκε να διατελέσει μια μελέτη για λογαριασμό της ΕΠΠ, με σκοπό να διερευνηθούν οι αναπτυξιακές κατευθύνσεις στη διασυνοριακή προστατευόμενη περιοχή των Πρεσπών.

Οι φοιτητές ξεκίνησαν ως 8 ταλαντούχα άτομα, με μεγάλη αφοσίωση και ζήλο αλλά χωρίς ιδιαίτερη συνοχή μεταξύ τους. Στο τέλος είχαν μετατραπεί σε μια δεμένη και αποτελεσματική ομάδα, η οποία όχι μόνο κατάφερε να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα αξιοποιώντας τα ατομικά ταλέντα του κάθε μέλους, αλλά επίσης να δημιουργήσει ένα κλίμα συνεργασίας και αλληλοϋποστήριξης.

Τα στελέχη ανέλαβαν έναν ιδιαίτερα απαιτητικό ρόλο, παρέχοντας coaching στους φοιτητές, έχοντας μια μεγάλη πρόκληση: πώς να μην παρέμβουν περισσότερο από ότι χρειάζεται, και πώς να αφήσουν τα μέλη της ομάδας να χαράξουν την δική τους πορεία, χωρίς να παρεκκλίνουν από το πλαίσιο του έργου ή τις προθεσμίες. Τα στελέχη αξιοποίησαν τις ικανότητές τους στο έπακρο, εξασκώντας τις δεξιότητες coaching σε κάθε ευκαιρία που τους δόθηκε.

Το τελικό αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η συμμετοχή στο πρόγραμμα Future Leaders αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία ανάπτυξης όχι μόνο για τους φοιτητές, αλλά και για τα στελέχη. Το όραμα της Hay Group είναι να προετοιμάσει τους μελλοντικούς ηγέτες έτσι ώστε να γίνονται ολοένα και καλύτεροι στην επιχείρηση που θα εργαστούν, αλλά και στο σύνολο της κοινωνίας.

Θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι θα μπορέσουν να δημιουργήσουν μελλοντικά ένα θετικό εργασιακό κλίμα, απελευθερώνοντας το ταλέντο των εργαζομένων και επιτυγχάνοντας τη δέσμευσή τους στην εργασία τους. Θέλω να πιστεύω ότι ο πρώτος κύκλος του προγράμματος μας έφερε ένα βήμα πιο κοντά σ’ αυτό. Αλλά η προσπάθειά μας μόλις τώρα ξεκίνησε. Ο επόμενος κύκλος του προγράμματος έχει ήδη προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο του 2010.