Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Ημερίδας «Το ΕΣΠΑ πρέπει να απαντήσει: “Συνεχιζόμενη ανεργία ή Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Κατάρτιση;» που διοργάνωσε στην Αθήνα (Αμφιθέατρο ΕΒΕΑ) την Τετάρτη 18/1, ο Ελληνικός Σύνδεσμος Εταιριών Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Την Ημερίδα τίμησαν με την παρουσία και τις ομιλίες τους Βουλευτές, καθώς και Εκπρόσωποι Κομμάτων και Κοινωνικών Εταίρων, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΕΛΣΕΚΕΚ, σε έναν ανοιχτό και γόνιμο διάλογο για το ρόλο της Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης στην παραγωγική αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας.

Κοινή συνισταμένη όλων των παρεμβάσεων ήταν η πεποίθηση ότι η Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Κατάρτιση μπορεί και πρέπει να συμβάλλει καταλυτικά στην ενίσχυση της απασχόλησης και την ενδυνάμωση των ανέργων, καθώς μπορεί να αποτελέσει ισχυρό εργαλείο προσαρμογής στις νέες συνθήκες και ανάγκες της αγοράς, προσφέροντας διέξοδο από τα σημαντικά κοινωνικοοικονομικά προβλήματα που μαστίζουν τη χώρα.

Καλωσόρισμα στους συμμετέχοντες απηύθυνε ο Πρόεδρος του ΕΛΣΕΚΕΚ, Γιάννης Παπαδημητρίου, ενώ ομιλίες έκαναν και η Βουλευτής ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, Χρύσα Αράπογλου, ο Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας και Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης της Ν.Δ., Νικόλαος Νικολόπουλος και ο Υπεύθυνος Τομέα Οικονομικής Πολιτικής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Δημήτρης Χατζησωκράτης.

Στην Ημερίδα τοποθετήθηκαν επίσης ο Αντιπρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος – ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς και ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων – ΕΟΠΠ, Κωνσταντίνος Καλτσάς. Η 1η Ενότητα της Ημερίδας έκλεισε με την ομιλία της αρμόδιας Γενικής Γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άννας Δαλλαπόρτα.

Η 2η Ενότητα της Ημερίδας πραγματεύτηκε τη Στρατηγική για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης και αξιοποίησης του ΕΣΠΑ σε συνάρτηση με την εξασφάλιση του κατάλληλου Ανθρώπινου Δυναμικού, εστιάζοντας στον Τουρισμό, την Ενέργεια και τις πράσινες επενδύσεις, την παραγωγή ποιοτικών τροφίμων, την εξωστρέφεια και τις εξαγωγές των ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά και την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα.

Σημαντική ήταν η παρουσίαση της Στελίνας Χατζηχρήστου, ερευνήτριας του ΙΟΒΕ, που αφορούσε στη συμβολή της Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ) στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας ενώ η δεύτερη εισήγηση ήταν του Αλέξη Σούκα, στελέχους της EEO Group, με θέμα «Οι δυνατότητες του ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση της Επαγγελματικής Κατάρτισης ανέργων και εργαζομένων».

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου ΜΕΝΟΝ, Δρ. Νικήτας Καστής, έκανε μια πρώτη προσέγγιση των αναγκών κατάρτισης και επαγγελματικής ανάπτυξης στο ελληνικό και ευρωπαϊκό περιβάλλον. Η 2η ενότητα έκλεισε με την παρέμβαση του Κώστα Μπακιρτζή, Μέλους του Δ.Σ. ΕΛΣΕΚΕΚ, ο οποίος παρουσίασε «5+1 προτάσεις για την Επαγγελματική Κατάρτιση».