«Μια ενδεχόμενη grexit θα έχει επιπτώσεις για την απασχόληση σε όλες τις χώρες της ευρωζώνη», εκτιμά ο νέος διευθυντής του διεθνούς γραφείου εργασίας, Γκι Ριντέρ σε συνέντευξή του στο δελτίο πληροφόρησης για ευρωπαϊκά θέματα, Agence Europe.

Παράλληλα, εξέφρασε τη διαφωνία του σε σειρά μεταρρυθμίσεων που προωθούνται στην Ελλάδα, όπως η εισαγωγή μεγαλύτερης ευελιξίας στις εργασιακές διαπραγματεύσεις και στο σύστημα κατώτατων αμοιβών, ενώ δήλωσε ότι η όλη διαδικασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων καταρρέει, φοβούμενος ότι οι συνέπειες των αλλαγών που έχουν γίνει, θα θέσουν στο περιθώριο τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στην Ελλάδα, συνολικά.

Εκτιμά δε, ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι ο καλύτερος τρόπος για τη, σε μεγαλύτερο βαθμό, σύνδεση των μισθών με την παραγωγικότητα. Επίσης, προέβλεψε ότι η ανεργία, σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, θα ανέβαινε από τα σημερινά επίπεδα, πάνω από 17% σε ολόκληρη την ευρωζώνη, με αποτέλεσμα την άνοδο της ανεργίας στη Γερμανία κατά 26% από σήμερα έως το 2014.