Οι γυναίκες που εργάζονται με εξαντλητικούς ρυθμούς ίσως είναι πιο πιθανό να καταφύγουν στο φαγητό σε στιγμές έντονου στρες, εκνευρισμού ή στεναχώριας.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει φινλανδική έρευνα, η οποία υποστηρίζει επίσης ότι οι γυναίκες που εργάζονται σκληρά είναι πιο επιρρεπείς στο ανεξέλεγκτο φαγητό, το αίσθημα ότι κάποιος δεν μπορεί να σταματήσει να τρώει μέχρι να αδειάσει το κουτί με τα μπισκότα και το ταψί με τις πατάτες. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition.

Οι ερευνητές από το Φινλανδικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Υγείας βάσισαν τις παρατηρήσεις τους στη μελέτη 230 γυναικών, 30- 55 ετών, οι οποίες εργάζονταν.
Συνολικά, το 22% των γυναικών είχαν κάποιο βαθμό επαγγελματικής εξουθένωσης. Οι γυναίκες αυτές είχαν υψηλότερα σκορ, όσον αφορά τη συναισθηματική και ανεξέλεγκτη κατανάλωση φαγητού.

Παράλληλα, όσες γυναίκες δεν υπέφεραν από επαγγελματική εξουθένωση στην αρχή της έρευνας έτειναν να ελέγχουν καλύτερα την ανεξέλεγκτη και συναισθηματική κατανάλωση φαγητού. Πάντως η συναισθηματική υπερφαγία των γυναικών δεν φάνηκε να επηρεάζει το σωματικό τους βάρος. Αναμφίβολα όμως, σύμφωνα με τους ερευνητές, αποτελεί ανθυγιεινή διατροφική συνήθεια.