Τον κίνδυνο να χαθούν 4,5 εκ. επιπλέον θέσεις εργασίας στην Ευρωζώνη στα επόμενα 4 χρόνια, εκτός εάν αυτή απομακρυνθεί από τις πολιτικές λιτότητας και εφαρμόσει οικονομικές πολιτικές που να ευνοούν την απασχόληση, επισημαίνει σε έκθεσή της η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (International Labour Organisation-ILO).

Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν 17,56 εκατομμύρια άνθρωποι που ζητούν δουλειά στην Ευρώπη, δηλαδή η ανεργία φτάνει το 11,1%, υπογραμμίζει η ILO, η οποία εκφράζει ιδιαίτερη ανησυχία για την ανεργία των νέων που φτάνει στη ζώνη το 22%, αλλά αγγίζει το 30% στην Ιταλία, την Πορτογαλία και τη Σλοβακία και το 50% στην Ισπανία και την Ελλάδα. Το 44% αυτών που ζητούν εργασία βρίσκεται στην ανεργία εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο. Ο Χουάν Σομαβία, ο Γενικός Διευθυντής της ILO, απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς τις ευρωπαϊκές χώρες, εκτιμώντας ότι θα πληγούν όλες, ακόμη και αυτές που πλήττονται τώρα λιγότερο, αν δεν υπάρξει μια ριζική αλλαγή πολιτικής. Η μελέτη συνιστά πολιτικές επενδύσεων και μια ανόρθωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει «να διευθετήσουμε γρήγορα το ζήτημα της ρευστότητας πολλών τραπεζών».

Η ILO ζήτησε «να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα ώστε οι νέοι να μην μείνουν αιχμάλωτοι της επισφαλούς εργασίας» και αναφέρει ως υποδείγματα, τις πολιτικές που εφαρμόζονται από τις Σκανδιναβικές χώρες, την Αυστρία, το Βέλγιο και την Ολλανδία. Στη μελέτη γίνεται αναφορά σε προγράμματα εκπαίδευσης που διευκολύνουν τη μετάβαση από το σχολείο στην εργασία ή στις «εγγυήσεις για τους νέους» των Σκανδιναβικών χωρών που συνδράμουν τους νέους με ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα και μετά προσφέροντάς τους βοήθεια στην αναζήτηση εργασίας. Στη Σουηδία, 46% των νέων που ζητούν δουλειά κατάφεραν να βρουν χάρη σ’ αυτή την εγγύηση.