Οι καπνιστές χάνουν κατά μέσον όρο δύο με τρεις εργάσιμες ημέρες κάθε χρόνο σε σχέση με τους μη καπνιστές, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση.

Με βάση αυτή τη διαπίστωση, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι οι απουσίες από την εργασία που οφείλονται στο κάπνισμα κόστισαν τον περασμένο χρόνο μόνο στη Βρετανία 1,4 δις λίρες. Η ανάλυση περιλαμβάνει στοιχεία από μελέτες που διεξήχθησαν παλιότερα στην Ευρώπη, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, σε δείγμα μεγαλύτερο των 71.000 εργαζόμενων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα αυτά, η Τζο Λεονάρντι-Μπι του πανεπιστημίου του Νότινγχαμ στη Βρετανία διαπίστωσε ότι όσοι εξακολουθούν να καπνίζουν είναι πιθανότερο να απουσιάζουν από τη δουλειά τους σε σχέση με τους μη καπνίζοντες.

Κατά μέσον όρο απείχαν 2,7 επιπλέον μέρες το χρόνο σε σχέση με τους υπόλοιπους ενώ 1,4 δις λίρες που χάνονται στη Βρετανία εξαιτίας των απουσιών από το κάπνισμα είναι μόνο ένα από τα επακόλουθα της συνήθειας αυτής στον εργασιακό χώρο καθώς παρατηρείται και μείωση της παραγωγικότητας εξαιτίας των συχνών διαλειμμάτων για τσιγάρο και κόστος από τα ατυχήματα που συνδέονται με το τσιγάρο.