Η υπερβολική επιτήρηση των εργαζομένων από τους εργοδότες, τόσο σχετικά με το αντικείμενο της εργασίας τους, όσο και με τον χώρο όπου εργάζονται, θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια κορυφαίων ταλέντων λόγω του φαινομένου της «σιωπηλής παραίτησης», υπογραμμίζει νέα έρευνα της IWG.
Συγκεκριμένα, 57% των εργαζομένων ανέφεραν ότι είναι πιο πιθανό να προχωρήσουν σε «σιωπηλή παραίτηση», όταν έχουν έναν προϊστάμενο ο οποίος δεν αναγνωρίζει τις προσπάθειές τους, ασκεί υπερβολικό έλεγχο ή δεν τους προσφέρει τη δυνατότητα να επιλέξουν τον χώρο εργασίας τους. Επίσης, 40% των υπαλλήλων γραφείου οι οποίοι εργάζονται υβριδικά είναι λιγότερο πιθανό να υιοθετήσουν τη «σιωπηλή παραίτηση».
Επιπλέον, 62% των υβριδικά εργαζομένων δήλωσαν διατεθειμένοι να παραιτηθούν αν τους ζητηθεί να επιστρέψουν πλήρως στο γραφείο, 71% των εργαζομένων θα απέρριπταν μία νέα δουλειά η οποία απαιτεί καθημερινή μετακίνηση μεγάλης απόστασης και 72% θα αναζητούσαν θέσεις με δυνατότητα εργασίας από οποιοδήποτε μέρος. Παράλληλα, το υβριδικό μοντέλο εργασίας αυξάνει την παραγωγικότητα κατά 78%, καθώς 92% των εργαζομένων απολαμβάνουν την αυτονομία να διαμορφώνουν οι ίδιοι το πρόγραμμά τους.