Με στόχο την ανάδειξη των προβληματισμών αλλά και των πετυχημένων πρακτικών που θα βοηθήσουν στην καταξίωση και ανέλιξη των γυναικών στις επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκε εκδήλωση που διοργάνωσε η ICAP Group για τις γυναίκες που διακρίνονται στον επιχειρηματικό στίβο.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο διευθύνων σύμβουλος της ICAP, Νικήτας Κωνσταντέλλος, παρουσίασε τα αποτελέσματα έρευνας σύμφωνα με την οποία μία στις πέντε επιχειρήσεις στην Ελλάδα διοικείται από γυναίκα ενώ ποσοστό 9% των εταιρειών (43 εταιρείες) που συμπεριλαμβάνονται στις 500 πιο κερδοφόρες στην Ελλάδα το 2011 με βάση τα αποτελέσματα EBITDA (σχετική έκδοση ICAP Group: “Business Leaders in Greece”), διοικούνται από γυναίκες.

Όπως ανέφερε ο Ν. Κωνσταντέλλος, οι γυναίκες σιγά-σιγά καθιερώνονται στις επιχειρήσεις και βλέπουμε μια σημαντική βελτίωση τα τελευταία χρόνια. Έτσι, σήμερα πάνω από 5.000 εταιρείες έχουν στο τιμόνι τους γυναίκες (ποσοστό 19% του συνόλου). Οι γυναίκες επικεφαλής παρατηρούνται όμως, ως επί το πλείστον, σε μικρότερες εταιρείες. Οι εταιρείες με γυναίκα επικεφαλής είχαν συνολικά καλύτερα αποτελέσματα κερδοφορίας το 2011 σε σύγκριση με το σύνολο των επιχειρήσεων.

Πιο συγκεκριμένα, πέτυχαν ένα περιθώριο κέρδους EBITDA 7,1%, όταν το σύνολο των εταιρειών παρουσίασε (για πρώτη φορά το 2011) σημαντικές ζημιές σε επίπεδο EBITDA. Όπως έδειξε η έρευνα με δείγμα τις 500 γυναίκες επικεφαλής, αυτές είναι υψηλού μορφωτικού επιπέδου, αφού μία στις δύο έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών. Δείχνουν επιμονή, αντοχές και αποτελεσματικότητα, αφού παραμένουν πολλά χρόνια στη θέση του επικεφαλής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 73% του δείγματος της έρευνας βρίσκεται πάνω από 10 χρόνια στη θέση του επικεφαλής. Επιπλέον, οι γυναίκες επικεφαλής εργάζονται σκληρά, δεδομένου ότι το 53% δουλεύει πάνω από 50 ώρες την εβδομάδα, ενώ παράλληλα έχουν αυξημένες οικογενειακές υποχρεώσεις, αφού το 83% αυτών έχουν παιδιά. Τους αρέσει πολύ αυτό που κάνουν (95%), το θέτουν πολύ υψηλά στις προτεραιότητές τους (96%), ενώ είναι επίσης φιλόδοξες και με αυτοπεποίθηση αφού το 71% βλέπει σε 5 χρόνια να έχει αναπτυχθεί επαγγελματικά ακόμα περισσότερο.

Τα σημαντικότερα κίνητρα που οδηγούν τις γυναίκες να ασχοληθούν με την επιχειρηματικότητα και την καριέρα σε ανώτατο επίπεδο είναι η προσωπική ικανοποίηση και ανάπτυξη (το 98% το αξιολογούν ως πολύ/πάρα πολύ σημαντικό κίνητρο) και η δυνατότητα μέσωτης θέσης τους να λαμβάνουν σημαντικές αποφάσεις και να καινοτομούν (90%).

Παρά τις αντιξοότητες της αγοράς λόγω της παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης, οι γυναίκες επικεφαλής εμφανίζονται αρκετά αισιόδοξες και διατηρούν υψηλούς στόχους για την πορεία της εταιρείας τους το 2013, καθώς το 81% αυτών προβλέπει αύξηση ή στασιμότητα των συνολικών εσόδων.