Ο Σεπτέμβριος είθισται να σηματοδοτεί νέα ξεκινήματα, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Αφού αφήσουμε πίσω τη ραστώνη των διακοπών, επιστρέψουμε στη ρουτίνα της δουλειάς και ξεπεράσουμε το πρώτο σοκ της προσαρμογής, θέτουμε νέους στόχους.

Πόσοι από εμάς δεν έχουμε κάνει δηλώσεις του τύπου: «αυτή τη νέα χρονιά θα αφοσιωθώ στη δουλειά μου» ή «θα παρακολουθήσω το τάδε σεμινάριο για να μπορέσω να εξελιχθώ» ή «θα ψάξω έναν τρόπο να αυξήσω την απόδοσή μου και να χτίσω τη σχέση με τον προϊστάμενό μου»; Πολλές από αυτές τις δεσμεύσεις τηρούνται ενώ άλλες μπαίνουν στο «συρτάρι» μετά από μια σύντομη περίοδο προσαρμογής. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει σε αυτό το κομμάτι και η κουλτούρα του οργανισμού. Οι εταιρείες με αντανακλαστικά, αρπάζουν την ευκαιρία και ενισχύουν τους υπαλλήλους που θέλουν να βελτιώσουν την απόδοσή τους.

Οι επιχειρήσεις, λοιπόν, και ειδικότερα τα τμήματα HR, οφείλουν από τη μία πλευρά να υποστηρίξουν τις πρωτοβουλίες και τα σχέδια των εργαζομένων και, ταυτόχρονα, να θέσουν τους δικούς τους νέους στόχους για το χειμώνα που έρχεται.

Είναι λοιπόν λογικό, κάθε χρόνο, τέτοια περίοδο, να αναδεικνύεται το κρίσιμο ζήτημα της διαχείρισης της απόδοσης (performance management). Ειδικότερα φέτος, οι περισσότεροι οργανισμοί προσπαθούν να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις της ταραγμένης αγοράς και να αυξήσουν κατακόρυφα την απόδοση του προσωπικού τους. Είναι τώρα, πιο κρίσιμο από ποτέ, να βάλουμε τις «μηχανές να δουλέψουν στο φουλ», χωρίς όμως να μειώσουμε τη δέσμευση και το ηθικό του εργατικού δυναμικού, με το οποίο δίνουμε από κοινού τη μάχη της επιβίωσης. Το τελευταίο διάστημα, η διεθνής αλλά και η ελληνική αρθρογραφία εστιάζει συστηματικά στην επίτευξη της συγκεκριμένης ισορροπίας. Σε αυτό το πλαίσιο, το HR Professional, αφιερώνει το καθιερωμένο πλέον συνέδριο του χώρου, το People Management Executive Seminar, σε ζητήματα διαχείρισης της απόδοσης. Ο τίτλος του 5th People Management Executive Seminar, που έχει προγραμματιστεί για τις 22 Οκτωβρίου, στις εγκαταστάσεις της OTEAcademy στο Μαρούσι, είναι “Winning People Strategies: How to drive Performance, Innovation & Satisfaction”.

Οι ομιλητές, οι οποίοι θα φωτίσουν διάφορες πτυχές του performance management, είναι όπως και κάθε χρόνο, διεθνούς κύρους ακαδημαϊκοί και σύμβουλοι. Το ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει από κοντά τον Hal Gregersen, Professor of Leadership στο INSEAD, ο οποίος διαθέτει μακρά εκπαιδευτική εμπειρία στα πιο έγκυρα εκπαιδευτικά ιδρύματα του κόσμου (London Business School, Tuck School of Business κλπ). To «παρών» θα δώσει και ο Andrew Mayo, ο οποίος συγκαταλέγεται ανάμεσα στους 10 κορυφαίους διανοητές HR (2008) σύμφωνα με το βρετανικό HR Magazine και έχει ασχοληθεί διεξοδικά με τα metrics της απόδοσης του ανθρώπινου κεφαλαίου. Τέλος, ο Jon Ingham, με  ευρεία συμβουλευτική δράση σε πολυάριθμους οργανισμούς, θα αποκαλύψει τις 7 στρατηγικές για τη μεγιστοποίηση της απόδοσης.