Στο πλαίσιο του φετινού του Προγράμματος, το Linkage Network, διοργάνωσε μία συνάντηση αφιερωμένη στην Ηγεσία, φιλοξενώντας επιφανείς Έλληνες Επιχειρηματίες, σε μια εκδήλωση που προσέλκυσε πάνω από 200 Στελέχη της αγοράς.

Στις 23 Ιουνίου 2011, πραγματοποιήθηκε η δέκατη συνάντηση των Μελών του Linkage Network, η οποία εστίασε στην Ηγεσία υπό το πρίσμα της Ελληνικής Επιχειρηματικότητας.

Οι 200 και πλέον παρευρισκόμενοι, είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τις απόψεις των:
• Βλάσση Γεωργάτου, Προέδρου & Διευθύνοντος Συμβούλου της «Γρηγόρης Μικρογεύματα»,
• Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, Διευθύνοντος Συμβούλου του «Ομίλου Folli Follie»,
• Ελευθερίας Μαμιδάκη, Αντιπροέδρου της «Mamidoil-Jetoil»,
• Αριστείδη Μπελλέ, Προέδρου & Διευθύνοντος Συμβούλου του «ΝΗΡΕΑ», και
• Δημήτρη Παπαλεξόπουλου, Διευθύνοντος Συμβούλου της «Τσιμέντα ΤΙΤΑΝ».

Κατά τη διάρκεια της πολύ ενδιαφέρουσας συνάντησης, οι Ομιλητές διατύπωσαν απόψεις, κατέθεσαν εμπειρίες, μοιράστηκαν επιτυχημένες πρακτικές και απάντησαν στις ερωτήσεις του κοινού.

«In the Mind of an Entrepreneur»
Κατά τη διάρκεια της Συνάντησης, δόθηκε η ευκαιρία στα Μέλη του Linkage Network, να «μπουν στο μυαλό» των Επιχειρηματιών και να μάθουν τις σκέψεις και τις απόψεις τους σχετικά με:
• Τις επιτυχημένες πρακτικές και στρατηγικές που εφαρμόστηκαν κατά την περίοδο δημιουργίας των Επιχειρήσεών τους
• Τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν κατά καιρούς και πώς ανταποκρίθηκαν αποτελεσματικά σε αυτές
• Τις αξίες, το πνεύμα και τη φιλοσοφία που διέπουν την κάθε Επιχείρηση
• Τη σημασία της Ηγεσίας και τη συμβολή της στην επιτυχία της Επιχείρησης, ιδιαίτερα στις δύσκολες εποχές που διανύουμε
• Το ρόλο των Στελεχών και τρόπους με τους οποίους το Ανθρώπινο Δυναμικό μπορεί να συμβάλει στην έξοδο της Επιχείρησης από την κρίση
• Την κρίση χρέους που αντιμετωπίζει η χώρα μας και πώς αυτή έχει επηρεάσει τα αποτελέσματα της κάθε Επιχείρησης, την κουλτούρα που πλέον επικρατεί και την ψυχολογία των εργαζομένων
• Την καινοτομία και τη δημιουργικότητα ως αντίδοτα στην κρίση
• Τις προοπτικές που ανοίγονται στις Επιχειρήσεις στο εξωτερικό και πώς οι Επιχειρήσεις αυτές κατάφεραν να αξιοποιήσουν στον καλύτερο δυνατό βαθμό τις ευκαιρίες που οι ίδιες δημιούργησαν
• Την επιλογή, ανάπτυξη και διαχείριση των Ταλέντων στις Επιχειρήσεις τη δεδομένη χρονική περίοδο.

«Stay Hungry – Stay Foolish»
Αφορμή για τη συζήτηση – πέραν των θεμάτων που απασχολούν την Ελληνική Αγορά – έδωσε ένα βίντεο με μία Ομιλία του Ιδρυτή & CEO των εταιρειών Apple και Pixar Animation, Steve Jobs.

Αναφερόμενος σε τρεις προσωπικές του ιστορίες οι οποίες και στιγμάτισαν την πορεία της ζωής και της καριέρας του, ο St. Jobs παρομοίασε τις επιλογές του με «κουκίδες» τις οποίες κατάφερε να ενώσει χρόνια μετά, χαράζοντας τελικά τη ζωή του μέσα στο χρόνο.

Αναφερόμενος στην περιπέτεια της υγείας του – η οποία εξακολουθεί να τον ταλαιπωρεί – θέλησε να περάσει ένα μήνυμα αισιοδοξίας: «Ο χρόνος σας είναι περιορισμένος, οπότε μην τον ξοδεύετε για να ζείτε τη ζωή κάποιου άλλου. Μην παγιδεύεστε από το δόγμα – που είναι να ζείτε σαν αποτέλεσμα των σκέψεων άλλων ανθρώπων. Μην αφήσετε το θόρυβο της γνώμης των άλλων να επισκιάσει τη δικιά σας εσωτερική φωνή. Και πιο σημαντικό, έχετε το κουράγιο να ακολουθείτε την καρδιά σας και τη διαίσθησή σας». Και κατέληξε σε ένα συμπέρασμα που τον χαρακτηρίζει, παροτρύνοντας το κοινό να το ακολουθήσει: «Stay hungry, stay foolish».


Βλάσσης Γεωργάτος: «Τα στελέχη που μετατρέπονται σε επιχειρηματίες»
Ο Β. Γεωργάτος κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στη μέχρι τώρα πορεία της επιχείρησης «Γρηγόρης Μικρογεύματα» αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στα στάδια που μπορεί να περάσει μια επιχείρηση σε δύσκολες περιόδους. Αρχικά, όπως σχολίασε ο Β. Γεωργάτος, δημιουργείται «πανικός» και όλοι θεωρούν πως αν δουλεύουν όλο και περισσότερο θα καταφέρουν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες.

Στη συνέχεια, έρχεται το «φιλοσοφείν» και όλοι χάνουν τον ύπνο τους. Και στο τέλος, η επιχείρηση περνάει στη «δράση». «Εκεί αναλύονται τα δεδομένα, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις και οι ευκαιρίες, και έτσι προκύπτουν και οι σωστές αποφάσεις».

Ο Β. Γεωργάτος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην κρίση αξιών που βιώνει η χώρα και ο λαός και αναφερόμενος στο ζήτημα της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών υποστήριξε ότι «Ο κάθε καταναλωτής κρίνει ορθολογικά και κάνει τις επιλογές του. Οι επιχειρήσεις οφείλουν να επιδείξουν συνέπεια, συνέχεια και ψυχραιμία. Και να σκεφτούν τη σχέση μεταξύ καταναλωτή και του εμπορικού σήματος μακροπρόθεσμα».

Τέλος, αναφέρθηκε στα στοιχεία του ιδανικού στελέχους: «Τα στοιχεία που πρέπει να διακρίνουν τα στελέχη σε περιόδους κρίσης, διαφέρουν από τα στοιχεία σε περιόδους ειρήνης. Σε περιόδους ειρήνης οφείλουν να δρουν ως θεματοφύλακες των καταστάσεων, κάνοντας μικρές διορθωτικές κινήσεις. Σε περιόδους κρίσης οφείλουν να σκέφτονται ‘έξω απ΄το κουτί’, πιο ανατρεπτικά, πιο επιχειρηματικά. Και φυσικά οι μικρές διορθωτικές κινήσεις ενδέχεται να μην είναι αρκετές, και να χρειάζονται ουσιαστικές αλλαγές».

Τζώρτζης Κουτσολιούτσος: «Επικοινωνία, αισιοδοξία και σκληρή δουλειά!»
Ο Τζ. Κουτσολιούτσος, έδωσε μια αίσθηση για το τι επικρατεί στο εξωτερικό και πώς αντιλαμβάνονται οι ξένοι παράγοντες και επιχειρηματίες την κρίση που βιώνει η Ελλάδα: «Οι ξένοι που έρχονται στην Ελλάδα δεν πιστεύουν ότι αντιμετωπίζουμε κάποια κρίση, καθώς παρατηρούν το πώς επιλέγουν να ζουν και να διασκεδάζουν κάποιοι Έλληνες. Αυτό είναι ανησυχητικό γιατί δίνουμε την εντύπωση ότι λειτουργούμε σαν να μην έχουμε συνειδητοποιήσει το τι συμβαίνει».

Σύμφωνα με τον Τζ. Κουτσολιούτσο, ο Ηγέτης κάθε επιχείρησης, μπορεί να αποτελέσει το βασικό παράγοντα ανατροπής του κλίματος που βιώνουμε: «Ο Ηγέτης πρέπει να είναι σίγουρος και να στηρίζεται στους συνεργάτες του, χτίζοντας μια αμφίδρομη σχέση, μέσα από την οποία θα καλύπτονται τα αρνητικά του στοιχεία από τους συνεργάτες του. Ο Ηγέτης πρέπει να φτιάχνει το ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να εξασφαλίζει την ευελιξία της εταιρείας».

Τέλος, εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον της χώρας και της οικονομίας, αναφέροντας ως πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα υπέρβασης και ανατροπής τη διεξαγωγή των πιο επιτυχημένων Ολυμπιακών Αγώνων το 2004, ενάντια στις καχυποψίες των ξένων.

Ελευθερία Μαμιδάκη: «Η κρίση μπορεί να φέρει θετικές αλλαγές»
Η Ε. Μαμιδάκη, ούσα ηγετικό στέλεχος μιας αμιγώς οικογενειακής επιχείρησης, παραδέχτηκε την ύπαρξη ενός είδους «επετηρίδας» και πως σε αυτού του είδους τις επιχειρήσεις υπάρχουν συναισθηματισμοί που κάποιες φορές καθυστερούν τη λήψη «σημαντικών αποφάσεων».

Όμως αναφέρθηκε στο πόσο σημαντική είναι η πείρα της πρώτης γενιάς και τόνισε πως «Αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία για μια επιχείρηση είναι το όραμα και το τσαγανό».

Αναφερόμενη στην κρίση, η Ε. Μαμιδάκη σχολίασε πως δύναται να αποτελέσει ευκαιρία για αλλαγές και πως είναι ευθύνη του ηγέτη κάθε επιχείρησης να αποτελέσει τον φορέα της αλλαγής: «Σε τέτοιες περιόδους συχνά απαιτείται η αλλαγή της κουλτούρας και είναι καθήκον του ηγέτη να παρακινήσει την επιχείρηση και τους ανθρώπους να αλλάξουν στάση ώστε να πάνε μπροστά».

Τέλος η Ε. Μαμιδάκη αναφέρθηκε στην ανάγκη για αισιοδοξία και πίστη στις αξίες.


Αριστείδης Μπελλές: «Προσωπικό Όραμα και Στρατηγικοί Στόχοι»
Ο Α. Μπελλές αναφέρθηκε στη δική του προσωπική ιστορία που ταυτόχρονα αποτελεί και την ιστορία της δημιουργίας της επιχείρησής του. Κατά την άποψή του, τη μέγιστη σημασία στην όποια επιχειρηματική προσπάθεια αλλά και στη ζωή κάθε ανθρώπου, αποτελεί η ύπαρξη ενός «Κρυστάλλινου προσωπικού οράματος και ενός υψηλού στόχου».

Τόνισε πως αυτό που οφείλει κάθε άνθρωπος να κάνει – πρώτα από όλα για τον ίδιο του τον εαυτό – είναι να προσπαθήσει. «Η ζωή να μην είναι μια ευθεία γραμμή. Χρειάζεται προσπάθεια. Γιατί ακόμα κι αν αποτύχουμε, γνωρίζοντας ότι προσπαθήσαμε, θα μπορούμε να απαντήσουμε γιατί τελικά δεν καταφέραμε αυτό που θέλαμε».

Τέλος, σημείωσε πως τώρα είναι η εποχή για σημαντικές τομές και τόνισε τη σημασία της έμπνευσης, της καινοτομίας και της εξωστρέφειας, καταργώντας σύνορα και στεγανά.

Δημήτρης Παπαλεξόπουλος: «Η κρίση δεν είναι οικονομική, είναι κρίση ΑΞΙΩΝ»
Ο Δ. Παπαλεξόπουλος αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει μια οικογενειακή επιχείρηση και ιδιαίτερα στις ισορροπίες που καλείται να διατηρεί: «Το δύσκολο είναι να μπορέσει μια οικογενειακή επιχείρηση αφενός να διατηρήσει τη νοοτροπία της οικογενειακής επιχείρησης και συγχρόνως να μην ενδίδει και να μη ‘βάζει στο πλάi’ τον επαγγελματισμό και την αξιοκρατία».

Στο θέμα της κρίσης που αντιμετωπίζει εδώ και αρκετούς μήνες η χώρα μας, ο Δ. Παπαλεξόπουλος τόνισε πως ο χαρακτήρας της δεν είναι (μόνο) οικονομικός, αλλά έγκειται στις αξίες της κοινωνίας που έχουμε διαμορφώσει κατά το πέρασμα των χρόνων: «Η οικονομική κρίση είναι δευτερογενές φαινόμενο. Το πρωτογενές είναι κοινωνικό».

Θέλοντας να περιγράψει την κατάσταση που βιώνουν οι επιχειρήσεις, αλλά και οι άνθρωποι, αναφέρθηκε στην ψυχολογία που επικρατεί στις μέρες μας: «Αυτή τη στιγμή περνάμε ως χώρα και ως λαός μια ομαδική κατάθλιψη. Περνάμε τις φάσεις που μας λένε οι ψυχολόγοι. Περάσαμε τη φάση του θυμού, τώρα βρισκόμαστε στη φάση της κατάθλιψης και στο επόμενο στάδιο θα εξοικειωθούμε με την κατάσταση και θα μάθουμε να ζούμε με αυτή».

Ο Δ. Παπαλεξόπουλος εντόπισε πως η διέξοδος από την κρίση και την ανασφάλεια που διακατέχει το λαό και την αγορά, είναι η επιστροφή στις αξίες, η μεταλαμπάδευση του μηνύματος από τους Ηγέτες προς όλους τους εργαζόμενους και οι καινοτόμες ιδέες.

Η Ταυτότητα του Linkage Network
Το Linkage Network είναι ένα Πρόγραμμα Ανάπτυξης Ηγετικών Δεξιοτήτων και Δικτύωσης, που μετρά ήδη ένα χρόνο παρουσίας στην παγκόσμια αγορά. Στην Ελλάδα απαριθμεί ήδη πάνω από 100 μέλη, όλα τους στελέχη της ελληνικής αγοράς.

Το Linkage Network απευθύνεται τόσο σε ηγετικά στελέχη της αγοράς, όσο και στους high-potentials των εταιρειών, συνδυάζοντας:
• In Person Events
• Thought Leader Broadcasts
• Live Panel Discussions
• Peer Coaching
• Learning Teams
• Personality Profiling
• Virtual Learning Community & Resources.

Το Linkage Network λειτουργεί με ετήσιο membership για κάθε στέλεχος, membership που ανανεώνεται κάθε χρόνο, καθώς το Πρόγραμμα διαρκώς εμπλουτίζεται και διαφοροποιείται, υπό το πρίσμα όμως του Leadership Development.

Η επόμενη συνάντηση των Μελών του Linkage Network είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011, στην οποία το Leadership Committee του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της Έρευνας με θέμα «Mobility & Adaptability in Leadership Development and Talent Management».

Linkage Greece
Μυκάλης 12, Μαρούσι
210 8021179