Για τους λόγους που, για πρώτη φορά, αναδεικνύονται 30 εταιρείες στη λίστα Best Workplaces, καθώς επίσης και για όλα όσα σχεδιάζουν στο μέλλον, μας μίλησαν ο Δημήτρης Γκανούδης, General Manager και ο Γιώργος Μαύρος, Country Manager στο Great Place to Work® Hellas.

HR Professional: Στα 21 χρόνια διεξαγωγής του, για πρώτη φορά φέτος, διακρίνονται 30 εταιρείες, αντί για 25, στον διαγωνισμό Best Workplaces. Δεν θα μπορούσα να μην σας ρωτήσω, λοιπόν, τι έχει αλλάξει;

Γιώργος Μαύρος: Η βασική αλλαγή είναι η σημαντική αύξηση του αριθμού των εταιρειών που έχουν λάβει την πιστοποίηση «Great Place to Work- Certified». Ειδικά στην κατηγορία 20-49 εργαζόμενοι, η αύξηση ήταν εντυπωσιακή, κάτι που μας επέτρεψε να καταρτήσουμε μία λίστα από 10 εταιρείες αυτού του μεγέθους, ενώ μέχρι το 2022 ανακοινώναμε 5 εταιρείες.
Η αλματώδης αυτή αύξηση οφείλεται, κατά τη γνώμη μου, σε 2 παράγοντες. Ο πρώτος αφορά στην ανάγκη για τη διενέργεια μίας διαγνωστικής έρευνας αξιολόγησης της εμπειρίας των εργαζομένων, σαν ένα εργαλείο των εταιρειών για αυτό-αξιολόγηση και σύγκριση με την αγορά. Ο δεύτερος παράγοντας είναι ο αυξημένος ανταγωνισμός για την προσέλκυση και διατήρηση των καλύτερων ταλέντων της αγοράς, ο οποίος έχει οδηγήσει και τις μικρότερες εταιρείες στην αναζήτηση επικοινωνιακών εργαλείων ενίσχυσης του employer brand τους.

Δημήτρης Γκανούδης: Εξάλλου, η συγκεκριμένη κατηγορία εταιρειών (20-49 εργαζόμενοι) είναι πολύ πιο αντιπροσωπευτική της Ελληνικής πραγματικότητας, αφού στη χώρα μας, πάντα αναλογικά σε σχέση με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες, υπερτερούν οι μικρές επιχειρήσεις. Σε κάθε περίπτωση, χαιρόμαστε που όλο και περισσότερες μικρές εταιρείες αποφασίζουν να αξιολογήσουν το εργασιακό τους περιβάλλον και θέλουν να θέσουν ισχυρές βάσεις για το μεγάλωμά τους.

HR P.: Παράλληλα με τον διαγωνισμό, η αγορά φαίνεται ότι έχει αγκαλιάσει την πιστοποίηση Great Place to Work – Certified. Τι θα λέγατε ότι προκύπτει ως συμπέρασμα από τη διαδικασία αυτή;

Γ. Μ.: Όλο και περισσότερες εταιρείες συνειδητοποιούν τη σημασία του να προσφέρουν ένα εξαιρετικό εργασιακό περιβάλλον στους εργαζόμενούς τους. Από τη στιγμή που το έχουν επιτύχει, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μπορέσουν και να το επικοινωνήσουν αποτελεσματικά, τόσο στην αγορά, όσο και στους δυνητικούς εργαζόμενους.
Η πιστοποίηση Great Place to Work-Certified απαντά ουσιαστικά σε αυτή την ανάγκη των εταιρειών. Με τη σφραγίδα ενός τρίτου ανεξάρτητου φορέα, μπορούν να ανακοινώσουν στην αγορά το πόσο καλοί εργοδότες είναι. Επίσης, η πιστοποίηση συνδέεται άμεσα και με την στρατηγική ESG ενός αυξανόμενου αριθμού εταιρειών. Συνδέεται άμεσα, δηλαδή, με το Social κομμάτι του ESG και μπορεί να ενταχθεί στο ESG reporting που ετοιμάζουν οι οργανισμοί κάθε χρόνο.

HR P.: Ποια είναι τα σημαντικότερα insights που προέκυψαν από τον φετινό διαγωνισμό και μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας;

Δ. Γκ.: Φέτος, είχαμε πολλές συμμετοχές εταιρειών στη διαδικασία αξιολόγησης. Αυτό σημαίνει ότι ο ‘ανταγωνισμός’ για μια θέση στη λίστα είναι μεγαλύτερος, πέραν του γεγονότος ότι τα αποτελέσματα των Best Workplaces εταιρειών βελτιώνονται κάθε χρόνο. Ο στόχος της λίστας δεν είναι μόνο να βραβεύσει και να προβάλλει τις καλύτερες εταιρείες, αλλά παράλληλα να καλλιεργήσει μια κουλτούρα αριστείας στις ελληνικές επιχειρήσεις. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε μια αποκλειστική λίστα elite εταιρειών, αλλά να συντελέσουμε έτσι ώστε να αναδειχθούν οι αξιοπρόσεκτες ενέργειες και τα καλά αποτελέσματα που πολλές εταιρείες επιτυγχάνουν. Συνεπώς, αναζητούμε τρόπους να φέρουμε στο προσκήνιο τις καλύτερες πρακτικές και ταυτόχρονα, να επιβραβεύσουμε τις εταιρείες που εργάζονται για να έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Σε αυτήν την κατεύθυνση είναι και η δημιουργία νέων λιστών οι οποίες επιτρέπουν σε περισσότερες εταιρείες να προβάλλουν το όνομά τους και να επικοινωνήσουν τις πρακτικές τους.

HR P.: Ένα χρόνο πριν, είχατε μοιραστεί μαζί μας ότι θα καθιερώσετε ειδικά βραβεία για συγκεκριμένες πρακτικές και αποτελέσματα αναφορικά με κάποιες δημογραφικές ομάδες εντός των οργανισμών. Πράγματι, πριν λίγο καιρό, ανακοινώθηκε η λίστα εταιρειών Best Workplaces for Women. Τι θα ξεχωρίζατε από την εν λόγω λίστα και ποια τα οφέλη για τους διακριθέντες;

Δ. Γκ.: Φέτος για πρώτη φορά, τον Μάρτιο που μας πέρασε, συντάξαμε και μια καινούργια λίστα, την Best Workplaces™ for Women, στην Ελλάδα. Για να δημιουργηθεί αυτή η λίστα μελετήσαμε τα αποτελέσματα όλων των εταιρειών στην έρευνα και διακρίναμε κάποιες εταιρείες όπου η αξιολόγηση των γυναικών ήταν θετικότερη των ανδρών συναδέλφων τους. Σε αυτό το σημείο, να σημειώσουμε ότι οι γυναίκες -σε γενικές γραμμές- αξιολογούν αυστηρότερα από τους άνδρες συναδέλφους τους και ίσως να μην έχουν άδικο, αφού η αναλογία των γυναικών σε θέσεις ευθύνης είναι μικρότερη από των ανδρών. Κατά συνέπεια, έχουν λόγους να πιστεύουν ότι δεν αξιολογούνται και αξιοποιούνται ισότιμα. Στις Best Workplaces™ for Women εταιρείες, οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη αντιπροσώπευση σε θέσεις ευθύνης, πιστεύουν ότι αντιμετωπίζονται ισάξια, έχουν δίκαιες αμοιβές, βλέπουν δυνατότητες εξέλιξης και προαγωγών, μπορούν να παίρνουν άδεια όποτε το χρειάζονται και δεν νοιώθουν ασύμβατη την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Πέραν του γεγονότος ότι τιμούμε τις εταιρείες οι οποίες καταφέρνουν να δημιουργούν καλύτερες συνθήκες για τον γυναικείο πληθυσμό τους, με τη θεσμοθέτηση αυτής της λίστας δώσαμε τη δυνατότητα σε περισσότερους οργανισμούς να προβάλλουν το καλό εργασιακό περιβάλλον τους. Επιπλέον, αυτό είναι περισσότερο συμβατό με τη φιλοσοφία FOR ALL του Great Place to Work®, όπου πιστεύουμε ότι σε μια καλή εταιρεία πρέπει τα ευεργετήματά της να γίνονται αντιληπτά από όλες τις δημογραφικές ομάδες της (που μπορεί να αφορούν φύλο, ιεραρχία, ηλικία, παλαιότητα, χώρο εργασίας κ.ά.).

HR P.: Και μετά…; Ποιος είναι ο επόμενος «σταθμός» για εσάς;

Γ. Μ.: Προσπαθούμε να κάνουμε πολύ προσεκτικά βήματα σχετικά με τις νέες λίστες, γιατί καταλαβαίνουμε τη σημασία τους, τόσο για τη δική μας φήμη, όσο και για αυτή των πελατών μας. Μελλοντικά, ενδέχεται να καταρτήσουμε νέες δημογραφικές λίστες, όπως για εργαζόμενους γονείς ή νέους εργαζόμενους, αλλά και νέες κλαδικές λίστες, όπως για παράδειγμα για τον κλάδο της υγείας, των υπηρεσιών ή του retail. Όσο πιο πολλές εταιρείες από έναν κλάδο πιστοποιούνται ως Great Place to Work-Certified, τόσο πιο πιθανό γίνεται στο εγγύς μέλλον να καταρτήσουμε μία σχετική κλαδική λίστα.

HR P.: Κλείνοντας, θα ήθελα να σας ρωτήσω πότε θα «γιορτάσουμε» τις 30 Best Workplaces εταιρείες. Ποια είναι τα σχέδιά σας για τη φετινή εορταστική βραδιά;

Δ. Γκ.: Η απονομή των βραβείων θα γίνει στις 19 Ιουνίου και χαιρόμαστε που και φέτος θα έχουμε τη δυνατότητα να συγχαρούμε δια ζώσης τις 30 εταιρείες, κάτι που η πανδημία μας το «στέρησε» τις προηγούμενες χρονιές. Όπως κάθε φορά, σκοπεύουμε να διοργανώσουμε ένα όμορφο εορταστικό event, με τη συμμετοχή όλων των διακριθέντων εταιρειών και εκπροσώπους από τον επιχειρηματικό και πολιτικό κόσμο για να αποδώσουν τα βραβεία. Παράλληλα, θα θέλαμε με μια live streaming μετάδοση να δώσουμε την ευκαιρία στους εργαζόμενούς τους -και όχι μόνον- να την παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν στα happenings που θα έχουμε οργανώσει. Η απονομή των βραβείων Best Workplaces™ αποτελεί ευκαιρία εορτασμού των προσπαθειών των εταιρειών για ένα καλό εργασιακό περιβάλλον και θέλουμε να κρατήσουμε τον ενθουσιασμό και τον «πανηγυρικό» χαρακτήρα της, δίνοντας την ευκαιρία σε όλες τις εταιρείες να το γιορτάσουν.