Ο επιτυχημένος ηγέτης θα πρέπει να γίνει μαθητής όλων των ψηφιακών πραγμάτων ενώ οι CEOs θα έπρεπε να λέγονται «Chief enthusiasm Officers». Aπό την άλλη, η «δημιουργική καταστροφή» μας φέρνει πιο κοντά στο μέλλον, καθώς η οικονομία αλλάζει και οι αλλαγές γίνονται πολύ γρήγορα. Tα παραπάνω παρουσιάστηκαν, μεταξύ άλλων, στο 29ο συνέδριο ηγεσίας της ΕΑΣΕ το οποίο παρακολουθήσαν περισσότεροι από 500 CEOs και διευθυντικά στελέχη.

Με κεντρικό θέμα «Τι Γεύση έχει το Μέλλον. Ηγεσία με το βλέμμα στο αύριο» πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 4 και το Σάββατο 5 Μαΐου, το 29ο Συνέδριο Ηγεσίας της Εταιρίας Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων, με την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου. Το 29ο Συνέδριο Ηγεσίας της ΕΑΣΕ, το οποίο αποτελεί το μακροβιότερο συνέδριο ηγεσίας στην Ελλάδα, προσέλκυσε περισσότερους από 500 συνέδρους, σε ένα διερευνητικό, διδακτικό διήμερο στο Grand Resort Lagonissi, που επεφύλασσε και διασκεδαστικές εκπλήξεις στη λήξη των εργασιών.

Μια πλειάδα καταξιωμένων ομιλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό μοιράστηκαν γνώσεις και εμπειρίες, παρουσιάζοντας τις τεχνολογικές εξελίξεις και τις κοινωνικοπολιτικές αλλαγές στην παγκόσμια αγορά, ενώ παράλληλα ανέδειξαν τις επιπτώσεις των ραγδαίων μεταβολών στην ψηφιακή οικονομία και στο επιχειρείν. Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στον κεντρικό ρόλο που διαθέτει ο ηγέτης των επιχειρήσεων, σε όλο αυτό το φάσμα των αλλαγών, καθώς καλείται να είναι έτοιμος να διαχειριστεί με επιτυχία και αποτελεσματικότητα τις επερχόμενες προκλήσεις, που θα επηρεάσουν το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου.

Ο ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ
Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου κήρυξε ο Πρόεδρος της ΕΑΣΕ, Βασίλης Ραμπάτ, ο οποίος στην ομιλία του αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα χαρακτηριστικά του επιτυχημένου ηγέτη της ψηφιακής εποχής ο οποίος θα πρέπει να είναι ο πρώτος που υιοθετεί τις νέες ψηφιακές τάσεις και τη συνεχή μάθηση, να μην ξεχνά ποτέ τις αξίες του, να μπορεί να εμπνέει τους άλλους, να προωθεί τη δημιουργικότητα. «Ο επιτυχημένος ηγέτης του αύριο θα πρέπει να μπορεί να προσελκύει και να κρατάει δίπλα του τα κατάλληλα ταλέντα. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν βασίζεται στην τεχνολογία. Βασίζεται στους ανθρώπους».

Πρώτος ομιλητής ήταν ο Jonas Ridderstråle, ένας από τους σημαντικότερους επιχειρηματικούς στοχαστές και ομιλητές στον κόσμο, καθώς συγκαταλέγεται στους Global Top 30 Management Guru, κατέχοντας την 23η θέση παγκοσμίως και 5η στην Ευρώπη. Αρχικά αναφέρθηκε στις αλλαγές που πραγματοποιούνται στον κοινωνικοοικονομικό ιστό, τόσο στις βιομηχανικές πόλεις όσο και στις οικονομίες. Μίλησε για τη «δημιουργική καταστροφή», η οποία μας φέρνει πιο κοντά στο μέλλον και προκαλείται από τους ψηφιακούς παίχτες που αλλάζουν γρήγορα από αγορά σε αγορά. Τόνισε ότι οι ζωές των στελεχών αλλάζουν και οι καινούριοι κύκλοι οικογενειακής ζωής επιφέρουν καινοτομίες. Επιπλέον, έθεσε αρκετά ερωτήματα προς το κοινό και ανέλυσε ζητήματα που έχουν σχέση με το τι σημαίνει δημιουργική καινοτομία, πώς μαθαίνεται και ποια η σχέση της με την επιτυχία, το ρίσκο και τον ανταγωνισμό στη διοίκηση.

Κατόπιν, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος, Χρήστος Χαρπαντίδης, τόνισε ότι η επιχειρηματικότητα έχει ευθύνη στην Ελλάδα της κρίσης να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και να βελτιώνει το εξαγωγικό ισοζύγιο. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι ο ηγέτης πρέπει να συνεισφέρει την τόλμη του για να γίνει αυτή η ευθύνη πραγματικότητα, με στόχο να δημιουργηθούν δείκτες καλύτερης ζωής. Ο Δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, παρουσίασε αναλυτικά πώς η πόλη του, τα Τρίκαλα, έχει καταφέρει μέσα σε λίγα χρόνια να αποτελεί ηγετικό μοντέλο του 21ου αιώνα και για άλλες ελληνικές πόλεις και πώς έχει αξιοποιήσει την τεχνολογία, ώστε οι πολίτες να έρθουν πιο κοντά στα κοινά. Τόνισε ότι ο ηγέτης στην αυτοδιοίκηση πρέπει να λειτουργεί ως playmaker, να δίνει πάσες, ώστε να μας ωθήσει να σκεφτούμε και να πράξουμε διαφορετικά. Ο ίδιος αναφέρθηκε στην ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας με έμφαση στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών και του ανθρώπινου δυναμικού λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η γενιά μας πρέπει να κάνει τη διαφορά».

CHIEF ENTHUSIASM OFFICERS
Ο Πάνος Παχατουρίδης, επικεφαλής του Facebook για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, έδωσε μια διαφορετική νότα στην ομιλία του, επιλέγοντας να μιλήσει για την «τεχνολογία της ανθρωπιάς» παρά για αλγόριθμους και big data. Τόνισε ότι οι ηγέτες πρέπει να «φτιάξουν» ανθρώπους και να δώσουν νόημα στους υπαλλήλους, οι οποίοι αποτελούν το συγκριτικό πλεονέκτημα για κάθε εταιρεία, αναφέροντας ότι οι CEOs θα έπρεπε να λέγονται «Chief Enthusiasm Officers». Τέλος, σημείωσε ότι η διοίκηση είναι ομαδικό παιχνίδι, με τους συμβιβασμούς να είναι σημαντικό μέρος του και ότι οι μηχανικές κινήσεις αποτελούν πλέον παρελθόν.


Η Lara Gimore, συνιδρύτρια του βραβευμένου εστιατορίου «Osteria Francescana» και του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Food for Soul» μοιράστηκε με το κοινό τις εμπειρίες από την οργάνωση και τη διοίκηση τόσο του εστιατορίου όσο και του πρωτοποριακού και δημοφιλούς κοινωνικού project, ενώ παρουσίασε τα κοινά σημεία που έχουν μεταξύ τους, αλλά και τις δυσκολίες που η ίδια και ο σύζυγός της διάσημος σεφ Massimo Bottura αντιμετώπισαν στην πορεία υλοποίησης των επιχειρηματικών σχεδίων τους. Τέλος, υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δεν αποτελεί ένα είδος φιλανθρωπίας, αλλά θέμα κουλτούρας και πολιτισμού.

Στη συνέχεια, ο Alexis Perakis – Valat, President Consumer Products Division της L’Oreal, υπογράμμισε ότι η ψηφιακή επανάσταση έχει ήδη διεισδύσει στον κόσμο των επιχειρήσεων, με τη νέα εποχή marketing και social media να παρουσιάζουν αρκετές ευκαιρίες, παρά τους όποιους κινδύνους μπορούν να κρύβουν. Μίλησε για την εμπειρία του από την κινεζική επιχειρηματικότητα και το ηλεκτρονικό εμπόριο, ενώ παράλληλα ανέλυσε πώς αναπτύσσεται μια παγκόσμια εταιρεία με προϊόντα διαθέσιμα σε πολύ διαφορετικούς πελάτες και πολύ διαφορετικά στελέχη. Τόνισε επίσης ότι η εποχή του παντογνώστη μάνατζερ έχει παρέλθει.

ΣΥΓΚΛΙΣΕΙΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Για την αυτοματοποίηση που διεισδύει στην οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα πιο ραγδαία από ποτέ μίλησε ο Μιχάλης Μπλέτσας, ερευνητής & Διευθυντής Πληροφορικής στο Media Lab του MIT, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κυρίαρχη τεχνολογία στην 4η ψηφιακή επανάσταση, αλλά κυρίως συγκλίσεις ανάμεσα στις υπάρχουσες. Αναφερόμενος στην τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) και στα παράδοξα που δημιουργούνται γύρω από αυτήν, ο ίδιος ανέφερε ότι δεν μπορούμε να βασίσουμε προβλέψεις για το μέλλον στη συγκεκριμένη τεχνολογία, καθώς αυτή τη στιγμή μαθαίνει από ανθρώπους. Γι’ αυτό, ο δόκιμος όρος αναφοράς είναι η «εκτεταμένη νοημοσύνη», όρος ο οποίος κάνει σαφές ότι ο άνθρωπος θα πρέπει να παραμείνει μέρος του τεχνητού και τα ρομπότ δεν θα τον αντικαταστήσουν, αλλά θα τον συμπληρώσουν.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΗΓΕΣΙΑ
Η δεύτερη ημέρα του συνεδρίου ήταν αφιερωμένη σε θέματα ευρύτερης σημασίας για την προσωπική ανάπτυξη. Με κεντρικό θέμα «Αισθάνομαι άρα Υπάρχω: Αισθήσεις, νους και ψυχή», τέσσερις άνθρωποι από διαφορετικά υπόβαθρα μίλησαν για τις πτυχές της ανθρώπινης συμπεριφοράς, τόσο μέσα στο περιβάλλον της οικογένειας όσο και ενός οργανισμού. Ο παιδοψυχολόγος και Επιστημονικός Διευθυντής του Ψυχοθεραπευτικού και Εκπαιδευτικού Ινστιτούτου «Αντίστιξη», Δημήτρης Καραγιάννης, αναφέρθηκε στη φύση των επαγγελματικών και προσωπικών σχέσεων και το πώς αυτές δομούνται με όρους διάρκειας, παρουσίας και ζωντάνιας. Επιπλέον, με έναν ιδιαίτερο τρόπο παρουσίασε «τα καρυκεύματα της ζωής»: τη χαρά, την ευγνωμοσύνη, τη συγχώρεση και το μεράκι της δημιουργίας. Από την πλευρά της, η Μάρω Κουρή, photojournalist, μέσα από ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό, παρουσίασε άγνωστες πτυχές της καθημερινής ζωής, των χωρών της Αφρικής και της Ασίας. Ο πρώτος Έλληνας με διεθνή καριέρα στην τζαζ, αναγνωρισμένος σαξοφωνίστας και συνθέτης, Δημήτρης Βασιλάκης, επιχείρησε με την ομιλία του να μυήσει το κοινό στον όμορφο κόσμο της τζαζ, αναλύοντας με πάθος και οξυδέρκεια τη γλώσσα της τζαζ, που είναι ο γήινος ρυθμός, η απλότητα, η ελευθερία της έκφρασης, αλλά και η πειθαρχία, ο αλληλοσεβασμός και η επικοινωνία μέσα στην ομάδα. Κλείνοντας, στη σκηνή του 29ου Συνεδρίου Ηγεσίας της ΕΑΣΕ, ανέβηκε ο διακεκριμένος και δημοφιλής ηθοποιός και σκηνοθέτης Σταμάτης Φασουλής, ο οποίος γλαφυρά αφηγήθηκε την ιστορία του θεάτρου, σε ένα μαγικό ταξίδι από το 1900 έως και τη σημερινή εποχή.

ΨΗΦΙΑΚΟ DNA ΚΑΙ AGILITY
«Είναι γεγονός ότι η μετάβαση στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερα κενά ηγεσίας καθώς ανατρέπει τους κανόνες λειτουργίας των επιχειρήσεων και επιβάλλει τον επαναπροσδιορισμό της ‘παραδοσιακής’ ηγεσίας. Οι ηγέτες σήμερα χρειάζονται διαφορετικές δεξιότητες για να είναι αποτελεσματικοί. Πρέπει να διαθέτουν ψηφιακό DNA, να είναι digital leaders, ηγέτες που αντιλαμβάνονται και μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά στον νέο ψηφιακό κόσμο. Η μαγική λέξη λοιπόν είναι Agility (ευκινησία). Η επιχείρηση του μέλλοντος είναι ευκίνητη. Το ίδιο και ο CEO του μέλλοντος!» είπε χαρακτηριστικά ο Σύμβουλος Διοίκησης της ΕΑΣΕ, Γιάννης Αναστασόπουλος, ολοκληρώνοντας τις εργασίες του συνεδρίου.