Σύμφωνα με την προσωπική μου εκτίμηση, η πλειοψηφία των Ελλήνων θεωρεί ότι ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία που χρειάζεται η σύγχρονη Ελλάδα είναι η αποτελεσματική ηγεσία. Η ποιότητα της ηγεσίας στον τόπο μας φαίνεται να απασχολεί τους πάντες: από τον περιπτερά της γειτονιάς μέχρι τον Διευθύνοντα Σύμβουλο μιας μεγάλης επιχείρησης.

Αν ακούσει κανείς προσεκτικά τις διάφορες απόψεις γύρω από το θέμα αυτό, θα διαπιστώσει ότι τα κοινά σημεία είναι πολύ περισσότερα από τις διαφορές: όλοι θέλουμε ηγέτες με όραμα και αίσθημα ευθύνης, ικανούς να μας κάνουν να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας, να τις αξιοποιήσουμε στο μέγιστο και να συμβάλουμε στη δημιουργία μιας καλύτερης χώρας, κοινωνίας ή επιχείρησης.

Το μεγάλο ερώτημα είναι: υπάρχουν κάπου αυτοί οι ηγέτες για το μέλλον; Kαι αν υπάρχουν, πού θα τους βρούμε;

Το «ταξίδι»
Η έρευνα και η εμπειρία της Hay Group δείχνει ότι καμία χώρα στον κόσμο δεν πάσχει από έλλειψη ανθρώπων με ηγετικές δυνατότητες, και φυσικά η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούσαν να ασκήσουν αποτελεσματική ηγεσία, αναπτύσσοντας κρίσιμες ιδιότητες, όπως η αυτογνωσία, ο αυτοέλεγχος, η ενσυναίσθηση και η ικανότητα επιρροής.

Από την άλλη πλευρά, ο λόγος που οι περισσότεροι άνθρωποι, τελικά, δεν γίνονται εξαίρετοι ηγέτες είναι ότι αυτή η διαδικασία ανάπτυξης αποτελεί ένα δύσκολο και πολλές φορές επώδυνο «εσωτερικό» ταξίδι. Εάν μας λείπει η αποφασιστικότητα και το θάρρος να κάνουμε μια τέτοια αλλαγή ή δεν έχουμε εξίσου θαρραλέους και αφοσιωμένους στο ταξίδι συνοδοιπόρους, συνήθως υπάρχουν λίγες πιθανότητες επιτυχίας.

Ο στόχος
Όταν δημιουργήσαμε το πρόγραμμα Future Leaders στην αρχή του 2010, ο στόχος μας ήταν να κάνουμε το ταξίδι ανάπτυξης ηγεσίας για επιλεγμένους μεταπτυχιακούς φοιτητές όσο πιο ενδιαφέρον, συναρπαστικό και αποτελεσματικό γίνεται. Οι Future Leaders συμμετέχουν ενεργά σε πραγματικά έργα με άμεσο αντίκτυπο στην κοινωνία και οι συνοδοιπόροι τους στο ταξίδι αυτό είναι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου και οι σύμβουλοι της Hay Group.

Στο δεύτερο, στην Ελλάδα, πρόγραμμα Future Leaders, το οποίο πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2010, συμμετείχαν 28 μεταπτυχιακοί φοιτητές, υπό την καθοδήγηση 11 έμπειρων στελεχών από τις εταιρείες ΑΒ Βασιλόπουλος, Αθηναϊκή Ζυθοποιία, Μινέρβα Ελαιουργική, Τιτάν, Τράπεζα Πειραιώς και Vodafone. Συνεργάστηκαν, επίσης, ως υποστηρικτές, εταιρείες και οργανισμοί όπως το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Better Future και το ΠΛΑΙΣΙΟ. Επικοινωνιακά υποστηρίζουν την πρωτοβουλία οι: Καθημερινή, Sprint Integrated Communications, BOUSSIAS, SBC Business Channel, ΣΚΑΪ και Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου. Το πρόγραμμα λειτουργεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) και του Ινστιτούτου Νεολαίας.

Καθώς γράφω αυτό το άρθρο, βρίσκομαι στην Αλόννησο, συνοδεύοντας την ομάδα φοιτητών, οι οποίοι εργάζονται εδώ για το λογαριασμό της Mom, Εταιρείας για τη μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας. Οι συνθήκες για τους μελλοντικούς ηγέτες μοιάζουν ιδανικές: ένα πανέμορφο νησί, σημαντικός σκοπός του έργου, υποστήριξη από τρεις Business Coaches και έναν σύμβουλο. Το όραμα των φοιτητών δείχνει να τους εμπνέει: θέλουν να δώσουν στη Mom, στο τέλος του έργου, εφαρμόσιμες λύσεις, οι οποίες θα συμβάλλουν στο έργο της και θα δώσουν αξία στην ευρύτερη κοινωνία. Σε προσωπικό επίπεδο όλοι μας έχουμε θέσει ένα στόχο προσωπικής ανάπτυξης και τον έχουμε μοιραστεί με τους υπόλοιπους.

Αυτό μας κάνει να νιώθουμε υπεύθυνοι όχι μόνο για τη δική μας ανάπτυξη αλλά και για την ανάπτυξη των άλλων. Επίσης, όλοι μοιραζόμαστε την ίδια αγωνία για το αποτέλεσμα του έργου. Αυτή η αγωνία τελικά αποδεικνύεται πολύ χρήσιμη: μας βγάζει από το λεγόμενο «comfort zone», μας δυναμώνει ψυχικά και μας βοηθάει για μια πραγματική και ουσιαστική αλλαγή.

Το δικό μου όραμα για το ταξίδι στην Αλόννησο είναι να έχουμε εμπνεύσει και εμπνευστεί και να φύγουμε από εδώ πιο δυνατοί: με μεγαλύτερη αυτογνωσία και αυτοέλεγχο, καλύτερη κατανόηση των άλλων, πιο ικανοί και αποφασισμένοι να επιφέρουμε σημαντικές αλλαγές, στην Ελλάδα και στον κόσμο γενικότερα. Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι είμαστε σε καλό δρόμο.