Όπως προέκυψε από έρευνα του CIPD, μόλις το ένα τρίτο των εργαζομένων δηλώνει ότι ο εργοδότης τους υποστηρίζει τους πάσχοντες και μόλις τέσσερις στους δέκα θα αισθάνονταν άνετα να αποκαλύψουν κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας στον εργοδότη τους. Στην έρευνα συμμετείχαν 2.000 άτομα και μόλις το 25% υποστήριξε ότι στην εταιρεία τους ενθαρρύνεται το προσωπικό να μιλά ανοιχτά για προβλήματα ψυχικής υγείας.

Πάνω από το ένα τέταρτο (26%) δήλωσε ότι είχε βιώσει κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας, με τις γυναίκες να έχουν περισσότερες πιθανότητες να το πουν αυτό (31%) σε σχέση με τους άνδρες (22%).

Το 31% των εργαζομένων δήλωσε ότι δεν γνώριζε αν υπήρχε διαθέσιμη τέτοια υπηρεσία.

«Η διαχείριση της ψυχικής υγείας στην εργασία είναι βασικό στην καλή επιχειρηματική απόδοση», υποστήριξε ο Ben Willmott, επικεφαλής της δημόσιας πολιτικής του CIPD. «Το στρες αποτελεί τη νούμερο ένα αιτία της απουσίας από την εργασία. Αλλά δεν είναι μόνο ο χρόνος που χάνεται που επηρεάζει το bottom line. Η έρευνα επισημαίνει ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι με φτωχή ψυχική υγεία εξακολουθούν να πηγαίνουν στην εργασία τους αλλά με σημαντικές επιπτώσεις στην ικανότητά τους να συγκεντρωθούν, να λάβουν σωστές αποφάσεις και να παρέχουν αποτελεσματικές υπηρεσίες στους πελάτες.

Υπολογίζεται ότι η παρουσία τους κοστίζει στις επιχειρήσεις στη Βρετανία £15.1 δισεκατομμύρια το χρόνο εξαιτίας της μειωμένης παραγωγικότητας, την ώρα που η απουσία που οφείλεται σε προβλήματα ψυχικής υγείας, κοστίζει £8.4 δισεκατομμύρια.

Οι Managers είναι τα “μάτια και τα αυτιά” των οργανισμών. Γι αυτό πρέπει να είναι εξοπλισμένοι με την κατάλληλη γνώση και εμπιστοσύνη, ώστε να μπορούν να εντοπίζουν τα πρώτα προειδοποιητικά σημάδια και να παρεμβαίνουν όπου είναι αναγκαίο», πρόσθεσε ο B. Willmott.

Ο Mind chief executive Paul Farmer δήλωσε: «Αυτή η έρευνα δείχνει ότι έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε έως ότου οι εργαζόμενοι νιώσουν ικανοί να μιλούν ανοιχτά για την ψυχική τους υγεία στην εργασία, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να λάβουν την υποστήριξη που χρειάζονται. Με έναν στους τέσσερις εργαζόμενους να έχουν βιώσει τέτοια προβλήματα, αυτό είναι ένα θέμα που θα αγγίξει σχεδόν κάθε χώρο εργασίας στη χώρα».

Η έρευνα συνέπεσε με την έναρξη του νέου οδηγού του CIPD με θέμα «Διαχείριση και υποστήριξη ψυχικής υγείας στο χώρο εργασίας».