Σύμφωνα με έρευνα για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και τη γυναίκα ανώτατο στέλεχος, την οποία διενήργησε, για 13η χρονιά, η Icap Crif, το 2024, επί συνόλου 74.524 επιχειρήσεων, μόλις 27% διευθύνεται από γυναίκες ανώτατα στελέχη. Η έρευνα καταγράφει άνοδο κατά 1,1% σε σχέση με το 2023 και κατά 7,4% την τελευταία δεκαετία (2015-2024).
Η γυναικεία παρουσία εντοπίζεται κυρίως σε εταιρείες μικρού μεγέθους με το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής σε επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών μικρότερο από δύο εκατ. ευρώ (28,2%), με αριθμό απασχολούμενου προσωπικού μικρότερο των 10 ατόμων (27,1%) και αφορούν κυρίως εταιρείες στους κλάδους του τουρισμού και του εμπορίου. Ο Νικήτας Κωνσταντέλλος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Icap Crif, δήλωσε σχετικά ότι οι ελληνικές εταιρείες οι οποίες διευθύνονται από γυναίκες καταγράφουν διαχρονικά καλύτερες επιδόσεις κερδοφορίας σε σύγκριση με το σύνολο των επιχειρήσεων.
Σύμφωνα δε με τα ευρήματα πρωτογενούς έρευνας στις 1.500 μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας οι οποίες διοικούνται από γυναίκες, προέκυψε ότι οι γυναίκες επιχειρηματίες / ανώτατα στελέχη χαρακτηρίζονται από εργατικότητα / επιμονή (65%), επικοινωνιακές δεξιότητες (47%), δημιουργικότητα (43%) και κατανόηση / ενσυναίσθηση (40%). Επίσης, υιοθετούν μια διαφορετική στρατηγική η οποία στηρίζεται στη συναισθηματική νοημοσύνη, στην επικοινωνία, στην οικοδόμηση σχέσεων, στη δημιουργική σκέψη και στη διορατικότητα στην αντιμετώπιση των επιχειρηματικών προκλήσεων.
Το 69% των συμμετεχουσών θεωρεί ότι υπάρχει διαφορετική μισθολογική μεταχείριση των δύο φύλων, με το 66% να εκτιμά ότι το μισθολογικό χάσμα κυμαίνεται σε 20%-30%. Σχεδόν εννέα στις 10 γυναίκες ανώτατα στελέχη θεωρούν ως σημαντικότερο εμπόδιο τις οικογενειακές υποχρεώσεις (88%) και έπονται οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα.