Ήδη από τις γιορτές, οι προβλέψεις για τη νέα χρονιά δε φαίνονταν ευοίωνες. Ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι έχασαν την πίστη τους. Και το 2009 έχει έρθει πιο απαιτητικό από ποτέ.

Αν, όντως, οι προβλέψεις που θέλουν οικονομία και επιχειρήσεις να καταρρέουν, την αγορά να βυθίζεται και το χρήμα να χάνει την αξία του επαληθευτούν, θα πρέπει να υπάρχουν εκ των προτέρων πλάνα για την αποφυγή της καταστροφής.

Μπορεί οι εξελίξεις να οδηγήθηκαν σε αυτό το σημείο λόγω της λαιμαργίας μεγάλων επενδυτικών οργανισμών και των στελεχών τους, στο προκείμενο όμως θα πρέπει να δούμε τι μπορεί να περισωθεί.  Οι περισσότεροι από εσάς το βιώνετε καθημερινά: η διοίκηση, μάλλον, έχει εναποθέσει τις ελπίδες της στα δικά σας σχέδια και στις δικές σας ικανότητες.

Η νέα χρονιά, όπως ήδη έχουμε προβλέψει, θέτει το ρόλο των HR Managers όλο και περισσότερο στο επίκεντρο. Όπως διαπιστώνει κανείς μέσα από τα συνεχή δημοσιεύματα που θέλουν όλο και περισσότερες επιχειρήσεις να απολύουν προσωπικό και να μειώνουν τον αριθμό των προσλήψεων, το βάρος των εξελίξεων φέρει το τμήμα HR. Στην όλη δίνη, πέρα από τον ίδιο του τον εαυτό, τη Γενική Διεύθυνση, την οικονομική κρίση και το βομβαρδισμό από ειδήσεις για χρεοκοπίες και πτωχεύσεις, το HR καλείται να αντιμετωπίσει τους ανθρώπους. Ίσως το πιο δύσκολο από τα εγχειρήματα είναι να πείσει τους εργαζομένους να μείνουν, να προσπαθήσουν για ένα καλύτερο αύριο, που με δυσκολία διαφαίνεται στον ορίζοντα.

Τη στιγμή που όλα αυτά που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα καταρρέουν, οι εργαζόμενοι χάνουν πολλά από τα μέχρι σήμερα προνόμιά τους, ενώ τους ζητείται να προσφέρουν ακόμα περισσότερα, ώστε η επιχείρηση να ξεπεράσει τον εαυτό της. Τα στελέχη HR καλούνται να εφεύρουν τρόπους για την αύξηση της παραγωγικότητας μέσα από τη μείωση του κόστους και ωσάν μάγοι να λύσουν κάθε πρόβλημα.

Κινδυνεύει το ανθρώπινο δυναμικό να χάσει τα μέχρι σήμερα κεκτημένα του; Πόσα από όλα αυτά που με κόπο HR και εργαζόμενοι κατάφεραν να διασφαλίσουν θα θυσιαστούν στο βωμό της ανάκαμψης και της αύξησης της ανταγωνιστικότητας;

Το σίγουρο είναι πως η ατζέντα αλλάζει και, μάλλον, θα αναθεωρηθεί και πάλι μέσα στο τρίμηνο. Αυτή η αβεβαιότητα ή θα καταπολεμηθεί ή θα ολοκληρωθεί ή θα γίνει κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Στο χέρι μας είναι να επιλέξουμε πώς θέλουμε να βλέπουμε τα πράγματα…