Η οικονομική ύφεση δε θα μπορούσε να αφήσει ανέπαφα τα μέσα ενημέρωσης. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press πρόκειται να απολύσει το 10% του προσωπικού του, όπως ανακοίνωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Tom Curley.

Το συγκεκριμένο πρακτορείο, με ιστορία που ξεκινάει από το 1846 αποτελεί ένα από τα τρία μεγαλύτερα του κλάδου μαζί με το Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Απασχολεί 4.100 υπαλλήλους, εκ των οποίων οι 3.000 δημοσιογράφοι. Πάντως, ο Τ. Curley εξέφρασε την ελπίδα η μείωση προσωπικού να επιτευχθεί μέσω εθελουσίας εξόδου. Αν και το AP παραμένει ακόμα κερδοφόρο τα έσοδά του αναμένεται να μειωθούν κατά 5,5% και να διαμορφωθούν στα 705 εκατ. δολάρια, έναντι 746 εκατ. φέτος.

Ταυτόχρονα, ο Βρετανικός όμιλος Independent News and Media ανακοίνωσε το μεγαλύτερο πρόγραμμα περικοπών των τελευταίων χρόνων. Πιο συγκεκριμένα, προτίθεται να απολύσει το 25% των συντακτών της έως τις αρχές του 2009. Στο τμήμα σύνταξης της εφημερίδας θα περικοπούν 60 από τις 250 θέσεις.

Πρόσφατα, και ο μεγιστάνας του τύπου Rupert Murdoch είχε δηλώσει ότι πρόκειται να προχωρήσει σε περικοπές εξόδων σε Βρετανία και Αυστραλία. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι απολύσεις. Πάντως, δε θέλησε να αποκαλύψει τον ακριβή αριθμό των ατόμων που θα χάσουν τη δουλειά τους.