Η απασχόληση παγκοσμίως δεν φαίνεται να έχει επωφεληθεί από την αδύναμη οικονομική ανάπτυξη, επισημαίνει στην ετήσια έκθεσή του ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO), ο οποίος υπογραμμίζει ότι ο αριθμός των ανέργων έφτασε τα 202 εκατ. παγκοσμίως το 2013.
Στην έκθεση του που πραγματοποιήθηκε για τις παγκόσμιες τάσεις της απασχόλησης το 2014 αποκαλύπτεται επίσης ότι η ανάπτυξη του τομέα της απασχόλησης παραμένει αδύναμη και ότι η ανεργία συνεχίζει να αυξάνεται, κυρίως μεταξύ των νέων, όπως και ότι πολλοί αποθαρρημένοι εργαζόμενοι (23 εκατ.) παραμένουν εκτός αγοράς εργασίας. Το 2013 οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 5 εκατ. περισσότερο από το 2012, ενώ το 45% αυτών εντοπίζεται στις περιοχές της Νότιας και Ανατολικής Ασίας, στην υποσαχάρια Αφρική και την Ευρώπη.
Αντιθέτως, στην αύξηση της ανεργίας, η Λατινική Αμερική συμμετείχε μόνο με 50.000 ανέργους, αντιστοίχιση που δεν υπερβαίνει το 1% της παγκόσμιας αύξησης ανέργων. Επιπρόσθετα, με τον σημερινό ρυθμό όπως αναφέρει η έκθεση, 200 εκατ. επιπλέον θέσεις εργασίας θα έχουν δημιουργηθεί ως το 2018, αριθμός σαφώς κατώτερος από αυτόν που απαιτείται για να απορροφηθεί ο αυξανόμενος αριθμός των νεοαφιχθέντων στην αγορά εργασίας. Σχεδόν 74,5 εκατομμύρια άνθρωποι της ηλικιακής ομάδας 15-24 ετών είναι άνεργοι και το ποσοστό της ανεργίας μεταξύ των νέων ανήλθε σε 13,1% το 2013, δηλαδή είναι σήμερα το υπερδιπλάσιο του ποσοστού της ανεργίας για όλες τις ηλικιακές ομάδες παγκοσμίως.
Τέλος, στην ετήσια έκθεση η Ελλάδα έλαβε μία πρωτιά, αναφορικά με το χρονικό διάστημα που αναγκάζεται να μείνει ένας άνεργος εκτός της αγοράς εργασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία ο μέσος χρόνος αναμονής για μια δουλειά αυξήθηκε πάνω από 9 μήνες στην Ελλάδα, ξεπερνώντας έτσι όχι μόνο την Ισπανία (8 μήνες), αλλά και τον αντίστοιχο μέσο χρόνο αναμονής ανέργων στη Νότιο Αφρική.