Ο Stephen Shapiro έρχεται στην Αθήνα προσκεκλημένος της Linkage για ένα Learning Experience με θέμα «Creating High Potential Innovation Teams». Περισσότερα από 400 κορυφαία στελέχη επιχειρήσεων που επενδύουν στην ανάπτυξη της καινοτομίας, θα παρακολουθήσουν το Live speech στις 7 Ιουλίου 2016 στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, το οποίο είναι και Χορηγός της εκδήλωσης μαζί με την Kosmocar.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, θα πραγματοποιηθεί keynote speech από τον Ομιλητή για τις Διεθνείς Πρακτικές Καινοτομίας, ενώ αμέσως μετά, θα ακολουθήσει panel, με 4-6 καταξιωμένα στελέχη εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, τα οποία μαζί με τον Ομιλητή, θα μοιραστούν προοπτικές και ιδέες καινοτομίας προσαρμοσμένα στην ελληνική πραγματικότητα. Μετά το πέρας της Ομιλίας, θα ακολουθήσει cocktail για networking των στελεχών και γνωριμία με τον Stephen Shapiro. Με αφορμή την εκδήλωση είχαμε την τιμή να επικοινωνήσουμε μαζί του και να ζητήσουμε την άποψη του για διάφορα θέματα.

HR Professional: Περιγράψτε μια εμπειρία που είχατε, ένα case study όπου μια εταιρεία πέτυχε να γίνει ένας οργανισμός με ικανότητα καινοτομίας.

Stephen Shapiro: Ένας από τους οργανισμούς που συνεργάζομαι είναι ο USAA, μια αμερικάνικη εταιρεία που παρέχει οικονομικές υπηρεσίες. Αυτό που ξεχωρίζω σε αυτή την εταιρεία είναι ότι το στοιχείο που τους διαφοροποιεί είναι σαφές. Εργάζονται για τον στρατό και μόνο. Η αποστολή τους είναι να υπηρετούν αυτούς που υπηρετούν την πατρίδα. Η USAA έχει κάνει εκπληκτική δουλειά στον τομέα της καινοτομίας σε όλα τα επίπεδα του Οργανισμού. Αρχικά, ξεκίνησαν προσεγγίζοντας την έννοια της καινοτομίας μέσα από την «έκφραση ιδεών». Τα 23.000 μέλη του Οργανισμού κλήθηκαν να υποβάλλουν τις ιδέες τους αναφορικά με το πώς θα βελτιώσουν την παραγωγικότητα της εταιρείας, με αποτέλεσμα να συλλεχθούν μερικές πολύ καλές ιδέες, κάποιες εκ των οποίων εφαρμόστηκαν.

Στη συνέχεια, προχώρησαν θέτοντας «προκλήσεις», όπου οι εργαζόμενοι κλήθηκαν να προτείνουν λύσεις σε σημαντικά θέματα. Η προσέγγιση αυτή του Οργανισμού έδωσε τεράστια ώθηση στην καινοτομία του. Αυτό που μου αρέσει ιδιαίτερα σε αυτόν τον Οργανισμό είναι το γεγονός ότι θεωρούν πως η καινοτομία δεν είναι ευθύνη μιας ομάδας στελεχών, άλλα όλων! Έχουν φυσικά μια ομάδα που βοηθά στην εύρεση καινοτόμων προσεγγίσεων, αλλά οι ιδέες μπορεί να προέρχονται ακόμη και από τα χαμηλότερα ιεραρχικά επίπεδα του Οργανισμού. Το αποτέλεσμα των προσπαθειών τους είναι να γίνει η USAA #1 ή #2 στην εξυπηρέτηση πελατών στις ΗΠΑ και όχι μόνο στον κλάδο των οικονομικών υπηρεσιών αλλά συνολικά.

HR Professional: Η Ελλάδα βρίσκεται σε οικονομική κρίση. Σε μια τέτοια περίοδο, θεωρείτε ότι η καινοτομία μπορεί να εφαρμοστεί και αν ναι, πώς; Ποιο θα είναι το όφελος για την Ελλάδα και τις ελληνικές επιχειρήσεις;

Stephen Shapiro: Η καινοτομία παίζει σημαντικό ρόλο σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης. Μάλιστα, θα έλεγα ότι αυτή είναι η στιγμή που μια επένδυση στην καινοτομία θα φέρει τα μεγαλύτερα οφέλη. Οι περισσότερες εταιρείες σε οικονομικά δύσκολες περιόδους σταματούν να επενδύουν. Το μυστικό είναι να κατανοήσουμε ότι δεν έχουν την ίδια σημασία όλες οι επενδύσεις. Η καινοτομία μπορεί να αποτελέσει το όχημα να ελαχιστοποιηθούν τα ρίσκα, να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα και να μειωθούν τα κόστη. Πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να «καινοτομήσετε εκεί που είστε διαφορετικοί». Θα πρέπει να θέσετε προτεραιότητες αναφορικά με το πού επενδύετε και θα επικρατήσετε του ανταγωνισμού.

HR Professional: Ποια είναι η σύνδεση μεταξύ Καινοτομίας και των Ατόμων με Υψηλό Δυναμικό;

Stephen Shapiro: Πιστεύω πως υπάρχει σύνδεση μεταξύ καινοτομίας και όλων των ατόμων. Παρά το γεγονός ότι η καινοτομία είναι κάτι που όλοι μας πρέπει να κάνουμε, ο καθένας μας καινοτομεί με διαφορετικό τρόπο. Τα άτομα γίνονται «Υψηλού Δυναμικού» επειδή αποκτούν την ικανότητα να καινοτομούν και να βοηθούν έτσι τον Οργανισμό τους να εξελίσσεται. Είναι κάτι που πρέπει να έχουν. Αν δεν καινοτομήσει κάποιος, τότε τόσο ο ίδιος όσο και ο Οργανισμός θα φθίνει. Όταν ο ρυθμός της αλλαγής εκτός Οργανισμού είναι γρηγορότερος από αυτόν εντός, πολύ σύντομα θα βρεθεί ο Οργανισμός αυτός εκτός ανταγωνισμού.

HR Professional: Χρειάζεται να αλλάξουμε όλες τις διαδικασίες και να αναδομήσουμε την ιεραρχία ενός Οργανισμού για να επιτύχουμε την Καινοτομία;

Stephen Shapiro: Υπάρχουν πολλές εκφάνσεις καινοτομίας. Οι περισσότερες δεν απαιτούν μια πλήρη επανεξέταση και αλλαγή των δομών. Αν απαιτούσαν, κανείς δεν θα καινοτομούσε! Υπάρχουν μερικές μικρές και στρατηγικές αλλαγές που μπορούν να λάβουν χώρα, οι οποίες θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην αποτελεσματικότητα του Οργανισμού. Για παράδειγμα, σιγουρευτείτε ότι τα μέλη του Οργανισμού σας έχουν τον χρόνο που απαιτείται για να κατανοήσουν καλύτερα το πρόβλημα που επιλύουν. Ένα σημαντικό θέμα που οι περισσότεροι Οργανισμοί καλούνται να διαχειριστούν, είναι ότι καταναλώνουν πολύ χρόνο σε θέματα που δεν είναι σημαντικά. Επιπλέον, δεν κατανοούν τη σημασία του να κάνουν καλύτερες ερωτήσεις. Ο Αϊνστάιν έλεγε «αν είχα μια ώρα για να σώσω τον κόσμο, θα αφιέρωνα 59 λεπτά να κατανοήσω το πρόβλημα και 1 λεπτό να βρω τις λύσεις». Έχουμε δει ότι μια προσέγγιση με επίκεντρο μια συγκεκριμένη πρόκληση αυξάνει τους δείκτες ROI της καινοτομίας τουλάχιστον δέκα φορές συν το γεγονός ότι μειώνει τα ρίσκα και αυξάνει την απόδοση.

HR Professional: Ποια προσωπικά χαρακτηριστικά πρέπει να αλλάξουμε προκειμένου να επιτευχθεί η καινοτομία;

Stephen Shapiro: Ο καθένας μας καινοτομεί. Η διαφορά είναι ότι το κάνει με διαφορετικούς τρόπους. Δεν υπάρχει ένα προσωπικό χαρακτηριστικό που χρειάζονται όλοι. Κάποιοι άνθρωποι είναι πολύ καλοί στο να διαχειρίζονται τις προκλήσεις και να κατανοούν τις ανάγκες της αγοράς. Αυτό είναι απίστευτα πολύτιμο. Κάποιοι άλλοι είναι καλύτεροι στην ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων- οι κλασικοί δημιουργικοί τύποι. Φυσικά αυτά τα άτομα είναι απαραίτητα αν θέλουμε ριζικές καινοτομίες. Άλλοι είναι πολύ καλοί στην εφαρμογή- σχεδιάζουν ένα έργο και εφαρμόζουν τα πλάνα. Χωρίς αυτούς οι καινοτομίες δεν θα παράξουν ποτέ αξία. Και είναι και εκείνοι που είναι πολύ καλοί στις σχέσεις. Είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση της καινοτομίας γιατί όλες οι καινοτομίες απαιτούν τις καρδιές και τα μυαλά εκείνων που την καθιστούν πραγματικότητα.

HR Professional: Θεωρείτε την καινοτομία χαρακτηριστικό ηγεσίας και αν ναι, γιατί;

Stephen Shapiro: Φυσικά είμαι προκατειλημμένος. Πιστεύω ότι η καινοτομία είναι ένα χαρακτηριστικό ηγεσίας ζωτικής σημασίας. Δεν μπορώ να φανταστώ έναν ηγέτη που να μην είναι καινοτόμος ως ένα βαθμό. Χρειάζεται όραμα. Χρειάζεται η δυνατότητα να κάνουν σοφές επενδύσεις. Χρειάζεται να κατανοήσουν τα σημεία στα οποία υπάρχει διαφορετικότητα και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Χρειάζεται να είναι σε θέση να εμπνεύσουν τους ανθρώπους τους να παράγουν αποτελέσματα γρήγορα. Αυτά όλα είναι χαρακτηριστικά ενός καινοτόμου και καλού ηγέτη.

Ποιος είναι ο Stephen Shapiro;
Στα μέσα των 15 ετών της θητείας του στην Accenture, και ενώ ήταν επικεφαλής της διαδικασίας ανασχεδιασμού της εταιρείας, κατάλαβε ότι δεν ήθελε πλέον να είναι υπεύθυνος για τους ανθρώπους που χάνουν τη δουλειά τους. Έτσι, έκανε ακριβώς το αντίθετο… Οικοδομώντας την καινοτομία στο πρόσωπο 20.000 εργαζομένων της Accenture, επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Το 2001, μετά τη δημοσίευση του πρώτου του βιβλίου, 24/7 Innovation, ο S. Shapiro αποχώρησε από την Accenture για να ασχοληθεί αποκλειστικά με την καινοτομία. Από τότε έχει δημοσιεύσει τέσσερα ακόμα βιβλία– Goal-Free Living (2006), The Little Book of Big Innovation Ideas (2007), Personality Poker (2010) and Best Practices are Stupid (2011) και έχει μιλήσει σε κοινό σε 50 διαφορετικές χώρες.

Σήμερα, ο ίδιος συνεχίζει να επικεντρώνεται στη μετατροπή του τρόπου που οι επιχειρήσεις, όπως η 3M, P&G, Marriott, Nike, και η Microsoft, βελτιώνουν τις πρακτικές της καινοτομίας τους. Παθιασμένος και αφοπλιστικός, με υψηλής ενέργειας προσέγγιση ο S. Shapiro συνεπαίρνει τα ακροατήρια και τα οδηγεί σε νέους τρόπους σκέψης σχετικά με τις επιχειρηματικές προκλήσεις τους. Ο ίδιος συνεργάζεται σήμερα με το Διοικητικό Συμβούλιο του National Speakers Association (NSA) και κατέχει την πιστοποίησή του Certified Speaking Professional (CSP). Το 2015 έγινε μέλος ως Ομιλητής στο Hall of Fame.

http://stephenshapiro.com/
Περισσότερες πληροφορίες: Χριστίνα Βασιλικού Τ: 210 8021179, [email protected]