Όλο και περισσότεροι επενδυτές αντιλαμβάνονται τη σημασία της βιώσιμης ανάπτυξης για το μέλλον του πλανήτη, της ανθρωπότητας, αλλά και της επιχειρηματικότητας. Οι 7 στους 10 αναφέρουν πως θα ήταν πιο πιθανό να επενδύσουν σε έργα που εκπληρώνουν κριτήρια βιωσιμότητας.

Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι ένας όρος που ακούμε εδώ και πολλά χρόνια χωρίς, ωστόσο, να γνωρίζουμε πολλοί τί σημαίνει με ακρίβεια. Η βιώσιμη ανάπτυξη στοχεύει στην ανάπτυξη της οικονομίας και της κοινωνίας με τέτοιο τρόπο, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες του σήμερα, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τη δυνατότητα των µελλοντικών γενεών να καλύψουν τις δικές τους.
Όλο και περισσότερες εταιρίες πλέον τείνουν να ενσωματώνουν στη στρατηγική τους δράσεις και πολιτικές υπέρ του Περιβάλλοντος, της Κοινωνίας και της σωστής Εταιρικής Διακυβέρνησης. Χαρακτηριστικό είναι, ότι από το 2019 ως το 2020 και από τότε που ξεκίνησε η ανοδική πορεία της έννοιας του ESG στην Αμερική, χρησιμοποιήθηκαν $17,1 τρισ. σε δράσεις Βιωσιμότητας.

Τι είναι όμως το ESG και πώς συνδέεται με τη βιωσιμότητα; Το ESG αναφέρεται στα 3 κριτήρια, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν μακροπρόθεσμα την ικανότητα ενός εταιρικού οργανισμού να παράγει αξία: Περιβάλλον, Κοινωνία και Διακυβέρνηση. Μέσω διεθνών προτύπων και δεικτών που συνδέονται με τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξής που θεσπίστηκαν από τα Ηνωμένα Έθνη, αποτυπώνονται οι επιδόσεις του οργανισμού σε αυτούς τους τομείς.
Παράλληλα, εκφράζεται η ανθεκτικότητα και η ετοιμότητα ενός οργανισμού να διαχειρίζεται τις μεταβολές στο περιβάλλον που δραστηριοποιείται, αλλά και να οργανώνει αποτελεσματικές, μακροπρόθεσμες στρατηγικές.

Δεν είναι τυχαίο, μάλιστα, ότι 7 στους 10 θεσμικούς επενδυτές εφαρμόζουν ήδη ESG κριτήρια, αλλά και ένα αντίστοιχο ποσοστό Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων αναφέρουν πως θα ήταν πιο πιθανό να επενδύσουν σε έργα που εκπληρώνουν τους στόχους βιωσιμότητας*. Και αυτό γιατί, από την αξιολόγηση ESG μίας επιχείρησης, ένας επενδυτικός φορέας μπορεί να κατανοήσει τα δυνατά και αδύναμα στοιχεία μίας επιχείρησης μακροπρόθεσμα αλλά και την ικανότητά της να δεσμεύεται και να υλοποιεί στόχους.

Επομένως, είναι ζωτικής σημασίας, το ESG να μην αντιμετωπίζεται σαν μία τάση ή απαίτηση, αλλά σαν ένα δομικό στοιχείο της στρατηγικής της επιχείρησης που χρήζει εκπαίδευση και -σε πολλές περιπτώσεις- αλλαγή κουλτούρας. Στο δρόμο προς την ενσωμάτωση του ESG στη στρατηγική των επιχειρήσεων, πολύτιμο βοηθό αποτελούν οι εξειδικευμένοι σύμβουλοι σε θέματα ESG.
Εταιρείες που διαθέτουν πολυετή εμπειρία στον τομέα του consulting σε καίρια θέματα βιωσιμότητας, όπως η Υγεία και η Ασφάλεια στην Εργασία, η Ποιότητα και το Περιβάλλον μπορούν να προσφέρουν στις επιχειρήσεις ένα ολιστικό και πολυεπίπεδο πρόγραμμα ESG Consulting, με στόχο την υποστήριξή τους σε όλη τη διαδικασία ESG και την ενσωμάτωση του στη στρατηγική της.

Η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί πλέον προτεραιότητα για την κοινωνία και τις επιχειρήσεις, σε παγκόσμιο επίπεδο. Για αυτό και η ελληνική επιχειρηματικότητα χρειάζεται να ξεκινήσει άμεσα το ταξίδι της για τη βιωσιμότητα, ώστε μακροχρόνια, όχι μόνο να μπορέσει να επιβιώσει, αλλά και να ξεχωρίσει σε αυτό το διαρκώς μεταβαλλόμενο και απαιτητικό περιβάλλον.

*Natixis, 2021 ESG Investor Insight Report ESG Investing: Everyone’s on the bandwagon