Μειώσεις με νέες ανατροπές στους μισθούς -είτε με συμφωνία των κοινωνικών εταίρων είτε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αν «ναυαγήσει» ο διάλογος των εργοδοτικών οργανώσεων με τη ΓΣΕΕ που ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα- έρχονται έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Στο τραπέζι τίθενται, με εντολή της τρόικας, η μείωση ή κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, το «πάγωμα» των ωριμάσεων (αυτόματες προσαυξήσεις λόγω πολυετιών), ο κατώτατος μισθός με πρόβλεψη ακύρωσης της συμφωνημένης αύξησης του Ιουλίου (περί το 2,5% με βάση τον ευρωπληθωρισμό του 2011), η κατάργηση «κανονιστικών ρυθμίσεων» (των κανονισμών εργασίας στις πρώην ΔΕΚΟ) καθώς και η μείωση των εισφορών.

Την άμεση εκκίνηση του διαλόγου των κοινωνικών εταίρων για τη μείωση του μισθολογικού κόστους εργασίας που απαιτεί η τρόικα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης και θέτει ως όρο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ζήτησε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος από τα προεδρεία του ΣΕΒ, της ΓΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ. Ο πρωθυπουργός παρότρυνε τους προέδρους των κοινωνικών εταίρων να καταλήξουν σε μια συμφωνία.

Ο πρωθυπουργός, παρουσία του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κουτρουμάνη, υπογράμμισε ότι όλα τα οικονομικά μέτρα – «ανταλλάγματα» για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας και της χώρας θα πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί το αργότερο μέχρι το Μάρτιο και ειδικά τα μέτρα μείωσης του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους εργασίας (μέρος του όλου «πακέτου») έως το τέλος Ιανουαρίου.

Την πρωτοβουλία έναρξης του διαλόγου ανέλαβε, αμέσως μετά τη συνάντησή του με το Λ. Παπαδήμο, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος καλώντας τη ΓΣΕΕ, τη ΓΣΕΒΕΕ και την ΕΣΕΕ σε συνάντηση σήμερα, Δευτέρα 9 Ιανουαρίου.

«Ο ΣΕΒ θα κάνει ό,τι μπορεί για να μη θιγεί ο κατώτατος μισθός. Αυτό που καλούμαστε να κάνουμε σε αυτή τη δραματική οικονομική συγκυρία και στη κρίσιμη αυτή εποχή, είναι να δούμε πώς μπορεί να διαμορφωθεί το μέσο κόστος εργασίας σε ένα άλλο σημείο ισορροπίας, που θα βοηθήσει και την απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα της παραγωγής», δήλωσε ο Δ. Δασκαλόπουλος λέγοντας ότι «πρέπει να συζητήσουμε πώς θα διαμορφώσουμε το μέσο κόστος εργασίας, ώστε και η απασχόληση και η ανταγωνιστικότητα να ευνοηθούν».

«Οτιδήποτε αγγίζει την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (επιδόματα, πολυετίες, δηλαδή ωριμάσεις, αυξήσεις που προβλέπονται για το 2012) εμείς δεν τα συζητάμε», δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Ιωάννης Παναγόπουλος.

Όπως είπε θα προσέλθει στο διάλογο με τις εργοδοτικές οργανώσεις. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κάλεσε τους προέδρους των εργοδοτικών οργανώσεων «να τιμήσουν την υπογραφή τους» και αντιπρότεινε τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας, δηλαδή των εισφορών με ισοδύναμα αντίβαρα (εισφορά επί του τζίρου) ώστε να μη θιγούν Ταμεία και συντάξεις.

Τριετές «πάγωμα» των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ενσωμάτωση του 13ου και 14ου μισθού στις αποδοχές και μείωση κατά 10% των εισφορών με αναπλήρωση των απωλειών που θα έχουν τα Ταμεία μέσω της επιβολής πόρου 1 τις χιλίοις από τον τζίρο των επιχειρήσεων (που υποστηρίζει και η ΓΣΕΒΕΕ) πρότεινε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕ, Δημήτρης Ασημακόπουλος, τάχθηκε υπέρ της διαφύλαξης του κατώτατου μισθού λέγοντας ότι «και η αύξηση που προβλέπεται θα πρέπει να δοθεί, εκτός αν υπάρξουν άλλες συμφωνίες μεταξύ των κοινωνικών εταίρων».