Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες προσδιορισμού του κατώτατου μισθού, με αιχμή τις προτάσεις των εργασιακών και επιχειρηματικών φορέων. Χθες το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ πρότεινε αυξήσεις του που θα φθάνουν και το 25%, μέσω της επαναφοράς του καθορισμού του κατώτατου μισθού στον θεσμό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, και της ποσοστιαίας αύξησης, ίσης με τον διάμεσο μισθό στο 60% της πλήρους απασχόλησης.
Η πρόταση εστάλη στο πλαίσιο του διαλόγου κυβέρνησης και κοινωνικών εταίρων για τον καθορισμό αυξήσεων που θα ισχύσουν από την 1η Ιουνίου 2022 και προβλέπει:

  • Άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ ανά μήνα.
  • Στη συνέχεια αύξηση του κατώτατου μισθού έως ότου καταστεί ίσος με το 60% του διάμεσου μισθού πλήρους απασχόλησης.
  • Η προσαρμογή του κατώτατου μισθού στο επίπεδο της αξιοπρεπούς διαβίωσης θα μπορούσε να γίνει και βάσει μιας συνδυαστικής μεταβολής με το 50% του μέσου μισθού πλήρους απασχόλησης, ως αποτέλεσμα ενός συμφωνημένου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων χρονοδιαγράμματος.
  • Άμεση λήψη θεσμικών μέτρων που θα αποθαρρύνουν τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης.

Σημαντική αύξηση του ποσοστού κάλυψης των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας με στόχο το 70% των μισθωτών και θωράκισή τους με παράταση της ισχύος όλων των όρων των συλλογικών συμβάσεων εργασίας μέχρι την ολοκλήρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την υπογραφή νέων.

Στο πλαίσιο της ανακοίνωσης του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, σχετική δήλωση έκανε και η Έφη Αχτσιόγλου, βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία επισήμανε ότι η απώλεια της αγοραστικής δύναμης του καθαρού κατώτατου μισθού ξεπέρασε το 14% τον Ιανουάριο του 2022 σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2021. Όπως είπε, η απώλεια της αγοραστικής δύναμης του μεικτού κατώτατου μισθού ανήλθε σε 12,1%, ενώ η αύξηση 2% τον Ιανουάριο περιόρισε μόλις κατά 0,2% την απώλεια της αγοραστικής δύναμης. Δηλαδή χωρίς αυτήν η απώλεια θα ήταν 12,3%. Τέλος, τον Δεκέμβριο η μείωση της αγοραστικής δύναμης του μεικτού κατώτατου μισθού ήταν 10,4% και του καθαρού 12,1%. Στο πλαίσιο αυτό, η Έφη Αχτσιόγλου επανέφερε την πρόταση για άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.