«Όλοι ζούμε κάτω από τον ίδιο ουρανό, άλλα δεν έχουμε όλοι τον ίδιο ορίζοντα» είχε αναφέρει κάποτε ο Γερμανός καγκελάριος Κόνραντ Αντενάουερ. Πόσο περιοριστική μπορεί όμως να είναι η πεποίθηση αυτή, ειδικά αν γνωρίζεις ότι χρειάζεται να μετακινηθείς μόλις μερικά βήματα προς κάποια κατεύθυνση ώστε να αλλάξει ο ορίζοντας μπροστά σου;

Είναι το σημείο στο οποίο στεκόμαστε καθώς και οτιδήποτε παρεμβάλλεται μπροστά μας, που αλλάζουν τον ορίζοντα που αντικρύζουμε καθώς και τις προοπτικές που διαμορφώνονται για εμάς. Δεν είναι λίγες οι φορές ωστόσο που ο περίγυρός μας αλλά και οι νόρμες της ίδιας της κοινωνίας λειτουργούν περιοριστικά σε οτιδήποτε διαφορετικό μπορεί να εμφανιστεί.

Η διαφορετικότητα ήταν πάντα ένα θέμα προς συζήτηση που εγείρει πολλούς προβληματισμούς ως προς τον προσδιορισμό της και ενίοτε την ανάγκη για τον περιορισμό ή την ενίσχυσή της. Φανταστείτε μία ομάδα εργασίας όπου όλα τα μέλη θα διέθεταν μόνο ομοιότητες και καμία διαφορά. Με ποιον τρόπο θα διασφαλιζόταν η εξέλιξη, η καινοτομία και τα συμπληρωματικά εκείνα στοιχεία που είναι απαραίτητα για την ομαδική επιτυχία;

Σύμφωνα με πλήθος ερευνών, η επιδίωξη ενός ποικιλόμορφου ανθρώπινου δυναμικού είναι σε θέση να λειτουργήσει ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των επιχειρήσεων διότι μεταξύ άλλων:

  • Αυξάνει σημαντικά το pool των ταλέντων που μπορεί να προσελκύσει
  • Ενισχύει την ανάπτυξη καινοτόμων μεθόδων
  • Αυξάνει την παραγωγικότητα
  • Ενισχύει την εταιρική εικόνα και την επιχειρηματική ηθική
  • Αυξάνει τη δέσμευση των εργαζομένων.

Κάθε ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση, για έναν κόσμο ίσων ευκαιριών και αποδοχής της διαφορετικότητας, είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτη. Οφείλει να αποτελεί βασική επιδίωξη και προϋπόθεση του σύγχρονου κόσμου. Ίσες ευκαιρίες ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, εθνικότητας, αναπηρίας, θρησκείας είναι μία αρχή που το HR καλείται να προστατεύει και να προάγει σε κάθε οργανισμό.

Την Πέμπτη 9 Μαίου, η Ελλάδα έγινε η 23η χώρα που προσχώρησε στην πρωτοβουλία της ευρωπαϊκής επιτροπής για τη Χάρτα της Διαφορετικότητας, όπως θα διαβάσετε αναλυτικά και σε επόμενες σελίδες. Επιχειρηματικοί αλλά και θεσμικοί φορείς τη συνυπέγραψαν, με στόχο να αποτελέσει μέσο δέσμευσης για την εφαρμογή ίσων ευκαιριών σε κάθε εργασιακό περιβάλλον στην Ευρώπη!