Οι γυναίκες που εργάζονται σε νυχτερινές βάρδιες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αποβάλλουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε σχέση με τις γυναίκες που εργάζονται σε ένα τυπικό ωράριο γραφείου, σύμφωνα με μία νέα βρετανική επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τους Δρ. Linden Stocker και Δρ. Ying Cheong του πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, βρήκαν ακόμα πως η εργασία σε εναλλασσόμενες ημερήσιες και νυχτερινές βάρδιες αυξάνει τον κίνδυνο σε μία γυναίκα να εμφανίσει ορμονικές διαταραχές της περιόδου και προβλήματα γονιμότητας. Η ομάδα έκανε μία διεξοδική συγκριτική αξιολόγηση όλων των σχετικών με το θέμα μελετών που έχουν δημοσιευθεί μεταξύ των ετών 1969-2013 για τις επιπτώσεις των εναλλασσόμενων βαρδιών, συμπεριλαμβανομένων και των βραδινών, για 119.345 γυναίκες.

Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι σχεδόν το ένα τρίτο των γυναικών (29%) που εργάζονταν μόνο νυχτερινές βάρδιες είχε αυξημένο κίνδυνο αποβολής αλλά και 80% μεγαλύτερη δυσκολία να μείνουν έγκυες, ενώ ένα 22% που εργαζόταν σε εναλλασσόμενες ημερήσιες και νυχτερινές βάρδιες είχε μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσει διαταραχή του κύκλου της περιόδου.

Σύμφωνα με την S.Linden, οι εναλλασσόμενες και βραδινές βάρδιες απορυθμίζουν το βιολογικό ρολόι της γυναίκας και προκαλούν στέρηση ύπνου, με αποτέλεσμα να επέρχεται αναστάτωση σε βασικές λειτουργίες του οργανισμού, όπως είναι η παραγωγή ορμονών, η θερμοκρασία σώματος, η αρτηριακή πίεση και ο καρδιακός παλμός. Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι οι επιστήμονες δεν μπορούν να γνωρίζουν με βεβαιότητα ποιος είναι ο ακριβής μηχανισμός που συνδέει τις εναλλασσόμενες βάρδιες με τα ανωτέρω προβλήματα αλλά και διάφορες επιπτώσεις στην ψυχική υγεία.